in

Meer mogelijk met Magic Lantern

Ed Steenhoek

Deze keer schrijft Ed Steenhoek een blog voor de fotograaf met wat meer lef. Misschien wel een blog in de categorie “don’t try this at home”. Dit blog gaat namelijk over Magic Lantern.

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

Wat is Magic Lantern?

Magic Lantern is een aanvullende en experimentele firmware voor een aantal Canon camera’s. Met de Magic Lantern firmware krijg je de beschikking over aanvullende mogelijkheden voor filmen en fotograferen. Veelal zijn het aanvullingen die je niet dagelijks gebruikt en ook niet voor iedereen even nuttig zijn. Toch zitten er een paar tussen die – wat mij betreft – zo aan de standaard firmware kunnen worden toegevoegd. Naar de reden waarom Canon ze niet toevoegt kan ik alleen gissen. Het is me wel opgevallen dat een aantal opties meer voor je accu vragen en dat kan best weleens een rol gespeeld hebben. Wil je precies weten wat je er allemaal mee kunt, dan is er een gebruikershandleiding waar je wel even zoet mee bent: http://wiki.magiclantern.fm/userguide

Hoe installeer je Magic Lantern?

Je installeert Magic Lantern zoals je ook een reguliere firmware update van Canon doet. In mijn geval met de 7D dus via het CompactFlash-kaartje. Toch komt er wat meer bij kijken en dat luistert best wel precies. Veelal is Magic Lantern alleen geschikt voor spiegelreflexcamera’s die al even op de markt zijn zoals de Canon EOS 7D Mark I en dan voor een specifieke firmware van dat model camera. Zo is er een versie die zich laat installeren op firmware versie 2.0.3 van de 7D. Maar er is (nog) geen versie die firmware 2.0.5 ondersteund. Gelukkig had ik de 2.0.5 update niet geïnstalleerd en kon dus snel aan de slag. Daarvoor moet je de stappen volgen zoals die in de installatiehandleiding staan: http://wiki.magiclantern.fm/install.

Kortweg komt het erop neer dat Magic Lantern zich bindt aan de firmware van de camera en gebruik maakt van het CompactFlash-kaartje om de aanvullende software te laden tijdens het starten van de camera. Ook bij het uitzetten van de camera wordt nog gebruik gemaakt van het geheugenkaartje. Misschien voel je hem al komen: haal het kaartje niet te snel uit de camera. Doe je het wel, dan is er een kans op data verlies en een zeer kleine, theoretische, kans dat je camera daarna niet meer wil starten. Mocht je dat overkomen, dan is het zeer aan te bevelen om direct de batterij(en) te verwijderen.

Omdat een deel van de software op het CompactFlash-kaartje staat, moet je dat deel dus op elk geheugenkaartje wat je gebruikt, zetten. Geen probleem, maar wel iets om voorbereid te hebben. In de documentatie staat dat het geen probleem is als de software er niet staat (je kunt dan alleen de standaard firmware gebruiken), maar ik heb het niet geprobeerd.

Wellicht ook goed om te weten, dat het niet zeker is, wat Canon doet als je aanspraak wil maken op de garantie. Wereldwijd zijn er op de fora berichten die eerder op willekeur duiden dan een vast standpunt over het wel of niet vervallen van de garantie.

Hoe verwijder je Magic Lantern

Er zit een keurige de-installatie in de firmware van Magic Lantern. Die werkt vanaf het geheugenkaartje waarop Magic Lantern staat. Raak die dus niet kwijt. Vervolgens kun je al je geheugenkaartjes formatteren en dan kun je weer op de oude voet verder. Uiteindelijk is dat ook mijn keuze geweest.

Magic Lantern leren kennen

Wanneer je een blik werpt op de handleiding, dan zal je begrijpen dat je niet 1,2,3 alles hebt uitgeprobeerd. Het is een kwestie van 4 stappen:
1) Lezen wat de beoogde functie is,
2) Controleren of deze functie ook werkt op jouw model camera (want helaas werkt niet iedere functie op elk model en is dat slecht gedocumenteerd),
3) Bepalen of je er iets meer kunt (ik film niet met mijn spiegelreflexcamera dus heb ik het movie gedeelte overgeslagen) en
4) Instellen en uitproberen (en opnieuw … en opnieuw …).

Er zijn een aantal algemene punten, die goed zijn om te weten voordat je met Magic Lantern gaat experimenteren:
– Niet elke functie werkt op elk model en helaas is dat slecht gedocumenteerd. Het is dus aan te bevelen om dit eerst thuis uit te zoeken om teleurstelling op locatie te voorkomen.
– Veel functies werken, volgens de handleiding, het beste met handmatige focus en vaak ook vanaf een statief. Dat is niet onder elke omstandigheid de gewenste instelling. In de praktijk blijkt dat in een aantal gevallen het alleen werkt met handmatige focus of op zich wel werkt met autofocus, maar daardoor niet optimaal is.
– Een deel van de functies is gericht op het gebruik van Live View. Het batterijgebruik zal daarbij groter zijn en dus is een 2e accu bijzonder handig.

De mogelijkheden van Magic Lantern

Onderstaande afbeeldingen, van het aanvullende menu dat Magic Lantern biedt, geven een overzicht van de mogelijkheden in een notendop. Links de versie uit de handleiding, rechts de versie op mijn Canon 7D. Hoe het menu er op een ander model uit zit, laat zich raden. De kans is echter groot dat het anders is dan je hier ziet.

Het menu met opties voor geluid/De minimalistische versie op de Canon 7D in de fotostand
Het menu met belichtingsopties/De variant op de Canon 7D
Het overlay menu (Live View)/Bijna identiek op de Canon 7D
Het menu met opties voor filmen/De minimalistische versie op de Canon 7D in de fotostand
Het menu met opties voor foto’s/De licht andere versie op de Canon 7D
Het menu met opties voor de focus/Haar werkelijkheid op de Canon 7D
Het menu met weergave opties/De uitgebreidere versie op de Canon 7D
Het menu met voorkeuren/De variant van de Canon 7D.
Een aanvullend menu op de Canon 7D
Het menu voor als het mis gaat/De nieuwere versie op de Canon 7D
Een aanvullend menu van de nieuwere firmware.

De mogelijkheden van Magic Lantern zijn, aan de hand van deze afbeeldingen, redelijk beschreven in de gebruikershandleiding. Zowel nieuwere firmware als een andere model camera, zorgt voor andere opties in het menu of de onderliggende keuzes. Beide zijn (nog) niet terug te vinden in de handleiding. Meestal geeft het form wal informatie maar vaak niet in heel veel detail. Voor al die verschillen rest dan alleen zelf experimenteren.

Als puur fotograaf gebruik ik nooit de mogelijkheden die mijn camera biedt voor filmen. Evenmin gebruik ik de Live View. Om die redenen heb ik me verder verdiept in enkele mogelijkheden die je krijgt via het menu ‘Shoot’ en ‘Focus’.

Magic Lantern in de praktijk

Tot slot een stukje uit de praktijk. Het ruwe verhaal. Dus met mijn eigen ‘blunders’. Achter de menu-optie HDR Bracketing (handleiding) of Advanced Bracketing (Canon 7D), gaan 2 opties schuil. De eerste is exposure bracketing. De tweede is interessanter: DOF.

Voor beide is de aanpak vergelijkbaar:
– Activeer het Magic Lantern menu via de prullenbak-knop.
– Selecteer de optie advanced Bracket
– Kies het type bracket (Bijvoorbeeld DOF zoals in de afbeelding hierboven)
– Kies je specifieke instellingen
– Stel je compositie in en druk af.
De camera maakt vervolgens een aantal foto’s. In de autodetect stand, zijn dat er 2 tot 5 bij DOF. Bij exposure bracketing waren het er 2 tot 3.

Terug achter de laptop importeer ik de opnamen in Lightroom voor de benodigde bewerking. De eerste vraag die zich voor doet is: wat zijn de series die bij elkaar horen? Natuurlijk kun je minutieus de Exif informatie beoordelen (afwijkingen als -2EV en 2EV vallen genoeg op), maar daarvoor is er een handigere optie: stel de post scripts in op Enfuse in het menu Shoot Preferences. Omdat dit een nieuwe optie is in de Magic Lantern firmware die ik gebruikt heb, was ik dit niet tegengekomen in de handleiding.

Na het instellen van deze optie, wordt na elke serie een shell script weggeschreven op je geheugenkaartje waarin je kunt aflezen welke opnames een serie vormen. Het shell script is het Linux/OS X equivalent van een Dos batchfile. Natuurlijk met goede moet weer aan de slag gegaan in de wetenschap dat ik nu wel de series makkelijk kan herkennen.

Met het shell script kun je op een Apple (i)Mac(Book (air)) met behulp van Enfuse (Een uitstekende introductie vind je op digital-photography-school.com) de serie samenvoegen tot één foto’s met een HDR effect of ‘maximale’ DoF.

Om dit te kunnen doen, moet je eerst Enfuse installeren. Natuurlijk kun je ook de merge mogelijkheden van Lightroom of Photoshop gebruiken. In Lightroom heb je ook de mogelijkheid om de LR/Enfuse plug-in te gebruiken. Persoonlijk vind ik die makkelijker dan zelf Enfuse installeren en werkend krijgen.

Om eens te kijken wat het als resultaat geeft, heb ik niet keurig mijn camera op statief gezet maar ‘gewoon’ uit de hand een orchidee gefotografeerd. Hieronder eerst de 4 frames en daarna de samengesteld foto.

Het resultaat is wat je mag verwachten: ghosting en niet bepaald een optimale DoF. Bij bestudering van de losse frames, bleek dat achteraf ook niet zo raar. Dat het weldegelijk kan – en naar mijn ervaring beter met de HDR merge van Lightroom – toont onderstaande foto.

Bovenstaande foto is een merge van 3 foto’s op ISO 800 (om bewegingsonscherpte te voorkomen) en zonder wezenlijke verschuiving in de compositie. Desondanks, is het aan te raden om gebruik te maken van een statief. Ook al lijken deze resultaten niet heel erg interessant, er is iets wat mij pas achteraf duidelijk werd, wat dit in een ander daglicht stelt. En ik was er door het gebrek aan documentatie met open ogen ingetuind.

Onder die ene menukeuze, Advanced Bracket, zitten 2 heel verschillende dingen. Exposure bracketing met het doel om een HDR effect te creëren is de ene optie. Om het gewenste resultaat te bereiken moet je de foto’s samenvoegen tot één afbeelding. DoF bracketing is een ander verhaal. Mijn interpretatie was dat het, net als bij HDR, gaat om het samenvoegen van meerdere opnames met als doel de maximale scherptediepte te creëren in een samengesteld opname. Het leek me ideaal voor macro. En dit lijkt ook wat Enfuse doet als je de instelling zo zet dat de nadruk niet ligt op de belichting maar op contrast. De resultaten die ik echter bereik, doen dat niet goed.

Wat DoF bracketing doet, is niets meer en niets minder dan automatisch een serie opnamen maken met verschillende scherptedieptes zodat je niet zelf steeds je camera-instellingen moet aanpassen. Als je de foto’s wilt samenvoegen, dan is Photoshop je vriend. Je maakt dan een masker waarbij je delen van de foto’s blokt om zo een afbeelding te creëren waarbij je een kleine DoF hebt maar je onderwerp wel maximale scherpte heeft. Je kan dan een resultaat maken waarbij de DoF op je hoofdonderwerp groter is dan de DoF van de omliggende zaken. Duidelijker als dit voorbeeld kan het m.i. niet: http://postimg.org/image/574s71dul. Voor mij is deze optie dus nog steeds interessant maar dan uit luiheid. Niet zelf heel veel proberen om een goede DoF te krijgen voor je compositie maar een goede inschatting maken en de serie gebruiken om de beste variant eruit te halen.

Een andere optie die hoog op mijn lijstje stond, waren focus patterns zoals onderstaande afbeelding laat zien.

Omdat ik regelmatig dierenportretten maak, zijn een aantal van deze patronen zeer handig. Ze leggen de focus op meer punten in een deel van het frame. Vaak het deel waar bijvoorbeeld de kop van een aap zit. Groot was mijn teleurstelling dan ook, toen bleek dat deze optie niet voor komt in de Magic Lantern firmware voor mijn Canon 7D.

De toekomst van Magic Lantern

De mogelijkheden van Magic Lantern zijn veelbelovend. Toch zou ik graag zien dat Canon ze opneemt in haar eigen firmware. Op die wijze ben je niet afhankelijk van een geprepareerd geheugenkaartje, de voorzichtigheid van het wachten met het openen van je deurtje van de geheugenkaart (en doe dat maar als je onderwerp van mening is niet op jou te moeten wachten) en de beperking dat het niet op alle cameramodellen en firmware werkt.

Dus Canon: graag DoF bracketing en focus patterns toevoegen aan de Canon 7D firmware.

Inmiddels heb ik Magic Lantern verwijderd van de camera en geheugenkaartjes. De voornaamste reden is, dat het voor mij te weinig biedt tegen een te groot risico. Als ik in een dierentuin sta of op Schiphol langs de Polderbaan, dan is wisselen van geheugenkaartjes een blind automatisme. Wachten tot er 5 seconden voorbij zijn … niet mijn ding.

Naar mijn mening is het echter een zeer goede aanvulling voor de echte creatievelingen en de macrofotografen. Dus heb je een geschikte Canon camera, met de juiste firmware en ben je geduldig dan is mijn advies: op zijn minst proberen. Als je je aan de voorschriften houdt, kan het niet misgaan. En voor alle zekerheid: wees nieuwsgierig want elke nieuwe versie brengt nieuwe mogelijkheden en die mag je zelf ontdekken.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

9 fotogenieke fotolocaties in Limburg

Screencast bewerking in Lightroom: architectuur in zwart-wit