in

Review: Canon EOS 5Ds


8 juli 2015, 08:14

Professionele Canon-fotografen werden de afgelopen jaren nogal eens verleid om over te stappen. Canon bleef namelijk op 22 megapixel steken waar de concurrentie met 36 megapixel wel indrukwekkende resoluties bood. En toen kwam de Canon EOS 5Ds met maar liefst 50 megapixel!

Maar wacht even. Hebben we niet altijd beweerd dat het niet zo belangrijk is hoeveel megapixels je sensors heeft en dat de kwaliteit van die pixels telt? Ja, en daar staan we uiteraard nog steeds achter. Maar professionals worden nu eenmaal vaak ingehuurd om prints af te leveren die er op A0-formaat ook nog haarscherp uitzien. En dan zijn veel megapixels op een grote sensor onmisbaar. Een paar jaar geleden was een middenformaat camera je enige optie. Naast peperduur zijn die verre van handzaam en door hun geringe snelheid niet erg geschikt voor snel bewegende onderwerpen. Snel bewegende onderwerpen kun je vastleggen met panning. Lees hier hoe.

Alternatief

Het doorbreken van de 36-megapixelgrens maakte de fullframe spiegelreflex een goed, snel en relatief betaalbaar alternatief voor het middenformaat. Nu konden de studio, architectuur- of landschapsfotografen ook met handzame body’s die enorm grote prints laten maken. Canon bleef achter op de concurrentie, maar haalt dat nu in één klap in. Met de Canon Eos 5Ds en 5Ds R hebben ze twee reflexen gebouwd met de meeste megapixels ooit! De 5Ds heeft een traditioneel anti-aliasfilter, waardoor je nauwelijks last hebt van moiré of valse kleuren. De 5Ds R heeft wel zo’n filter, maar laat dat tijdens de opnames ongebruikt. Op die manier spaarde Canon een heel nieuw ontwerp van de sensorbehuizing uit en heeft de 5Ds R toch een iets hogere scherpte.

Stil

Meer megapixel op een sensor stelt hogere eisen aan de rest van je camera wil je die hoge beeldkwaliteit ook daadwerkelijk op je geheugenkaart krijgen. Zo is het glaswerk nog belangrijker geworden en worden lensfouten eerder zichtbaar. Dat betekent dat je je misschien ook je objectieven moet upgraden. Omdat de lichtgevoelige pixels op deze fullframe sensor zo klein zijn, was het nodig om het ontwerp van de spiegel compleet te herzien. Het werd belangrijk om de klap die de spiegel maakt te dempen, zodat trillingen de scherpte van je opnames niet zouden beïnvloeden. De camera werd er ten opzichte van de Canon 5D mark III ook een stuk stiller door. Om bewegingsonscherpte van de camera te vermijden, ontwierp Canon in een volautomatische manier om de spiegel op te klappen. Je hoeft dan niet nog een keer de ontspankabel in te drukken om je opname te maken. Je kunt zelf instellen hoe lang na het opklappen van de spiegel de sluiter automatisch opengaat. Een zeer praktische en tijdbesparende functie.

Autofocus

De autofocus van de Canon EOS 5Ds is met 61 AF-punten, waarvan 41 kruistype, royaal voorzien. Omdat het systeem een groot deel van je zoeker beslaat en razendsnel is, focust de 5Ds ook bewegende voorwerpen bijna indrukwekkend foutloos.

Kwaliteit

Meer pixels op een sensor zorgt ervoor dat je concessies moet doen op het gebied van ruis en dynamisch bereik. In de laagste iso-waardes laat de Canon EOS 5Ds, voorzien van een mooi objectief, een imponerende scherpte en detaillering zien. Bij de hogere iso-waardes laat de camera wel wat meer ruis zien dan de directe concurrentie met minder megapixel. Canon zet de met de 5Ds en 5Ds R een prachtige camera neer waar Canon studio-, architectuur- en landschapsfotografen eigenlijk al jaren op zaten te wachten.

Plus- en minpunten
spatwaterdicht
61 AF-punten, waarvan 41 crosstype
vernieuwd spiegelsysteem met betere demping
dubbele digic 6 beeldprocessor
high-, medium en lo-res raw formaten
geen touchscreen
geen wifi
geen hoofdtelefoonaansluiting
1920x1080p 30 bps video
5 bps in volle resolutie

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,2

Specificaties

  ModelCanon Eos 5DS
  Prijs€ 3549,- (body)
  LeverancierCanon, tel. 020-7219103
  Sensor24×36 mm cmos-sensor, fullframe, 50 megapixel
  Resolutie8688×5792, 6480×4320, 4320×2880
  Videoresolutie1920x1080p, 30 bps, stereo
  Lichtgevoeligheidiso 100-6400 en automatisch
  Burstratemax. 5 bps
  Opnameformaatraw, jpeg (2 verschillende compressies), h.264 mov, mp4
  Meegeleverd geheugengeen, één SD en één CF slot
  Soort lenzenCanon EF vatting
  Verlengingsfactorn.v.t.
  Scherpstellenfasedetectie AF 61-punts (enkelvoudig of continu), contrast AF in live view, handmatig
  Zoekeroptische zoeker, 100% beeld
  LCD-monitor3,2 inch tft-scherm, 1.040.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body845 gram/15,2×11,6×7,6 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Inspiratie: Urban exploration in Russische ruimtehangar

Workflow van A tot Z