in

Review: Canon EOS M3


26 mei 2015, 14:27

Canons eerste systeemcamera werd in 2012 weinig enthousiast ontvangen. Dat lag toen onder meer aan de trage autofocus. Wij testen de opvolger, de Canon EOS M3.

In 2012 probeerde Canon het opnieuw met de licht gewijzigde EOS M2. Een camera die overigens alleen in Azië werd uitgebracht. Met deze nieuwe M3 gooit de Japanse fabrikant het over een compleet andere boeg, en niet zonder resultaat. Lees hier meer over de revolutie van de systeemcamera.

Body

De eerste M was een echte point-and-shoot systeemcamera waar je voor het wijzigen van de belichtingsmethode via het touchscreen de menu’s in moest duiken. Deze Canon EOS M3 heeft een traditioneel PSAM-wiel waarmee je snel en comfortabel de belichtingswijze kunt aanpassen. Bovendien heeft de camera een draaiwiel voor belichtingscompensatie waarmee je heel direct je opnames drie stoppen lichter of donkerder kunt maken. Ook kreeg de M3 een controlewiel aan de voor- en achterkant, zodat je snel je diafragma en sluitertijd onafhankelijk van elkaar kunt aanpassen. Tot slot kwam er op de M3 een programmeerbare functietoets en een ingebouwde kleine flitser.

Sensor

De body heeft een goede handgreep, zodat je ook met de grote, maar goed presterende kitlens uit de voeten kunt. De sensor is dezelfde als in de EOS 750D en EOS 760D, wat een flinke upgrade betekent ten opzichte van de oude 18MP-sensor. De nieuwe hybride autofocus van de M3, telt naast de contrastdetectie ook 49 fasedetectiepunten. De verbeterde autofocus is daardoor veel sneller dan de EOS M, maar het brengt de M3 niet op de allerhoogste AF-plek van de huidige systeemcamera’s. Ook met 4,2 bps in burstmode breekt de M3 geen snelheidsrecords.

Accu

De camera wordt gevoed door een LP-E7 accu en daar perst de EOS M3 volgens de CIPA- normering 250 opnames per volle lading uit. Dat zou misschien wel te weinig voor je kunnen zijn als je op een dag veel fotografeert. Dan is een tweede accu een noodzakelijke accessoire.

EVF

Helaas niet ingebouwd, maar wel als extra feature voor de veeleisende fotograaf te koop: de tot 90 graden kantelbare hoge resolutie EVF-DC1 elektronische zoeker. Die kun je zo in het flitsschoentje schuiven. Maar je compositie bepalen kan ook met het uitstekende deels kantelbare aanraakscherm, uiteraard ook voor selfies.

Objectieven

Een zwak punt van het systeem is dat Canon nog maar vier ‘native’ Eos M-objectieven in zijn assortiment heeft, en dat zijn niet heel lichtsterke exemplaren. Aan de andere kant heeft Canon een uitgebreid arsenaal aan hoogwaardige reflexobjectieven. Daarom verkoopt Canon ook een adapter voor de EOS M-systeemcamera’s. Je zult dan wel genoegen moeten nemen met een langzamere autofocus dan dat je met diezelfde objectieven op je reflex gewend was.

Volwassen

Canon zet met deze M3 een volwaardige volwassen systeemcamera neer. Zowel in beeldkwaliteit, resolutie, ergonomie als uitbreidbaarheid met bijvoorbeeld een hoge resolutie EVF. Nu maar hopen dat Canon ook een flinke reeks objectieven, zoals lichtsterke primes, gaat uitbrengen om dat systeem breed te ondersteunen.

Plus- en minpunten
kantelbaar draaibaar 3 inch touchscreen
goede ergonomie voor systeemcamera
verbeterd AF-systeem
wifi en nfc
beperkt aantal EOS M-objectieven
1080p 30 fps

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,4

Specificaties

  ModelCanon EOS M3
  Prijs€ 599,- (body), € 729,- (body plus 18-55 STM kitlens)
  LeverancierCanon, tel. 020-7219103
  Sensor14,9×22,3 mm aps-c formaat sensor, 24 megapixel
  Resolutie6000×4000, 4320×2880, 2880×1920
  Videoresolutie1920x1080p, 30 bps, stereo
  Lichtgevoeligheidiso 100-12800 en automatisch
  Burstratemax. 4,2 bps
  Opnameformaatraw, jpeg (2 verschillende compressies), h.264, mp4
  Objectiefgeen, 1 sd-slot
  ZoombereikCanon EF-S vatting
  Verlengingsfactor1,6x
  Scherpstellenhybride autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig
  Zoekergeen, optioneel EVF-DC1 (2.360.000 pixels)
  LCD-monitor3 inch beperkt kantelbaar tft-aanraakscherm, 1.040.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body366 gram/11,0×6,8×4,4 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Het onbekende genre: Beloved fotografie

Fotodokter: Fotograferen in warme landen