in

Powertools in Lightroom: meerdere versies maken van dezelfde foto doe je zo!

Efficiëntie, daar draait het om in Lightroom. Of het nu gaat om het inrichten van je Bibliotheek of het bewerken van je foto, alles moet gestroomlijnd gaan. In de module Ontwikkelen komt die gewenste efficiëntie terug in allerlei vormen. Een daarvan is de functie ‘virtuele kopieën’: een superieure powertool om meerdere versies van één foto te maken, zonder dat dit ten koste gaat van je opslagruimte.

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Beheren en bewerken in Lightroom 2022 in Zoom Academy. Hierin leer je alles over de nieuwe functies van het fotobewerkingsprogramma.

Herken je dat? Je hebt een portret geschoten en ontwikkeld. Een prachtig kleurenexemplaar pronkt op je scherm. Maar eigenlijk wil je ook nog een zwart-witversie. Of wellicht schoot je een schitterend vergezicht en wil je na het ontwikkelen van die foto experimenteren met een andere uitsnede, en dus een tweede exemplaar maken. Of een derde, enzovoort.

Soms wil je dus heel graag meerdere versies van één foto maken. Je wilt de huidige foto met de bijbehorende bewerkingen parkeren en doorgaan met een nieuwe bewerking. Dat is het moment dat het maken van die handige virtuele kopie om de hoek komt kijken. Je maakt simpelweg een tweede variant. Ga in je foto staan met de muisaanwijzer en klik erop met je rechtermuisknop. In het menu dat nu verschijnt, kies je Virtuele kopie maken.

Het maken van een virtuele kopie.

Startpunt nieuwe bewerking

Wat er nu eigenlijk gebeurt, is dat je huidige foto met de al gedane bewerkingen gekopieerd wordt naar een nieuw exemplaar, dat je als startpunt kunt gebruiken voor een nieuwe bewerking. Dit zie je ook terug, onder in je filmstrip met miniaturen. Daar staat nu naast de originele miniatuur een extra miniatuur. Deze extra miniatuur is voorzien van een ezelsoor. Die miniatuur is je virtuele kopie. Dit valt zelfs af te lezen aan de bestandsnaam erboven.

De kopie noemen we virtueel. Het is namelijk geen echte, ‘fysieke’ kopie. Deze neemt dus ook geen ruimte in van de opslagcapaciteit van je computer. Je kunt oneindig veel virtuele kopieën maken, waarbij je op elke kopie een aparte bewerking loslaat. Zo krijg je dus van één foto meerdere versies, zonder dat het opslagruimte opslokt.

Een virtuele kopie zie je terug in de filmstrip onder in je scherm, en is daar ook als zodanig herkenbaar.

Virtuele kopie bewerken

Klik op je virtuele kopie onder in de balk, zodat deze actief wordt. De virtuele kopie kent als startpunt het eindpunt van je bewerkingen tot dan toe op het origineel. Je kunt nu verder werken aan je nieuwe versie. Nog een versie maken? Maak dan simpelweg weer een nieuwe virtuele kopie. Hierbij kun je de basisfoto als uitgangspunt nemen, maar dook de eerdere virtuele kopie daarvan.

Drie versies van dezelfde foto dankzij virtuele kopieën.

Zoom Academy

Wil je meer leren over bewerken in Lightroom? Volg dan onze Zoom Academy cursus Beheren en bewerken in Lightroom 2022, of bekijk onze livestream waarin we de nieuwe functies uitleggen en laten zien.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zo maak je een spetterende splashfoto!

Beginnen met trouwfotografie: fotograferen als second shooter