in

Nauwkeuriger en ergonomisch met de Wacom Intuos Pro tekentablet


1 januari 2017, 15:04

Over het werken met een tekentablet had ik weleens wat gelezen, maar het nooit zelf ervaren in de praktijk. Nu ruim een jaar later teken ik mijn ervaringen met deze tekentablet op.

Wacom Intuos Pro medium

De Wacom Intuos Pro medium is een tekentablet die je via usb aansluit op je pc of mac en kunt gebruiken als vervanger van je muis om mee te tekenen. Het is daarmee ook een ergonomische vervanger van je muis.

De tablet is aanraakgevoelig en is ook zonder de pen te gebruiken. Je kunt er dus ook mee swipen of je vingers net als een iPad gebruiken. Dit hoeft dus niet per sé Photoshop te zijn. Op de tablet zitten aan de linkerzijde een aantal zelf te programmeerbare knoppen waarmee je toetsenbord functies zoals CTRL, ALT en SHIFT kunt gebruiken en zo dus niet je toetsenbord hoeft te gebruiken. Dit instellen van knoppen werkt allemaal zeer eenvoudig na het installeren van de software. In mijn geval heb ik de functietoetsen (express keys) ingericht op gebruik binnen Adobe Lightroom CC & Adobe Photoshop CC – simpelweg omdat ik deze programma’s nu eenmaal het meeste gebruik met Wacom Intuos Pro.

Hoe helpt het je?

De Intuos pro en dus ook de pen is primair een vervanger van je muis. In mijn geval kwam me dat prima uit, omdat ik bij tijd en wijle wel wat last had van mijn muishand! In het begin moest ik enorm wennen aan het werken met de pen, vooral het dubbelklikken en navigeren. Vooral het niet te krampachtig vasthouden is iets wat doorzettingsvermogen vraagt. Ook het ontdekken van de knoppen op de pen en hoe je dit handig doet vraagt enige oefening. Het vinden van de juiste instelling en een prettige werkwijze hoort hier ook bij. Kortom een ergonomische hulpmiddel als je veel werkt met je pc en dus dagelijks een muis in je handen hebt.

Ook dien je te wennen aan de plaatsing van je toetsenbord, want daar ligt nu je tekentablet. Als je met programma’s als Adobe Lightroom werkt kun je de Wacom het beste gebruiken, nadat je de foto’s hebt geïmporteerd. Oftewel in je workflow dus niet meer trefwoorden hoeft te typen, wat ik in mijn geval al voor 95% doe als ik foto’s importeer in Lightroom. Dankzij de express keys die je zelf kunt instellen, schuif ik steeds meer het toetsenbord aan de kant. Zo heb ik twee toetsen toegewezen aan de sneltoetsen van Lightroom P (kiezen) en X (weigeren). Handig dus.

De Intuos pro komt pas echt in beeld als je fijne bewerkingen gaat doen, dat kan zijn het wegwerken van vlekjes, of als je doorschakelt naar Photoshop en gaat retoucheren en maskeren. Dan is de nauwkeurigheid van de Wacom erg prettig om te gebruiken. Naast dat ik een beetje kennis heb opgedaan in Photoshop, kon ik onderstaande foto nooit zo afwerken als onderstaande. Je zult je afvragen waarom? Simpelweg omdat ik in dit beeld de hijskranen storend vind. Dankzij de pen, kan ik nauwkeurig selecteren en deze elementen uit de foto halen.

Mijn beeldschermdiagonaal is 27″ en desondanks de ruime afstand van het scherm vs. de medium tablet kun je toch blindelings je weg vinden en zijn scherm en tablet prima uitgelijnd met elkaar. Ook staat het nauwkeurig werken eenvoudig toe, zoals ik hierboven al beschreef. Wat ik zelf erg prettig vind, is dat je gebruik kunt maken van de Touch ring. Zo kun je door met linker vinger over de ring te draaien bijvoorbeeld je brushformaat door te draaien kunt groter of kleiner maken, scheelt het weer een greep naar je toetsenbord. Ook vind ik het erg prettig dat ik zowel voor Lightroom als voor Photoshop de functietoetsen afzonderlijk ingesteld heb. Ze gedragen zich dus in deze applicaties net weer even iets anders. Dit herkent de Intuos pro zelf!

De pen

Over pen kan ik kort zijn. Ik heb geen overdreven grote of kleine handen, maar deze ligt perfect in mijn hand. En dankzij de rubberen afwerking houd je hem ook makkelijk vast. Je plaatst de pen in de houder als je deze niet gebruikt. In deze houder zitten nog een aantal losse stiftjes die weer hun eigen karakteristiek schijnen te hebben. Ik heb hier zelf niet echt mee geëxperimenteerd. Door de pen om te draaien kun je de achterzijde ook gebruiken als gum. En in combinatie met de tablet kun je door harder of zachter te drukken ook de vloeimodus sterker of zachter maken als je bijvoorbeeld aan het doordrukken of tegenhouden bent. Photoshop ondersteunt dit perfect.

Conclusie

De Wacom Intuos pro is het ideale nauwkeurige hulpmiddel voor de actieve fotograaf die tijd en zorg aan de nabewerking van zijn foto’s besteedt. Je zult er even aan moeten wennen om de ergonomie als positief te ervaren, maar als je eenmaal je weg hebt gevonden met de Wacom dan wil je niet anders meer. Al helemaal niet omdat het je niet alleen minder vermoeidheid in je arm/hand geeft, nee, vooral omdat je nog preciezer je foto’s kunt bewerken wat de kwaliteit van je foto’s ten goede komt!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De do’s en don’ts van drones

Waar komt toch de ruis vandaan in een foto?