in

Olympus OM-1

OM Digital Solutions, de nieuwe eigenaar van Olympus camerasystemen, introduceert de OM-1 en laat daarmee een aloude naam herleven om te vieren dat de ‘oer’ OM-1 50 jaar geleden gepresenteerd werd.

De nieuwe MicroFourThirds systeemcamera is net als zijn oervader compact en lichtgewicht, maar de moderne versie is tevens stof-en spatwaterdicht. Als nieuw vlaggenschip van het OM-systeem is de OM-1 voorzien van een stacked BSI Live MOS-sensor met 20 megapixels en de camera heeft Cross Quad Pixel AF met 1053 AF-punten voor de scherpstelling. Hiermee zou het mogelijk zijn een opnamesnelheid tot 50 bps te halen inclusief AF/AE tracking. Uiteraard is er ook een 5-assige IBIS (in body image stabilisatie) aanwezig. OM-digital Solutions claimt hiervoor maar liefst 8 stops compensatie in combinatie met het juiste objectief. Het standaard ISO-bereik loopt tot 25.600 ISO, maar je kunt dit uitbreiden naar 102.400 als het echt donker wordt. Om dit alles in goede banen te leiden is er een nieuwe beeldprocessor ontwikkeld. Die TruePic X processor heeft 3x meer rekenkracht dan zijn voorganger.

Functies

De lijst met functies is haast eindeloos. Zo beschikt de OM-1 onder andere over High Res Shot waarbij beelden tot maximaal 80 megapixels gemaakt kunnen worden, er is focus stacking aanwezig en je kunt HDR opnamen met de OM-1 maken. Ook Live ND is handig: een ingebouwde ND-filterfunctie van ND2tot ND64. “Nooit meer losse filters gebruiken” meldt het persbericht. Daarnaast zijn er allerhande compositiehulpjes ingebouwd inclusief verbeterde gezichts- en oogherkenning. En natuurlijk kun je er ook mee filmen in 10bit 4K 60p. Om je OM-1 langer te kunnen gebruiken is er ook een extra batterijgrip met verticale fucntionaliteit leverbaar.

Objectieven

Tegelijk met de nieuwe OM-1 presenteert OM Digital Solutions ook twee nieuwe objectieven: de M. Zuiko Digital ED 12-40mm F2.8 PRO II en de 40-150mm F4 PRO. De 12-40mm heeft omgerekend naar fulllframe een bereik van 24-80mm en de 40-150mm heeft als equivalent 80-300mm.

De 12-40mm biedt een verbeterde beeldkwaliteit ten opzichte van zijn voorganger dankzij het gebruik van een enorm scala aan bijzondere glassoorten en maar liefst 4 asferische lenselementen. De 40-150mm is een compacte, lichtgewicht telezoom met een vaste lichtsterkte van F4.0 over het hele bereik. Het optisch ontwerp omvat 15 elementen in 9 groepen (met o.a. 2 ED-lenzen, 1 Super ED lens, 1 HR lens en 2 asferische lenzen) en OM Digital Solutions claimt hierdoor een vergelijkbare resolutie als die van de F2.8 versie.

Prijs en beschikbaarheid

De OM-1 body is vanaf begin maart leverbaar vanaf € 2199,-. De nieuwe 12-40mm kost € 999,- en de 40-150mm kost € 899,-.

www.om-digitalsolutions.com


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Op pad tijdens onweer? Dit is het recept voor de perfecte bliksemfoto

Beheers het licht: hier moet je op letten als je aan de slag wil met continulicht