in

Onderschat paneel in Lightroom: Transformatie


4 augustus 2019, 09:26

Velen gebruiken het nog niet vaak genoeg, het Transformatie-paneel in Adobe Lightroom. Hiermee zet je het perspectief van je foto’s goed recht! We leggen je dit paneel kort uit!

Transformatie

De correcties voor het perspectief van je foto zitten een apart onderdeel in Lightroom, dat Transformatie heet. Deze correcties heten Upright. Als je op het knopje Vlak drukt, dan analyseert Lightroom de foto om te kijken of het horizontale lijnen herkent. Aan de hand daarvan wordt vervolgens automatisch de horizon rechtgezet als die scheef stond. Dat kan overigens ook in het Uitsnijdbedekking-gereedschap.

Bij veel foto’s werkt het rechtzetten via Vlak verrassend goed, maar soms zie je dat Lightroom een lijn die schuin hoort te lopen als horizon denkt te herkennen, en dan wordt de foto bizar scheef gezet. Met de knop Verticaal zet je verticale lijnen recht die schuin staan, omdat je de camera schuin omhoog of omlaag gericht hield. Als onderin de optie Uitsnijden behouden staat aangeklikt, worden de schuine zijden die hierdoor ontstaan meteen weer weggesneden. Dat kan echter tot een ongewenste uitsnede leiden, waarbij een belangrijk detail wordt aangesneden. Daarom laat ik die optie meestal uitstaan en snijd ik de schuine randen later handmatig weg met het gereedschap Uitsnijdbedekking.

De knop Volledig zet zowel de horizontalen als de verticalen recht. Toch is dat niet hetzelfde als de voorgaande twee knoppen samen, want bij Volledig probeert Lightroom ook een eventuele horizontale perspectiefcorrectie uit te voeren, en dat is iets anders dan alleen de horizon rechtzetten en verticaal het perspectief corrigeren. In de praktijk blijkt Volledig meestal niet echt goed bruikbaar, omdat het tot extreme (en daardoor ongewenste) correcties kan leiden. Soms zie je ook een vreemde overcorrectie optreden.

Bij Automatisch probeert Lightroom een soort ‘afgewogen’ correctie te maken, waardoor het wat natuurlijker overkomt. Dat kan vaak een mooi compromis zijn, maar het betekent wel dat gebouwen soms niet volledig rechtgezet worden.

Door Lightroom een Volledige correctie te laten maken, zie je soms een vreemde overmatige transformatie.

Met Hulplijnen

Als je Met hulplijnen aanklikt (of je kiest het icoontje linksboven in het blok), dan kun je twee lijnen trekken langs schuin lopende beeldlijnen die verticaal zouden moeten zijn. Lightroom vervormt de foto vervolgens zodanig dat die lijnen perfect verticaal lopen. Je krijgt daarbij een sterke loep, zodat je heel nauwkeurig kunt zien wat je doet. Hetzelfde kan je doen met twee horizontale lijnen. Dit werkt niet alleen heel snel en gemakkelijk, maar het biedt ook de mogelijkheid om veel sterkere correcties te maken. Met de handmatige schuifjes kom je in sommige gevallen gewoon niet ver genoeg.

Bij dit soort sterke correcties is het beter om Uitsnijden behouden uit te zetten en de foto na afloop handmatig bij te snijden, ondanks de nieuwe X- en Y-verschuiving. Uiteraard kun je deze nieuwe functie combineren met de handmatige schuifjes, zodat je daarmee nog kunt ‘finetunen’ als dat nodig mocht zijn.

Perspectiefcorrecties uitvoeren via de knop Met hulplijnen is iets meer werk, maar het levert wel de meest nauwkeurige correcties op.

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Lightroom Classic CC in Zoom Academy. Hierin leer je alles vanaf het importeren van je foto’s tot lokale aanpassingen en nog veel meer.
Zo leer je onder andere:

  • Het organiseren van je foto’s door middel van metadata

  • Alles over de panelen in de ontwikkelmodule van het programma

  • Zeer complexe en specifieke bewerkingen in je foto’s

  • Het juist exporteren van je foto’s voor jouw doeleinden

Bekijk hier de volledige Cursus Lightroom Classic CC.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotografie-kans: Komende dagen veel vallende sterren – Perseïden

Review: Canon PowerShot G5 X Mark II