in

Nog meer mogelijkheden – Capture One 12


6 december 2018, 11:07

Phase One heeft Capture One 12 gepresenteerd, met meer functies, een verbeterde interface en ondersteuning van meer dan 500 typen camera’s. Bovendien staat Capture One nu ook plug-ins van derden toe.

Capture One 12 is behoorlijk aangepakt door Phase One. De basis wordt gevormd door een verbeterde interface en menustructuur waarmee het gebruik van C1 eenvoudiger en prettiger wordt. Nieuwe icoontjes en een aangepast ontwerp van de schuifjes in combinatie met duidelijker letters maken de verschillende tools simpeler bruikbaar, terwijl daarnaast het persoonlijk instellen van de honderden shortcut toetsencombinaties overzichtelijker is geworden.

Drie nieuwe maskers

Veel aandacht is besteed aan maskers. Drie nieuw masking tools -luma range, lineair masker en radiaal verloopmasker- zorgen voor een preciezere bewerking van je raw-beelden, waardoor je zeer lokaal correcties kunt uitvoeren. Luma range is op pixelniveau aan te passen om de helderheid te kunnen corrigeren en de lineaire en radiale verloopmaskers kun je nu asymmetrisch toepassen.

Camera- en lensondersteuning

Capture One 12 ondersteunt maar liefst 500 typen camera’s, waaronder uiteraard de allernieuwste systeemcamera’s van Canon, Nikon en Fujifilm, waarvoor tethered shooting ondersteund wordt indien mogelijk. Daarnaast heeft C1 profielen voor 500 objectieven. Bovendien kun je nu speciale versies van C1 krijgen die specifiek zijn toegesneden op Sony en Fujifilm. Dit vloeit voort uit de samenwerking tussen Capture One, Fujifilm en Sony, die ook geresulteerd heeft in eenvoudiger, gratis C1-versies voor mensen die alleen met Fuji of Sony werken: C1 Express.

Nieuwe plug-in functionaliteit

Om tegemoet te komen aan de persoonlijke wensen van fotografen staat Capture One ook het gebruik van plug-ins van derden toe. De eigen style packs zijn dus niet langer de enige extra opties, want iedere ontwikkelaar kan nu plug-ins ontwerpen voor C1. Daarmee is Capture One echt een “open” trukendoos geworden. Als je alle vernieuwingen bij elkaar optelt geeft Phase One een zeer duidelijk signaal naar Adobe af: let op, Capture One is nu een nog serieuzer alternatief voor Lightroom!

Prijzen en beschikbaarheid

Capture One 12 kun je downloaden voor Mac of Windows. Een 30-dagen trial is gratis, en als je besluit het pakket definitief te installeren kost je dat $299 als standalone. Upgrades van oudere versies beginnen bij $149. Een abonnement kan ook, dan ben je $15 per maand kwijt. Capture One Pro Sony en Capture One Pro Fujifilm kosten $219, maar het versimpelde C1 Express is gelukkig gratis te gebruiken.
www.captureone.com

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Hoe kies je de juiste tas voor je camera en objectieven uit?

Wat je moet weten als je de stap van hobbyist naar professioneel fotograaf wilt maken