in

Review: Canon Powershot G1X Mark III


5 mei 2018, 10:00

Tijdens een korte wandeling steek je deze compacte Canon Powershot G1X Mark III zo in je jaszak als je die enorme fototas een keer thuis wilt laten. De specs zijn – op papier – ook nog eens spectaculair. Hoe is de praktijk?

Review: Canon Powershot G1X Mark III

Wat beeldkwaliteit en zoombereik is de kleine G1X Mark III nog eens vele malen beter dan die smartphone die waarschijnlijk al in je zak zit. Toch vinden aps-c-puristen en fullframe pixel peepers een compactcamera vanwege de vaak kleine sensor verre van ideaal.

Canon verzon een list en bouwde de sensor van de Eos 80D-reflex in deze G1X. Daarmee krijgt deze compact meteen een uitstekende autofocus; de dual pixel-technologie is betrouwbaar voor stills en erg volgzaam als continu-autofocus bij video. Bovendien heeft de compact met deze grote sensor op papier betere specs op gebied van scherpte, contrastomvang en ruisniveaus dan bijvoorbeeld de Sony RX100 V met een kleinere sensor. Maar werkt dat in de praktijk ook zo?

Compact

Ja en nee. Zo’n grote sensor maakt het moeilijk om een compact en tegelijkertijd lichtsterk objectief in te bouwen. Het zou de camera niet alleen zwaar en groot vanwege de grotere beeldcirkel, maar tegelijkertijd erg prijzig maken. Met F 2,8 aan de groothoekzijde scoort de camera prima, maar met F 5,6 in de 72 mm-stand wint deze camera geen prijzen. Het grote voordeel van een grote sensor in combinatie met een lichtsterk objectief; het creëren van een mooie beperkte scherptediepte, valt in het portretbereik een beetje weg, maar voor landschappen valt dit nadeel weg. De stof- en spatwaterdichtheid is ook, zeker in ons natte klimaat een dikke plus als je vaak in de natuur fotografeert.

In theorie is de Mark III een fijne vlogcamera. De dual pixel-technologie zorgt, samen met het gestabiliseerde objectief voor een snelle continue autofocus en rustige beelden. Het naar alle kanten draaibare aanraakscherm is het ideale selfiescherm voor een vlogger. Helaas mist de camera een microfoonaansluiting en 4K-resolutie. Dat laatste is op YouTube trending, een vereiste dus voor een nieuwe camera.

Canon weet hoe je camera’s moet maken. Dat zie je terug in de ergonomie. De redelijk scherpe elektronische zoeker geeft je een prima zicht op je compositie bij felle zon. Het naar alle kanten draaibare scherm laat je een heel laag of hoog standpunt innemen. Met het belichtingscompensatiedraaiwiel, erg handig bij het schieten van landschappen, kun je snel en precies je optimale belichting aanpassen. Ook de deels programmeerbare draaiwielen voorop en rond het objectief geven je een snelle controle over je bediening. Daarbij helpt uiteraard het touchscreen dat je zowel voor het instellen van je menu’s als je scherpstelpunt kunt gebruiken. De G1X Mark III is niet een echte portretcamera, maar wel heel geschikt voor landschappen.

Plus- en minpunten
compacte body
stof- en spatwaterdicht
optische beeldstabilisatie
grote aps-c beeldsensor
wifi en nfc
evf
ND-filter
3 inch lcd volledig kantelbaar touchscreen
bedieningsring voorop
geen 4K-video
geen microfoon- en hoofdtelefoonaansluiting
beperkt zoombereik
niet erg lichtsterk objectief
beperkte accuduur (200 opn)
stevige adviesprijs

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,7

Specificaties

  ModelCanon Powershot G1X Mark III
  Prijs€ 1199,-
  LeverancierCanon, tel. 020-7219103, www.canon.nl
  Sensor14,9×22,3 mm, aps-c dual pixel c-mos sensor, 24 megapixel
  Resolutie6000×4000, 3984×2656, 2976×1984
  Videoresolutie1920x1080p, 60 bps, stereo
  Lichtgevoeligheidiso 100-25600 (en automatisch)
  Burstrate9 bps
  Opnameformaatraw, jpg (2 verschillende compressies), mp4
  Objectiefomgerekend naar 35 mm: 24-72 mm, F 2,8-F 5,6
  Zoombereik3x optische zoom
  Scherpstellendual pixel autofocus
  ZoekerEVF, 2.360.000 pixels
  LCD-monitorvolledig kantelbaar 3 inch touchscreen 1.040.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body399 gram/11,5×7,7×5,1 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Leica CL

Tips voor het kopen van een een macro-objectief