in

Nieuw in Adobe Photoshop Elements 14


27 december 2015, 16:00

Adobe bracht – naar jaarlijkse traditie – eind september een nieuwe versie van Photoshop Elements uit. Photoshop Elements 14 ziet er vertrouwd uit, maar is voorzien van flink wat verbeteringen. We lopen ze langs.

Wie heel veel nieuwigheden had verwacht, komt bedrogen uit. Het probleem is dat de vorige versies van Photoshop Elements al zo compleet waren dat het moeilijk is om nog spiksplinternieuwe functies uit te vinden. Bovendien moet er nog verschil blijven met de grote broer, het professionele pakket Photoshop CC. De nadruk ligt in deze veertiende versie van Photoshop Elements dus niet op vernieuwing maar op verbetering. Met succes, zo blijkt. Tientallen functies zijn eenvoudiger en intuïtiever in gebruik. Bovendien leveren ze fraaiere resultaten. De interface toont weinig verschillen met de vorige versie en dat zullen ervaren gebruikers waarderen.

Bye, bye schokken

Eén van de weinige nieuwigheden is de functie automatische schokreductie. Dat is niet alleen handig voor de selfies die je met je smartphone maakt, maar ook voor snapshots die net iets te veel beweging hebben. In één klik kun je de camerabewegingen verwijderen via Verbeteren, Automatische schokreductie. Niet tevreden met het resultaat? Dan kun je ook handmatig aan de slag via Verbeteren, Schokreductie. Photoshop plaatst dan een zogeheten schokgebied op de foto. Dat gebied kun je desgewenst groter of kleiner maken. Vervolgens kun je de drempelwaarde aanpassen of zelfs nog een extra schokgebied aanmaken. De functie werkt best aardig en maakt het mogelijk om een foto die in eerste instantie mislukt leek, toch nog goed te krijgen.

In amper één muisklik ziet die bewogen foto er toch nog goed uit.

Weg met mist

Nevel of mist kan een domper zijn. Tenzij je de zweem wegwerkt. In Photoshop Elements 14 haal je de mist nu – net als in Lightroom – in een handomdraai uit je foto’s. De kleuren worden dan iets rijker en de voor- en achtergrond krijgen wat extra scherpte. Ook deze functie is zowel automatisch als handmatig beschikbaar.

Dankzij Verbeteren, Nevel verwijderen geef je nukkige weergoden geen kans.

Handige instructies

Adobe kiest net als bij de vorige editie voor een interface met verschillende bewerkmogelijkheden en is daardoor uitermate geschikt voor beginners en professionals. Via het tabblad Snel kun je in enkele muiskliks onder meer de belichting, kleuren en scherpte aanpakken aan de hand van thumbnails met previews. Wil je de huidkleur corrigeren, een kleurzweem verwijderen, een tilt-shifteffect toepassen of oneffenheden wegwerken, maar weet je niet hoe dat moet? Het tabblad Met Instructies zit boordevol advies en tips waardoor je in no time toch een professioneel resultaat verkrijgt. In totaal heb je zo’n 34 stap-voor-stap richtlijnen, onderverdeeld in verschillende categorieën. Wie de kneepjes van het vak al kent en zelf aan de slag wil gaan met schuifbalken, lagen en maskers kan op het tabblad Expert terecht. Via het onderdeel Maken is het erg eenvoudig om bijvoorbeeld snel een fotoboek samen te stellen, een fotokalender vorm te geven of een omslagfoto voor Facebook in elkaar te boksen.

Dankzij de vele instructies ligt de drempel voor beginners een stuk lager.

Elements Organizer

Groeit je collectie foto’s uit z’n voegen? Dan kun je met behulp van Elements Organizer orde scheppen. Zodra je Elements Organizer 14 voor het eerst start, geef je aan de hand van een wizard aanwelke foto’s allemaal in je collectie moeten zitten. Met deze tool kun je vervolgens heel eenvoudig zoeken op gezicht, datum, gps-locatie of gebeurtenis. De gezichtsherkenning werkt beter dan in de vorige versies en kan nog altijd gekoppeld worden aan Facebook-profielen. Verder is hier weinig vernieuwing of verbetering.

Elements Organizer helpt je fotocollectie op orde te houden.

Conclusie

Photoshop Elements 14 zit tjokvol verbeteringen waardoor het verschil met grote broer Photoshop CC almaar kleiner wordt. Bovendien ben je ook futureproof als je een nieuwe camera hebt aangekocht want Photoshop Elements biedt ook Camera RAW 9.1. Is een update zijn geld waard? Als je Photoshop 12 of ouder draait, wellicht wel. Wie de voorlaatste editie van Photoshop Elements heeft, kan misschien beter een jaartje wachten.

Kopen?

Adobe Photoshop Elements 14 is nu beschikbaar voor Windows en Mac OS X. Het pakket is los te koop voor € 100,- (€ 82,- als upgrade). Heb je ook interesse in Première Elements 14 (zie kader)? Dan betaal je € 151,- voor een bundel of € 125,- voor een upgrade. Studenten en docenten krijgen – zoals bij alle andere Adobe-pakketten – wat korting.

Première Elements 14

Naast Photoshop Elements 14 heeft Adobe ook z’n video-editor Première Elements 14 flink aangepast. Voor beginners zijn er bijvoorbeeld heel wat stap-voor-stap instructies. Daarnaast hebben de makers aandacht besteed aan mooie voorinstellingen, waardoor titels en overgangen nog net iets flitsender zijn. Ook in de exportmogelijkheden zit flink wat verbetering. Zo is het nu héél eenvoudig om je creatie te optimaliseren voor smartphone, tablet, HD-scherm of 4K-tv.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Epson SureColor P400

Review: MacPhun Creative Kit 2016