in

Nikon P1000 Preview – Zoom in van 24mm tot 3000mm!


6 augustus 2018, 16:23

Net als je denkt dat er niet verder in te zoomen valt met een bridge camera, komt Nikon met de unieke P1000 als opvolger van de P900. Deze keer geen 83x zoom, maar een verbluffende 125x(!) zoom. In deze Nikon P1000 hands-on preview voelen we dit nieuwe Zoommonster aan de tand!

Het is lastig om de P1000 in een hokje te stoppen, want de camera is eigenlijk zijn eigen categorie; wij noemen hem graag een ‘extreme allround camera’, met de sensor van een compactcamera, waarop een vast objectief is gebouwd dat gaat van (omgerekend) 24mm met een lichtsterkte van F2.8, tot 3000mm met een F8-opening.

Stel dat je dezelfde afstand op een spiegelreflexcamera wilt, met dus een veel grotere sensor, dan is dat praktisch onmogelijk: neem een 600mm, 800mm of zelfs een 1200mm objectief, dan heb je het al over enorme, onbetaalbare objectieven die een eigen statief nodig hebben om überhaupt te kunnen fotograferen. Bij de P1000 zit dat allemaal gewoon in een relatief compacte body, die met CMOS sensor 16 megapixel beelden levert.

Specificaties

Daarnaast biedt de P1000 best veel functionaliteiten die de camera zowel voor fotografen als filmers interessant maken: 4K met 30 beelden per seconde, 1080p met 50 beelden per seconde. Een clean HDMI-output, mooie elektronische OLED zoeker van 2,36 MP, timelapse modus en bijvoorbeeld handige voorinstellingen om de maan of vogels te fotograferen.

En vergeet ook niet de ingebouwde flitser en hot shoe, inclusief microfooningang. Om er goed uit de hand mee te kunnen fotograferen heb je natuurlijk een enorm sterke stabilisatie nodig: die biedt Nikon in de vorm van 5 stops, hoewel je op 3000mm toch echt een heel stevig statief nodig hebt.

Het is met recht extreem hoe je met de P1000 kunt in- en uitzoomen. Bij een flinke zoom boven de 2000mm worden ook de warmte-trillingen in de lucht zichtbaar, wat ten koste gaat van de details..

De praktijk

Maar hoe werkt dat in de praktijk? Natuurlijk is zo’n 24-3000mm zoom bizar om mee te werken en is het in het begin vooral een attractie op zichzelf om van 24mm tot 3000mm te gaan en weer terug. Maar de vraag is wat je echt nodig hebt om mooie foto’s of video’s te maken.

We hebben er een middagje mee rondgelopen, en de truc is eigenlijk dat je met deze camera lang niet altijd die 3000mm gebruikt, maar het voelt vooral fijn dat de optie er is. Als je hiermee fotografeert, hoef je nooit na te denken over het zoombereik; dat is voor je gevoel oneindig. Dat geeft je wat meer vrijheden als fotograaf. Ook de grip houdt fijn vast, hoewel het plastic van de body niet al te stevig overkomt. Maar ook dit komt het lichte gewicht van de camera ten goede, met ‘slechts’ 1,4kg.

Bij deze vliegtuigshots zie je de warmte-trillingen heel duidelijk naar voren komen.

Beeldkwaliteit

Dan de kwaliteit van de beelden zelf: onthoud dat je hier te maken hebt met de sensorgrootte van een compactcamera, en een objectief dat niet te vergelijken is. De sensor is een 1 / 2.3 inch, wat omgerekend 30 keer kleiner is dan een fullframe sensor. Dat maakt het mogelijk dat je tot 3000mm kunt inzoomen in zo’n ‘kleine’ body, maar gaat wel ten koste van allerlei andere prestaties, zoals die bij weinig licht of een groot dynamisch bereik.

Daar staat wel weer een indrukwekkend objectief tegenover, waarmee je in alle situaties wel uit de voeten kunt. De 5 stops beeldstabilisatie doet goed dienst, tot ongeveer 2000mm, vanaf die hoogte raden we aan om echt een statief te gebruiken. Op 3000mm is elke kleine trilling al merkbaar in het beeld en is het aan te raden om met een afstandsbediening te werken, zodat je de camera zelf niet hoeft te bewegen tijdens het maken van een foto.

24mm, een ‘normaal’ perspectief, vanaf een statief

3000mm, zelfde standpunt, volledig ingezoomd, vanaf een statief

Conclusie

De Nikon P1000 is een bijzondere en unieke camera in zijn soort, met als pronkstuk het 24-3000mm F2.8-F8 objectief dat voor unieke beelden zorgt. Daarbij is de camera uitgerust met veel nuttige functies, waarvan we sommigen nog niet eens hebben besproken, zoals de uitstekende macro-functie om zelfs van heel dichtbij te fotograferen.

Dit alles maakt de camera met recht een extreme allrounder. In de volledige review kunnen we aan de slag met de rawbestanden om te zien hoeveel dynamisch bereik daar nog uit te halen valt, hoe de camera presteert bij weinig licht en komen we tot een eindoordeel over deze bijzondere P1000 van Nikon.

Prijs en beschikbaarheid

De Nikon P1000 is binnenkort leverbaar vanaf 1099,- euro. Lees meer over de Nikon P1000.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Expertuitdaging: Waanzinnige waterfoto’s

5 fotolocaties in de wereld waar je geweest moet zijn