in

Macrofotografie – De voorzetlens simpel uitgelegd11 maart 2019, 15:51

De naam zegt het al een beetje: een voorzetlens is een lens die je als een filter op je objectief draait. Maar waar dient deze lens nou voor? We leggen het je kort uit.

In makkelijke woorden werkt een voorzetlens als een leesbril voor je objectief. Ieder objectief kan tot een bepaalde hoogte scherpstellen. Wanneer je te dichtbij komt bij je onderwerp, dan lukt dat scherpstellen niet meer. Met een leesbril kun jij de kleine lettertjes die je zelf niet meer kunt lezen (lees: scherpstellen) wel weer zien en zo werkt ook de voorzetlens. Dat wat alleen met je objectief niet scherp in beeld komt, wordt met een voorzetlens wél scherp.

Vaak worden deze voorzetlenzen gebruikt bij macrofotografie, omdat de plantjes, bloemetjes en insectjes die je wilt vastleggen zo klein zijn dat je camera deze niet mooi scherp krijgt. In theorie kun je de voorzetlens ook op een telezoom gebruiken, maar dat wordt in de praktijk amper gebruikt.

BNN

Het voordeel van een voorzetlens is dat hij een goedkoper alternatief is voor een duur macro-objectief. Begin je net met macrofotografie, maar wil je liever nog geen hoofdprijs betalen voor een goed objectief? Koop dan een voorzetlens en kom erachter of dat dure objectief zijn geld waard zal zijn! De kwaliteit van een voorzetlens is natuurlijk lang niet te vergelijken met een prachtig macro-objectief, maar je proeft een beetje van wat macrofotografie inhoudt.

Let bij de aanschaf van een voorzetlens op, dat hoe sterker deze voorzetlens is, hoe groter het verlies op kwaliteit wordt van je foto’s. Dit komt namelijk doordat ieder objectief een bepaalde formule heeft waardoor je de beste resultaten kunt bereiken wat betreft scherpte en vervorming van beeld. Zodra je hier een voorzetlens aan toevoegt, kan dit effect hebben op je resultaten.

Dodsi

Kijk ook goed naar de filtermaat van jouw objectief en de voorzetlens die je wilt gaan kopen. Deze moeten matchen, dus bedenk van tevoren op welk objectief je de voorzetlens gaat gebruiken. De beste voorzetlenzen bestaan uit twee lenselementen en deze heten de achromatische lenzen. Je hebt voorzetlenzen van de bekende merken als Nikon en Canon, maar ook Raynox is een bekend merk voor voorzetlenzen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De beste betaalbare fullframe systeemcamera’s die je nu kunt kopen

Portretfotografie – Tips voor het werken met een model