in

Modelfotografie op urbexlocatie6 januari 2015, 15:46

Urbexfotografie is niet makkelijk en niet zonder gevaren. Toch zet Wil Crooymans een stapje verder en neemt modellen mee naar een urbexlocatie voor een spannende shoot. In deze eerste blog legt hij uit hoe hij te werk gaat.

Op zoek naar urbexlocaties

Het vinden van urbexlocaties is een sport op zich en het vraagt veel tijd en geduld. De locaties worden (terecht) geheim gehouden door de urbex-fotografen en krijgen vaak een unieke urbex-naam. Een goede start is het bezoeken van websites van urbex-fotografen. Veel fotografen vinden het leuk om een beschrijving van een urbexlocatie toe te voegen, en die informatie kun je gebruiken als startpunt van je zoektocht op het internet. Vervolgens kijk je via Google Earth, Maps en Streetview of de locatie die je gevonden hebt, overeenkomt met de urbexfoto’s.
Een andere optie is zelf locaties zoeken via Google Earth. Als je bijvoorbeeld ziet dat een dak volledig overwoekerd is, heb je mogelijk een urbex locatie gevonden. Op die manier kun je meerdere potentiële urbex locaties verzamelen in een bepaalde regio, waarna je een dagje op pad gaat om die locaties ook daadwerkelijk te verkennen.

Chateau Noisy. Een prachtige urbexlocatie ergens in het zuiden van België.

Urbexlocaties verkennen

Een waarschuwing is hier wel op zijn plaats. Het zonder toestemming betreden van een privé terrein is strafbaar! Je kunt te maken krijgen met bewakers en boze eigenaars. Dat maakt urbex fotografie ook een beetje spannend. Als je een keer betrapt wordt en je kunt uitleggen wat je intenties zijn, kom je er meestal wel met een waarschuwing van af. Het is daarom ook belangrijk dat je je houdt aan de bekende urbex regel “leave nothing but footprints, take nothing but pictures”. Maak dus niets kapot om binnen te komen en neem geen spullen mee. Op mooie foto’s na natuurlijk!
Er zijn nog tweetal belangrijke regels die je als urbex fotograaf dient te kennen.
1. Ga bij voorkeur niet alleen op pad. Urbexlocaties kunnen in slechte staat zijn, en je zult niet de eerste urbexer zijn die door een vloer zakt.
2. Zet je auto niet in de buurt van de locatie die je bezoekt. Omwonenden hebben dan snel in de gaten dat je de urbex locatie bezoekt en dat wil je natuurlijk niet!

Villa Manoir de la Chapelle. Een villa ergens in het noorden van België, wachtend op een nieuwe eigenaar, met nog veel spullen van de overleden bewoner.

Urbexlocaties ruilen via Facebook

Als je zelf een aantal urbexlocaties gevonden en gefotografeerd hebt, kun je proberen om deze locaties te ruilen met andere urbexfotografen. Op die manier kun je je lijstje met locaties snel uitbreiden.
Je kunt ruilverzoeken mailen naar andere fotografen die urbexfoto’s op hun website hebben staan, maar een betere manier is Facebook! Maak allereerst een nieuw account aan bij Facebook! Verzin voor jezelf een leuke urbexnaam en post een aantal van je foto’s. Je kunt tevens lid worden van urbexgroepen, waar veel urbexfoto’s gepost worden. Via die weg kom je er snel achter wie actieve urbexfotografen zijn, die je vervolgens een vriendschapsverzoek stuurt. Aan de urbexfoto’s die je van te voren gepost hebt kunnen ze zien dat je te vertrouwen bent. Urbexfotografen zijn terecht zeer voorzichtig, omdat ze de urbexlocaties willen beschermen tegen dieven en vandalen.
Je kunt je Facebook contacten ook gebruiken om informatie uit te wisselen over locaties. Informatie zoals de toestand van een locatie en hoe je binnen kunt komen, wordt vrij makkelijk gedeeld. Hierdoor kun je teleurstellingen voorkomen.

Blue Christ Church. Een verlaten kerk ergens in België.

Fotograferen op urbexlocaties

Nadat je jezelf ervan overtuigd hebt dat je veilig kunt fotograferen op een urbexlocatie, kun je je camera en statief tevoorschijn halen. Meestal heb je te maken met lichtomstandigheden die niet optimaal zijn, veel contrast en weinig licht. Daarom heeft het de voorkeur om vanuit hetzelfde standpunt en scherptestelling meerdere foto’s te maken, die 1 tot 2 stops onder- en overbelicht zijn. De meeste camera’s hebben hiervoor een aparte opnamestand, wat natuurlijk de voorkeur heeft.
Voor urbexfoto’s wil je meestal een grote scherptediepte, zodat veel details scherp weergegeven worden. Daarom heeft het de voorkeur om het toestel op de Av stand te zetten en een hoge diafragmawaarde te kiezen.
Het scherpstellen doen we met de hand, zodat we alle controle houden over wat er scherp is.
Het fotoformaat is bij voorkeur RAW, zodat alle informatie behouden blijft en we achteraf in ons fotobewerkingsprogramma veel bewegingsruimte hebben bij het bewerken van de foto.
Als we deze manier van fotograferen aanhouden, hebben we thuis al het benodigde bronmateriaal om mooie urbexfoto’s te creëren.

De prachtige kelder van een oud belastingkantoor ergens in België.

Fotograferen met een model

Urbexlocaties kunnen zeer geschikt zijn voor modelfotografie, dankzij het contrast met de vaak leegstaande en/of vervallen omgeving. Als je met een model wilt gaan fotograferen is het verstandig om de urbexlocaties van te voren te verkennen, zodat je samen met het model niet teveel tijd (en motivatie) verliest met zoeken. Als je een avontuurlijk ingesteld model hebt, kun je een lijstje meenemen met extra locaties om samen te verkennen.
Het is belangrijk dat je het model goed informeert over waar ze mee te maken kan krijgen met urbex fotografie. En werk altijd met een modellencontract om onder andere de privacy van het model, de foto’s en de locaties te borgen.
De vaak beperkte lichtomstandigheden op urbex locaties zijn bij model fotografie een uitdaging. Meestal is er weinig licht en dien je een balans te vinden tussen iso-waarde en sluitertijd. Aan de ene kant wil je weinig ruis en dus een lage iso-waarde, aan de andere kant wil je model dat scherp op de foto staat. Je kunt van een model niet verwachten dat deze een paar seconden lang niet beweegt. Maak dus proefopnames en controleer door in te zoomen op je lcd-scherm of het model er scherp op staat. Een bijkomend voordeel van het maken van meerdere foto’s met verschillende belichtingen, is dat je achter de PC de foto kunt kiezen waar het model het scherpst op staat.
Model met uitzicht op de toren van Hasard Cheratte, een verlaten kolenmijn in de buurt van Luik.

In mijn volgende blog zal ik meer uitleggen over het fotograferen van een model op deze uitzonderlijke locaties.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Kleurzweem verwijderen in Photoshop Elements

Panasonic presenteert meer compactcamera’s voor alle omstandigheden