in

Makkelijk foto’s vergelijken in Adobe Lightroom!


30 juni 2019, 09:34

Wil je het origineel en je bewerking van een foto vergelijken? Of moet je kiezen tussen twee bewerkingen? Zo zet je de foto’s naast elkaar in Adobe Lightroom om makkelijk te vergelijken.

Vergelijkingsweergave

De Vergelijkingsweergave (knop X/Y, of toets C) is bedoeld om twee foto’s te vergelijken om hiervan de beste te kunnen kiezen. Een van de foto’s is daarbij de Eerste keuze, en die blijft staan als je op de pijltjes rechtsonder in de Werkbalk klikt (of de cursortoetsen gebruikt) om naar de volgende of vorige foto te gaan. Zo kun je die foto snel vergelijken met meerdere andere foto’s. Het is ook een heel handige weergave om de beste foto van een serie te kiezen.

Vergelijk twee foto’s. Als de Eerste keuze beter is dan de foto ernaast (de Kandidaat), ga je door naar de volgende foto. Is de Kandidaat dit keer beter, dan wissel je ze om. Zo ga je door tot het eind van de serie. De beste foto is dan automatisch gekozen, en je kunt die een vlag geven of een hoge sterrenwaardering toekennen.

Inzoomen om de scherpte te beoordelen kan met het schuifje links. Het slotje geeft aan dat je beide foto’s gelijk inzoomt en eventueel door de foto’s schuift. Als het slotje open staat en je hebt ingezoomd op één van de foto’s, dan kan je met de Sync-knop de zoomweergave van de andere foto gelijk maken aan die van de eerste foto.

Beoordelingsweergave

De Beoordelingsweergave (toets N) biedt de mogelijkheid om alle geselecteerde foto’s samen op het scherm te zien. Klik op het X-symbool dat zichtbaar wordt als je de cursor boven een foto houdt om die foto te deselecteren. Die verdwijnt dan uit beeld, waarna de rest van de foto’s opnieuw over het beeld worden verdeeld. Ook dit is een handige methode om snel de beste foto uit een serie te kiezen. Met de toets G (van Grid) ga je terug naar het overzicht van miniaturen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

4 flitsopstellingen die veel fotografen nog niet kennen – Unieke portretfoto’s

Zo onderdruk je ruis het beste in Adobe Lightroom