2 januari 2013, 12:05
De marktleider van digitale reflexen was nog de enige afwezige in de groeimarkt van systeemcamera’s. Nu is er dan de eerste telg van het spiksplinternieuwe Canon EOS M systeem: klein van stuk én goed van beeldkwaliteit.
Canons eerste systeemcamera
Het Canon EOS M systeem heeft door het ontbreken van een spiegelhuis en een elektronische zoeker een lekker compacte body. Het hart van de camera is voorzien van een relatief grote aps-c sensor en de digic 5 beeldprocessor die we eerder bij de Canon EOS 650D zagen. Canon kiest dus direct voor de kwaliteit van een grote sensor. Het EOS M systeem heeft een compleet nieuwe objectiefvatting. Op het moment van verschijnen zijn er helaas nog maar twee objectieven: een mooi afgewerkte en betaalbare 18-55 mm F3,5-5,6 optisch gestabiliseerd STM kitobjectief en een 22 mm F2 STM pancakelens. Als je zelf al een flinke verzameling Canon EF of EF-S objectieven hebt, kun je met een tussenring ook al die oude objectieven gewoon op de EOS M body klikken. Die wordt er natuurlijk wel groter en zwaarder door en dat is nu precies waarvoor de systeemcamera niét is uitgevonden. Een tijdelijke oplossing dus.
Interface
Mensen met grote handen zullen aan de voorkant een handgreep missen. Nog een minpunt is het ontbreken van de ingebouwde flitser. Gelukkig levert Canon wel een kleine losse Speedlite 90EX opzetflitser mee met richtgetal 9. Het aantal bedieningsknoppen is bewust klein gehouden. Het levert een overzichtelijke en lekker sobere, makkelijk te begrijpen interface op. Voor de beginner ideaal, maar de echte liefhebber die meer wil dan een automatische snapshot, zal dieper het menu in moeten duiken. Gelukkig heeft deze EOS M een snel en nauwkeurig werkende touchscreen. Daarmee kun je relatief snel en makkelijk door de menu’s scrollen om van een motiefprogramma naar bijvoorbeeld diafragmavoorkeuze te switchen. Toch missen we bij deze camera in deze prijsklasse dat éne draaiwieltje bovenop de camera waarmee je hardwarematig snel van belichtingsmethode kunt wisselen. Het met de touchscreen selecteren van je scherpstelpunt en er zelfs mee kunnen ‘afdrukken’ werkt heel intuïtief. Het daadwerkelijke scherpstellen met de EOS M viel ons wat tegen vergeleken met andere net uitgekomen systeemcamera’s. Het gaat niet echt razendsnel en heeft bij slecht licht ook meer last van ‘focus hunting’ (de autofocus zoekt naar de juiste scherpstelling) dan de concurrentie.
- Plus- en minpunten
- compacte body
- snel te bedienen heldere en scherpe lcd-touchscreen
- beeldstabilisatie in 18-55 EOS M kitobjectief
- losse EOS M adapterring voor EF en EF-S objectieven
- nog weinig EOS M objectieven beschikbaar
- ontbreken van de ingebouwde flitser
- langzame autofocus
- flinke adviesprijs
Beoordeling
- Ergonomie
- Functie
- Snelheid
- Beeldkwaliteit
- Prijs/kwaliteit
Score: 7,7
Specificaties
- ModelCanon EOS M
- Prijs€ 819,- (body plus 18-55 mm EOS M objectief en speedlite flitser)
- LeverancierCanon, tel. 0900 -2022915
- Sensoraps-c cmos sensor, 14,9×22,3 mm
- Resolutie5184×3456, 3456×2304, 2592×1728
- Videoresolutie1920x1080p, 30 bps, mov H.264, stereo
- Lichtgevoeligheidiso 100 – 12800 en automatisch
- Burstrate1,7 bps met volledige AF
- Opnameformaatraw, jpg (fijn, normaal), mov (H.264)
- Meegeleverd geheugengeen, sd-kaart
- Soort lenzenEOS M vatting, EF en EF-S vatting met behulp van adapter
- Verlengingsfactor1,6x
- Scherpstellenddl, hybride contrast en fasedetectie autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig
- Zoekergeen
- LCD-monitor3 inch lcd-touchscreen, 1.040.000 pixels
- Gewicht/ Afmetingen body298 gram/10,8×6,6×3,2 cm