in

Photoshop: Bewegende wolken


15 januari 2014, 15:37

Met een statief en een lange sluitertijd kun je prachtige landschapsfoto’s maken waarin wolken lijken te bewegen. Dit kan ook eenvoudig in Photoshop Elements of een gelijkwaardig programma. We leggen je in drie eenvoudige stappen uit hoe je te werk gaat.

Voor en na

foto: Jeanet Groenewoud (jeanet64)

01 Wolken selecteren


Om het effect goed zichtbaar te krijgen, is het belangrijk om met een goede foto van start te gaan. Een landschap met enkele witte wolken tegen een felblauwe achtergrond levert het mooiste resultaat. Open Adobe Photoshop Elements 12 (of een soortgelijk programma) en kies Bestand, Openen. Navigeer naar de juiste bestandslocatie, kies je foto en klik op Openen. Voer allereerst de algemene fotobewerkingen uit. Trek het contrast op, speel met de niveaus en verscherp eventueel nog wat. Kies daarna Laag, Laag dupliceren en gebruik vervolgens de Snelle selectietool in de gereedschapsbalk (achter de toverstaf) om de wolken te selecteren. Heb je iets te veel geselecteerd? Dan kun je met ingedrukte Alt-knop stukken van je selectie ongedaan maken.

02 Radiaal vervagen


Om ietwat beweging in de wolken te krijgen, gaan we ze vervagen. Adobe Photoshop biedt verschillende vervaagtools aan. Radiaal vervagen is in dit geval ideaal, aangezien dit filter heel veel beweging in je foto suggereert. Kies Filter, Vervagen, Radiaal vaag. Er verschijnt nu een klein dialoogvenster in beeld waarin je een aantal parameters kunt wijzigen. Bij Hoeveelheid kun je de sterkte van de beweging aangeven. Wij stelden dit in op 25. Bij Methode kiezen we voor Zoomen en bij Kwaliteit gaan we voor Best. Vervolgens is het erg belangrijk om de richting van de beweging nog aan te geven. Om het gevoel te krijgen dat de wolken over je heen vliegen, trek je het middelpunt in het witte vierkant nagenoeg helemaal naar beneden. Klik op OK om te bevestigen.

03 Finishing touch


Vind je dat er nog steeds te weinig beweging in de foto zit? Dan kun je het filter nog een keertje toepassen. Tevreden met de wolken? Dan is het tijd om de oneffenheden weg te werken. Het lijkt nu immers alsof de houten beschutting ook beweegt, aangezien Photoshop een marge rond de randen neemt. Dat kunnen we eenvoudig wegwerken met het gummetje uit de gereedschapsbalk. Zoom eerst voldoende goed in, kies het gummetje en selecteer een klein, zacht penseel boven in de balk. Ga nu heel voorzichtig over de randen waar te veel beweging zit. In ons geval is dat voornamelijk rond de houten beschutting. Ben je tevreden met het resultaat? Dan moet je de foto alleen nog opslaan. Kies Bestand, Opslaan als en kies een bestandsnaam en extensie.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Video: Achter de schermen bij een macrofotograaf

Creatief met licht: Nikon’s Creative Lighting System