in

Omgaan met lastig licht: zo kun je je onderwerp bijlichten

Het licht in de zomer is, zoals je al gelezen hebt, fel en contrastrijk. Wil je het gevecht met dit ‘moeilijke licht’ aangaan? Dan zijn er gelukkig verschillende opties. We hebben het in dit artikel over het bijlichten van je onderwerp.

Dit artikel komt uit de nieuwe cursus Fotograferen in de Zomer uit de Zoom Academy. In deze cursus leer je meer over hoe je de mooiste foto’s maakt aan de kust, van bijzondere natuurfenomenen en natuurlijk als je op pad bent en bijvoorbeeld een stad of natuurgebied bezoekt.

Invulflits

Om de donkere schaduwen iets lichter te maken, kun je gebruikmaken van bijvoorbeeld een invulflits of een reflectiescherm. We beginnen met de invulflits. Voor een invulflits gebruik je het liefst een reportageflitser. De inbouwflitser die in veel camera’s zit, is namelijk slecht te sturen qua licht.

Je kunt een reportageflitser op de flitsschoen van je camera plaatsen. Het licht komt dan wel altijd recht van voren, maar je kunt het ietsje sturen door de flitskop te draaien/richten. Je kunt hem ook op een statief plaatsen of los van de camera met je andere hand vasthouden. Zo kun je het flitslicht ook vanuit een andere hoek laten komen.

Bij een reportageflitser kun je de kop richten, zodat je het licht beter kunt sturen.

Belichten met flits

Belicht eerst je foto zoals je dat zonder flitser zou doen. Kijk daarbij vooral naar het goed belichten van de lichte delen van je beeld, zodat die niet (te) overbelicht raken.

Vervolgens schakel je de flitser in. Stel deze zodanig in dat de donkere delen iets worden opgelicht, maar dat de middentonen en hoge lichten niet nóg lichter worden. Je kunt bijvoorbeeld in de camera werken met een flitscompensatie van -2. Hierdoor behoud je de bestaande contrasten in je foto.

Wil je hier meer over leren, dan raden we de cursus Flitsen en flitstechniek op Zoom Academy aan.

Reflectiescherm

Een reflectiescherm geeft minder krachtig licht dan een flitser. Maar als je het reflectiescherm goed in het licht maar wel dicht bij de schaduwpartijen kunt houden, werkt het vaak wel voldoende én geeft het een natuurlijk ogend resultaat. Je wilt namelijk de schaduw niet volledig wegnemen, maar enkel minder donker maken.

Belichten met reflectiescherm

In principe ga je hetzelfde te werk als bij gebruik van een flitser. Je zorgt voor een goede belichting van de lichtere delen zonder gebruik van het reflectiescherm. Vervolgens richt je het reflectiescherm zodanig dat het zonlicht wordt weerkaatst richting de schaduwen.

De rechterkant van het model is bijgelicht door een reflectiescherm te gebruiken.

Stephanie Verhart (stephanieverhart)
Canon 6D · ISO 1250 · F 2,5 · 1/2000 · 50 MM

Mogelijkheden

Voor zowel de flitser als het reflectiescherm geldt natuurlijk wel dat er een grens aan hun mogelijkheden zit. Een groot onderwerp bijlichten met een reflectiescherm vraagt een heel groot scherm, dat ook nog eens dichtbij genoeg gehouden moet kunnen worden, maar zonder in beeld te verschijnen. Daarom is een reflectiescherm meestal beter geschikt voor relatief kleine onderwerpen, zoals bloemen, paddenstoelen, insecten, of maximaal een portretfoto van een persoon.

Een flitser is in dat opzicht veelzijdiger inzetbaar, want die is kleiner én krachtiger. Maar ook een flitser kent een maximale flitssterkte. Hoe verder de flitser van het onderwerp staat, hoe minder licht er natuurlijk nog op dat onderwerp valt.

Als die afstand tot het onderwerp kunt halveren, verdubbel je de hoeveelheid licht die op het onderwerp valt. Zoek online maar eens op de ‘inverse square law’ voor de achterliggende wetenschap als je dat interessant vindt.

Een heel weids landschap kun je in elk geval niet uitlichten met je reportageflitser of reflectiescherm. Daar zijn gelukkig wel andere opties voor.

Zoom Academy

Dit artikel komt uit de Zoom Academy Cursus Fotograferen in de Zomer. In deze cursus leer je alles over het fotograferen in het zomerseizoen en nog veel meer.

Zo leer je onder andere:

  • Om te gaan met alle soorten licht in het zomerseizoen
  • De mooiste plekken van steden te ontdekken
  • Hoe je het strand, dieren en de zee kunt vastleggen
  • Een zomerse foto in Lightroom Classic te bewerken van A tot Z

Bekijk hier de volledige Cursus Fotograferen in de Zomer!


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De nabewerking van een foto in het blauwe uur: zo pakt Jeroen Lagerwerf dat aan

De perfecte foto: dit zijn de juiste composities voor portretfotografie