in

Plaatselijke bewerkingen in Lightroom: selectief bewerken28 april 2020, 21:02

De bewerkingen die we in eerdere Quickstarts over de cloudversie van Lightroom gezien hebben, zijn allemaal ‘globale’ bewerkingen. Ze werken op het hele beeld. Je kunt je foto echter ook plaatselijk bewerken.

Voor

Na

Plaatselijke bewerkingen

Tot dusver hebben we bij de beeldbewerking in Lightroom alleen naar ‘globale’ bewerkingen gekeken. We zagen weliswaar de mogelijkheid om bijvoorbeeld alleen de blauwe kleuren te bewerken, maar dat geldt dan wel voor álle blauwe pixels in het beeld. Soms zul je echter alleen een deel van de foto willen bewerken. Bijvoorbeeld alleen de blauwe lucht, zonder dat ook blauwe delen van het landschap eronder worden veranderd. Daar heeft Lightroom drie gereedschappen voor: het Lineair verloop-filter, het Radiaalfilter en het Aanpassingspenseel. We gaan kijken hoe het Lineair verloop-filter werkt. De andere twee zijn variaties op hetzelfde thema, dus die wijzen zichzelf verder wel.

Lineair verloop-filter

Kies het Lineair verloop-filter in de rechterbalk. Je kunt nu eerst instellen wat dit filter moet gaan doen, maar dat kun je ook instellen (of wijzigen) nadat je het filter hebt aangebracht. We kiezen voor Belichting -0,50 en Nevel verwijderen +20: dat geeft een mooie diepblauwe kleur aan de lucht. Bij het Lineair verloop-filter trek je een verticaal lijntje (rode pijl) ergens in het beeld. Alles boven het begin van die lijn zal nu worden aangepast op basis van de instellingen van het filter. Alles onder het eindpunt van de lijn blijft onveranderd. Het deel ertussen (wat zichtbaar gemaakt wordt met drie horizontale lijnen en een blauw knopje) is waar het filter verloopt van 100% naar 0%. Je kunt de positie en de breedte nog aanpassen door de lijnen te verslepen, en je kunt het filter ook een beetje roteren. Houd je de Shift-toets ingedrukt terwijl je het filter aanbrengt, dan wordt het perfect horizontaal geplaatst.

Breng het filter aan door een lijntje te trekken waar de overgangszone moet komen (rode pijl).

Gummen

Het filter maakt helaas niet alleen de blauwe lucht veel mooier. Ook de bergen worden donkerder, omdat die eveneens door het filter bedekt worden. Dat los je op door dit deel van het filter weer weg te gummen. Klik op het Gummetje en klik daarna op het kleine pijltje rechts om de extra opties van dit gereedschap te tonen. Je stelt hier de Grootte in en de zachtheid van de rand (Doezelaar). Laat Stroom en Dichtheid gewoon op 100% staan. Daarmee kun je het gummen heel langzaam opbouwen, maar dat is hier niet nodig. Zet Automatisch maskeren aan: dan probeert Lightroom te begrijpen wat je precies wilt weggummen en blijft het automatisch netjes binnen de randen van dit gedeelte. Als je op de O-toets (van Overlay) drukt, wordt het filter tijdelijk met een rode kleur gemarkeerd zodat je nog beter ziet wat je doet. Gum nu het filter weer weg op de bergen en druk dan weer op de O-toets om de overlay weer uit te zetten.

Met het Gummetje kun je die delen van het filter weer weggummen die je niet donkerder wilt hebben.

Video

Bekijk hier de video waarin we het stap voor stap uitleggen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Macrofotografie: zo krijg je het mooiste licht

Screencast bewerking in Photoshop: mensen verwijderen uit stadsbeeld