in

Quickstart: Foto’s digitaliseren met Google Fotoscan


15 maart 2017, 10:00

Blader je slechts af en toe nog eens door die oude fotoalbums? Zonde. Dankzij de app Google Fotoscan digitaliseer je ze in een handomdraai. Wij leggen je in drie eenvoudige stappen uit hoe je dat precies werkt.

Jeroen Horlings schreef al eerder een blogpost over de techniek van het scannen van negatieven.

Voor en na


1 App installeren

De app Google Fotoscan is volledig gratis en zowel beschikbaar voor iOS als Android. Open de App Store of Google Play en zoek op Fotoscan. Installeer de app op je apparaat en open ‘m vervolgens. Registreren is – in tegenstelling tot de meeste Google-apps – niet nodig. Zodra je de app voor het eerst opent, krijg je een kort introductiefilmpje te zien over de werking en mogelijkheden. Vervolgens moet je de app alleen nog toestemming geven om foto’s op te slaan op je smartphone.

1. Google Fotoscan is volledig gratis en beschikbaar voor iPhones en Android-smartphones

2 Scannen

Om een foto te scannen, volstaat het om de afbeelding binnen het frame te plaatsen en op de sluiterknop te drukken. Trek je niks aan van eventuele schitteringen, die filtert de software er automatisch uit. Nadat je de foto gemaakt hebt, vraagt de app je om naar de vier cirkels te bewegen met je toestel. Dat is om de hoeken te ontdekken. Het is belangrijk om je smartphone recht te houden als je het naar de cirkels toe beweegt. Met een gekanteld apparaat loop je kans op minder goede resultaten. Na de vierde cirkel wordt de foto verwerkt.


2. Beweeg je smartphone naar de vier cirkels om de hoeken te bepalen.

3 Finishing touch

Je hoeft daar niet op te wachten. Je kunt onmiddellijk verder met de volgende foto. En zo scan je in amper enkele minuten tientallen foto’s. Als je rechtsonder op de miniatuurfoto van je laatste scan tikt, krijg je een overzicht van alle gescande afbeeldingen. In de meeste gevallen zijn de foto’s netjes gesneden en heb je er geen werk meer aan. Desgewenst kun je de foto toch nog Draaien, de Hoeken aanpassen of Verwijderen. Met één druk op de Alles opslaan-knop in Fotoscan belanden de afbeeldingen in je filmrol (iPhone) of in Google Foto’s.

3. Google Fotoscan laat je desgewenst handmatig bijsnijden.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

5 tips voor scherpere foto’s

Gebruikersreview: Sigma 50mm f/1.4 ART