in

Organiseren: 1200 Foto’s. Wat nu?

Chris Schoonens

Je komt terug van een reis en heb ineens bergen foto’s uit te zoeken. Hoe doe je dat en waar begin je. Chris Schoonens helpt je op weg.

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

Afgelopen kerstvakantie heb ik heerlijk genoten van Warschau, Polen. Onze overburen hadden ons uitgenodigd om bij hun te verblijven gedurende kerst en oud en nieuw. Ze hadden voor ons een appartement geregeld dat nog geen 50 meter van Oud-Warschau lag. Een goede uitvalsbasis dus voor het maken van veel foto’s. Na 12 dagen kwam ik thuis met 1200 foto’s. Voor sommige fotografen is dit helemaal niet veel, voor anderen juist wel. In beide gevallen zullen deze foto’s toch moeten worden uitgezocht. In dit artikel zal ik een aantal handelingen behandelen om een grote hoeveelheid foto’s te ordenen en te selecteren. Deze trucjes zitten vaak standaard geïntegreerd in de Windows Verkenner.

Het oude centrum van Warschau

Be safe, create a back-up

Het maken van een back-up is uiteraard erg belangrijk. Tijdens de vakantie in Polen heb ik dit veelvuldig gedaan en ook op meerdere locaties: een laptop en een USB stick. Het toekennen van een duidelijke mapnaam zorgt ervoor dat je snel een overzicht van je foto’s krijgt. Voor de foto’s van deze vakantie heb ik de volgende mapnaam gebruikt (naam van het onderwerp + datum): ‘Polen 12-13_1-14′. Ik kies hierbij voor een datum in de notering die voor mij het meest bekend is. Er zijn nog andere opties, waarmee je mappen misschien nog makkelijker op volgorde zet, bijvoorbeeld: “2013-12 Polen”. Hierdoor kan je ervoor kiezen om je foto’s direct op jaar en vervolgens op maand te sorteren. Door de naam weet je ook direct over welk onderwerp de foto’s in de betreffende map gaan en je kunt de mappen chronologisch ordenen.

De naam zegt alles

Vaak komen foto’s op je computer te staan onder een naam als ‘IMG_2762′. Zoals ik hierboven heb beschreven bij een mapnaam, kan een duidelijke naam aan een foto ook overzicht creëren. Een handig trucje hiervoor, waar ik pas afgelopen week door een collega op ben gewezen, is de foto’s selecteren die je wilt hernoemen en dan met de rechtermuisknop op één van de geselecteerde foto’s klikken en dan kiezen voor ‘Naam wijzigen’. Vul dan een duidelijk onderwerp in (bijvoorbeeld ‘Huismus’) en druk op ‘Enter’. Elke geselecteerde foto krijgt nu de naam ‘Huismus’ en ze worden genummerd. ‘IMG_2762’ wordt ‘Huismus1’ en ‘IMG_2763’ wordt ‘Huismus2’.

Enable a label

Een ander handig trucje dat standaard in Windows Verkenner zit gebouwd is het gebruik van labels. Labels zijn, in computertaal, trefwoorden die ervoor zorgen dat je bestanden gemakkelijk kunt vinden. Zo kan een vogelfotograaf een label als ‘Bonte Specht’ toevoegen aan alle foto’s met, uiteraard, een Bonte Specht als onderwerp. Om makkelijk met labels in Windows Verkenner te kunnen werken moet onder ‘Beeld’ het ‘Detailvenster’ zijn geactiveerd.

Nu kun je je afvragen hoe deze manier van uitzoeken, verschilt van het wijzigen van een naam. Dit is, naar mijn weten, als volgt het beste uit te leggen. We gaan terug naar de foto’s van Warschau, daar heb ik zowel foto’s gemaakt van de feestelijkheden (de ‘standaard kerst en oud en nieuw’ -kiekjes) als van Oud-Warschau. Hier kan ik dus een duidelijk onderscheid in maken d.m.v. het wijzigen van de naam. Ik selecteer alle foto’s van de feestelijkheden en noem die ‘Kerst en O&N’. Nu geef ik aan dat Windows Verkenner moet sorteren op naam (‘Beeld’ en dan ‘Sorteren op Naam’). Zo komen alle foto’s met deze naam onder elkaar te staan. Zo kan ik gemakkelijk de andere foto’s selecteren en ook hiervan de naam wijzigen. Deze noem ik ‘Oud-Warschau’. Nu zal ik de ‘Kerst en O&N’ niet gaan bewerken of uploaden, dus die laat ik verder staan. Aan de tweede groep ga ik echter labels toekennen. Zou ken ik aan alle foto’s die van of in een kerk zijn gemaakt het label ‘kerk’ toe. Aan alle foto’s van standbeelden en monumenten ken ik het label ‘standbeeld’ toe. Ik doe dit door ofwel elke foto apart hetzelfde label te geven, ofwel alle foto’s met een standbeeld of monument te selecteren en dan aan al deze foto’s tegelijk dit label toe te kennen. Met de Ctrl-toets ingedrukt kun je meerdere foto’s die niet direct achter elkaar staan selecteren en met de Shift-toets hoef je alleen de eerste en laatste foto van een reeks te selecteren en dan worden automatisch alle tussenliggende foto’s geselecteerd. Deze twee functies kunnen ook direct achter elkaar worden gebruikt.
Het is zelfs mogelijk om meerdere labels aan één foto toe te kennen. Zo kan ik een foto van een kerk op de achtergrond en een beeld op de voorgrond allebei de labels ‘kerk’ en ‘standbeeld’ toekennen. Je ziet dat ik eigenlijk een boomstructuur maak (eerst verschillende mappen, dan verschillende onderwerpen en dan verschillende labels) die naderhand heel erg makkelijk te doorzoeken is. Zo kan ik nu mijn afbeeldingen doorzoeken (in Windows Verkenner via de zoekbalk) op elk niveau: map, onderwerp en label.

Het Paleis van Cultuur en Wetenschap

Het keurmerk

Nu alle foto’s keurig geordend zijn op de drie niveaus, kunnen we beginnen met waarderen. De foto’s die echt niet te gebruiken zijn, kun je uiteraard meteen weggooien. Heb je dit liever niet, dan kun je in de map waar je op dat moment aan het werken bent nog een mapje aanmaken (met het derde icoontje linksbovenin de Verkenner of onder ‘Start’, naast ‘Bestand’, en dan ‘Nieuwe map’) met bijvoorbeeld de naam ‘Overig’ of ‘Mislukt’. Is dit uitzoeken gelukt, dan kunnen we bijvoorbeeld de 15 foto’s uit één reeks met hetzelfde onderwerp gaan waarderen. Hiervoor is een handige functie in Windows Verkenner aangebracht, met eenzelfde naam: ‘Waardering’. Deze functie werkt met behulp van sterren. Mindere fraaie foto’s geef je bijvoorbeeld maar één ster, wat betere drie sterren en de beste, je begrijpt het al, vijf sterren. Ook nu geldt, net zoals we daarstraks bij de naamgeving hebben gezien, dat je in Windows Verkenner onder ‘Beeld’ kan sorteren op ‘Waardering’. De foto’s met de hoogste waardering, dus de meeste sterren, komen bovenaan te staan en de foto’s met minder sterren, komen er stapsgewijs onder te staan. Zo creëer je een heel mooi overzicht van goede en slechte foto’s. Je kan bijvoorbeeld kiezen om een foto met vijf sterren als achtergrondlaag in een beeldbewerkigsprogramma te gebruiken en de foto’s van hetzelfde onderwerp, maar met een lagere waardering gebruik je selectief om de achtergrondlaag nog meer op te knappen.

Waar je bepaalde functies, die hier beschreven zijn, kan vinden is hieronder in een schermopname weergegeven. Deze schermopname is gemaakt in Windows 8.1, dus kan het zijn dat het op jouw computer net iets anders is aangegeven. Zo staat het ‘Detailvenster’ in Windows 7 onderaan, in plaats van aan de zijkant, zoals hier is weergegeven.

De 1200 foto’s die ik had na mijn bezoek aan Warschau staan nu keurig netjes geordend op mijn computer met behulp van deze trucjes. Probeer ze zelf eens als je binnenkort een grote hoeveelheid foto’s moet ordenen en selecteren.


Chris Schoonens

Mijn naam is Chris Schoonens en ik ben 19 jaar oud. Ik ben veel bezig met fotografie en ik zie het als een leuke hobby waarmee je ander en kunt inspireren en vermaken. Ik fotografeer met mijn Canon EOS 1100D en 40D in combinatie met verschillende lenzen. Naast natuur- en macrofotografie houd ik me bezig met creatievere fotografie, waarbij ik bijvoorbeeld met lange sluitertijden werk of meerdere foto’s in elkaar zet. Ik besteed ook veel aandacht aan beeldbewerking, waarbij ik onder andere gebruik maak van Photoshop CS6. Neem gerust eens een kijkje op mijn blog of volg me op Twitter.

Bekijk alle artikelen van Chris Schoonens


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Binnen aan de slag: zo maak je een portret van je huisdier

Fotograferen in de schemering – Wat zijn de beste instellingen?