in

Maansverduistering fotograferen

Het fotograferen van de maan lijkt misschien moeilijk, maar dat valt best wel mee. Om niet met de zoveelste dertien-in-een-dozijnfoto van de maan aan te komen zetten, is het leuk om de maan juist een keer te fotograferen bij een maansverduistering. Dit geeft net weer een ander beeld van de maan.

Vrijdag 10 januari 2020 is er weer een maansverduistering; een gedeeltelijke verduistering in de bijschaduw van de aarde. De maan geeft hierdoor slechts minder fel licht geeft en verduistert niet echt. De verduistering begint om 18:06, is om 20:11 op z’n hoogtepunt en om 22:15 voorbij.

gedeeltelijke maansverduistering
Foto: Original Mostert

Wil je de maan of maansverduistering fotograferen, dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden:

De lens

Het liefste maak je gebruik van een telelens die erg ver in kan zoomen, een superteleobjectief. Heb je zo’n lens niet, dan lukt het ook wel om de maan op de foto te zetten met een objectief tot 200mm. Wel zul je achteraf de foto willen bijsnijden, zodat de maan groter in beeld komt. Houd er dan wel rekening mee dat de kwaliteit van je foto danig achteruitgaat. Of je maakt gebruik van digiscoping, waarbij je een foto met je smartphone door een telescoop heen maakt.

Statief en zelfontspanner

Als je gebruikmaakt van een telelens, wordt iedere beweging in en van je camera enorm uitvergroot op de foto. Een statief is daarom van wezenlijk belang. Heb je dat niet, zorg dan voor een stabiele ondergrond, of zet je camera bijvoorbeeld op een pittenzak. Wat ook bewegingen veroorzaakt, is het indrukken van de ontspanknop op je camera. Maak daarom gebruik van de zelfontspanner (en gebruik daarbij een lange timing omdat je anders nog steeds last hebt van de trillingen van het indrukken van de knop), een draadontspanner of een afstandsbediening.

Instellingen

Zodra je de camera geïnstalleerd hebt, kun je de juiste instellingen gaan toepassen. Zorg er in ieder geval dat de automatische stand uitgeschakeld is, want een camera kan niet omgaan met een donkere achtergrond en de lichte(re) maan. Stel dus zelf scherp op de maan of op een gedeelte daarvan. Pas vervolgens de sluitertijd, het diafragma en de iso aan.

maansverduistering
Foto: Cin-dy

Onderstaande instellingen zijn een richtlijn, experimenteer altijd zelf welke instellingen het beste werken, want dat is van vele factoren afhankelijk.

Sluitertijd

De beste sluitertijd voor het fotograferen van een felle maan is 1/100 sec of 1/200 sec. Is de maan door de verduistering te donker, dan kun je de sluitertijd nog wat verlengen. Maar doe dit niet te veel, want dan heb je door de draaiing van de maan en de aarde alsnog kans op een onscherpe foto.

Diafragma

F/6, F/8 of F/11 zijn de beste waarden voor je diafragma. Helemaal open hoeft je diafragma niet te staan, want veel scherptediepte zie je toch niet op zo’n afstand. Tenzij je de maan opneemt in een landschap, als je een wat creatievere inslag van je foto wilt.

Iso

Ondanks dat het donker is als je de maan fotografeert, wil je je iso-waarde laag houden om ruis te voorkomen. Iso 100 of iso 200 is een prima instelling.

Raw

Door in raw te fotograferen kun je achteraf, in de nabewerking, de foto nog optimaliseren.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Nikkor 70-200mm & 120-300mm – F2.8 telezooms

Review: Fujifilm X-Pro3