in

Onderwater spiegelreflex-kwaliteit voor weinig geld?28 april 2014, 14:00

Is onderwaterfotografie met de kwaliteit van spiegelreflexkwaliteit mogelijk voor relatief weinig geld. Of is het een kwestie van lang sparen? Erik Keulers nam de proef op de som.

Veel mensen zijn gefascineerd door de wereld die we eigenlijk niet zien, de wereld onder water. Jules Verne’s 20.000 mijlen onder zee leidde in de 19e eeuw al tot fascinatie en vandaag de dag zijn snorkel- en duikreizen bijzonder populair, terwijl documentaires als Oceans een groot publiek weten te bereiken. Wie ooit aan de Rode Zee vakantie heeft gevierd weet hoe ongelooflijk mooi de combinatie van riffen, vissen en andere zeedieren kan zijn.

Het fotograferen van deze wereld is weer wat anders. Steeds meer compactcamera’s kunnen onder water duiken. Collega-blogger Rudolf Dieben schreef vorig jaar al over in zijn blog over budget onderwaterfotografie. Maar is ook onderwaterfotografie met de kwaliteit van spiegelreflexkwaliteit mogelijk voor relatief weinig geld? Ik fotografeer voor al mijn andere onderwerpen met een spiegelreflexcamera en die kwaliteit is voor mij dan ook de standaard. In het verleden kwam ik onderwater nooit in de buurt, niet met wegwerpcamera’s, niet met een wat beter analoog exemplaar, niet met een digitale compactcamera in een onderwaterhoesje. Aan het eind van de rit bleef het resultaat ver achter bij de werkelijkheid.

Een jaar of twee geleden besloot ik dat ik toch echt een stap wilde zetten naar een onderwaterfoto’s die wel spiegelreflexkwaliteit hebben. Tegelijkertijd wilde ik echter niet duizenden euro’s aan een onderwaterhuis uitgeven, zo graag snorkel ik nu ook weer niet en duiken doe ik al helemaal niet. Wat volgde was een zoektocht via internet die in 2012 voor het eerst resultaat had. Toen viel mijn oog op de DicaPac WP-S10, een waterdichte kunststof zak, geschikt voor vrijwel alle spiegelreflexcamera’s. De zak is vergelijkbaar met de bekende onderwaterzakken van EWA Marine, maar kost slechts rond de 100 euro. Hij is voorzien van speciale uitsparingen voor afdrukken en zoomen. In de praktijk bleek het gebruik een teleurstelling. Mijn Sony A-580 paste weliswaar keurig in de zak, zoomen met mijn lichtsterke 16-50 lens bleek onmogelijk en ook bleek het een uitdaging om de balg van de zak dicht genoeg op de voorzijde van de lens te krijgen, om zo geen zwarte rand op de foto te krijgen. Andere instellingen konden sowieso niet worden gewijzigd. Na een paar pogingen was ik het gehannes zat, en verdween de zak in de kast.

Dit jaar begon het onderwatervirus toch weer te kriebelen toen we een reis naar Cuba boekten. Met voldoende snorkelmogelijkheden aanwezig, moest het toch mogelijk zijn deze avonturen ook vast te leggen. Inmiddels was mijn camera-assortiment uitgebreid met de Sony NEX-5N, een spiegelloze systeemcamera met dezelfde APS-C sensor als mijn spiegelreflex. Voor deze camera bleken er zowaar onderwaterhuizen beschikbaar, dure, bijvoorbeeld van Nauticam, maar uiteindelijk viel mijn ook bij Amazon UK op een onderwaterhuis van Polaroid. Voor omgerekend 130 euro was ik de gelukkige bezitter van een onderwaterhuis, dat bescherming biedt tot 40 meter diepte en alle functies van de camera bereikbaar maakt, althans, zo zij de omschrijving. Maar mag je ook iets verwachten voor dat geld?

Bijschrift foto 1: Red snapper in de mangroves rond Cayo Guillermo, Cuba

De eerste proef volgde bij ontvangst. Gevuld met WC-papier ging het onderwaterhuis de badkuip in, en na een angstig moment vanwege een aan de voorzijde ontsnappend luchtbelletje, bleek na tien minuten alle papier keurig droog. Tijd om de NEX-5N zijn vuurdoop te laten beleven. Ook deze keer bleef alles droog, niet onbelangrijk, maar inderdaad zijn ook alle knoppen van de camera te bedienen, ook de videoknop. De lens moet wel in een vaste stand worden vastgezet tegen de voorzijde van het onderwaterhuis, op ongeveer 35 mm brandpuntsafstand (ruim 50 mm in kleinbeeld).

Voldoende reden om dus zonder zorgen de zee in te duiken met camera! Laat ik heel eerlijk zijn. Het snorkelen werd een redelijke deceptie, maar dat lag niet aan het onderwaterhuis. Te hoge golven, troebel water, schuwe vissen, geen koraal, oftewel….Cuba is niet het snorkelwalhalla wat ik verwachtte.


Bijschrift foto 2: Vissen in een cenote nabij de Varkensbaai, Cuba

Maar bij alle snorkelpogingen ontstond geen enkel probleem met mijn Polaroid-onderwaterhuis. Filmen en fotograferen kan prima worden afgewisseld en instellingen, bijvoorbeeld de ISO-waarde kan worden aangepast. De grootste uitdagingen in het gebruik zijn:
1. Het is onderwater moeilijk vast te stellen of je daadwerkelijk de ontspanknop volledig hebt ingedrukt of niet; als je terug aan land komt is het dus afwachten of je net zoveel foto’s hebt gemaakt als je dacht.
2. Het camerahuis is gemaakt om te drijven; zeker als er wat stroming is, is het daardoor moeilijk om het huis stil te houden en een scherpe foto te maken.

Dat gezegd hebbende ben ik wel van mening dat het onderwaterhuis zijn geld zeker waard is. Ik zou een duik naar 40 meter niet aandurven, maar voor een aantal meters onderwater, is het zeker bruikbaar, de camera is prima te bedienen en de resultaten zijn wat mij betreft prima. Voor het eerst heb ik het gevoel dat onderwaterfoto’s de werkelijkheid recht aandoen. Voordeel is bovendien dat je met de Sony Nex ook in RAW kunt fotograferen, dus deze combi geeft ook ruimte om te bewerken.

Bijschrift foto 3: Parende padden in sloot nabij Sarsven, Nederweert


Bijschrift foto 4: Onderwaterslak in paddenpoel, Stammenderbos, Schinnen

Terug uit Cuba heb ik een paar laatste testen gedaan met mijn nieuwe uitrusting. Gehuld in waadpak heb ik twee parende padden in een sloot en kikkers in poelen proberen vast te leggen. Uitdaging hier is dat ik tijdens het fotograferen niet kon zien of de camera op de juiste plek scherp stelde, het scherm is immers niet zichtbaar, maar na een aantal pogingen lukt het om gevoel te krijgen voor de camera, en bewijst hij ook in deze situatie zijn nut. Wat mij betreft dus een camera-accessoire dat voor weinig geld onderwater een nieuwe wereld voor de fotograaf open laat gaan, en dat ook nog in spiegelreflex-kwaliteit.

Bijschrift foto 5: Kikker op het scheidvlak van het water, Mijnterrein Waterschei, As, België

Bijschrift foto 6: Kikker gezien van de onderzijde, Mijnterrein Waterschei, As, België

Overigens zijn goedkopere onderwaterhuizen niet alleen voor de NEX-5N van Sony beschikbaar. Op ebay zijn er volop mogelijkheden te vinden. Ga je over tot koop? Neem dan altijd deze tips ter harte:

1. WC-papier is veel goedkoper dan je camera! Test dus je nieuwe onderwaterhuis op waterdichtheid door het te vullen met WC-papier; doe dat ook als je het onderwaterhuis een tijd niet hebt gebruikt.
2. Het je het onderwaterhuis gebruikt in zee? Zorg dan dat je het zout na gebruik verwijdert; zit je in een hotel? Neem het huis mee onder de douche en spoel het royaal af met koud water!
3. Hou je onderwaterhuis dicht op het strand! Juist zand kan bij het openen op de O-ring terecht komen, die zorgt voor waterdichtheid; maak je camera alleen open als het nodig is, en doe het dan op een plek waar zand de grote afwezig is!
4. Experimenteer er lekker op los! Het is zonde om het onderwaterhuis alleen op vakantie te gebruiken. Er zijn genoeg gelegenheden in eigen land om een stukje onderwaterwereld vast te leggen!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Leica T

Review: Sigma 50mm F1.4 DG HSM | Art