in

Maak mooiere macrofoto’s met deze tips voor macrofotografie | bloemen en insecten29 maart 2019, 12:25

Met de fotografietips word jij een nog betere macrofotograaf of je zet juist je eerste stappen in de wereld van de insecten of bloemen.

Kikkers en adders fotograferen

In maart komen ook amfibieën weer ’tot leven’. Vaak hoor je ze voordat je ze ziet. In sloten en plassen is het een kwaken van jewelste. Kikkers en padden paren nu en leggen grote hoeveelheden kikkerdril in de watervegetatie. De dieren fotograferen is niet makkelijk. Om op ooghoogte te kunnen schieten moet je echt helemaal plat op je buik naast de waterpartij liggen en heel veel geduld hebben. Kikkers zijn erg wantrouwend en duiken meteen onder water als ze de situatie niet vertrouwen.


foto: joke-van-rooijen · Canon EOS 5D Mark III · ISO 1250 · F 7.1 · 1/125 SEC · 100 MM

Vlinders fotograferen

In april duikt het oranjetipje op, een algemeen maar mooi gekleurd vlindertje. Zoek ze rond zonsopkomst in graslanden. Vlinders zijn drukke beestjes. Wacht dus tot het dier uitrust en een paar minuten blijft zitten. Gebruik korte sluitertijden en een tele- of lang macro-objectief, zodat je afstand houdt en het dier niet laat schrikken. Maar vooral: heb geduld. Vlinderfotografie is een zaak van trial-anderror. Hommels worden actief als de zon doorbreekt. Verschans je bij een bloem om ze goed in beeld te krijgen.


foto: lfoulon · Canon EOS 50D · ISO 320 · F 9.0 · 1/40 SEC · 100 MM

Special voor Macrofotografen – het macroseizoen is begonnen!

De tips uit dit artikel komen uit de Zoom.nl Macrofotografie Gids 2019.

Wil je deze Macrogids bestellen ga dan naar de Reshiftstore, wees snel want de voorraad is beperkt.

Ga alle details langs

De kleinste afleiding kan afbreuk doen aan het beeld. Zorg daarom dat je veel en vaak aandacht besteedt aan de foto. Laat het even bezinken en bekijk het resultaat een week later nog een keer. Door met een frisse blik naar je werk te kijken, zie je vast en zeker details die eerst voor je verborgen bleven.


foto: kk1965 · Nikon D5200 · ISO 100 · F 10.0 · 1/80 SEC · 90 MM

Gebruik je wekker

De morgenstond heeft goud in de mond. En niet alleen dankzij het beste licht van de dag. Insecten en amfibieën zijn als gevolg van de nachtelijke lage temperaturen veel trager in de ochtend, waardoor je dichterbij kunt komen met je macro-objectief. Bij rustig (windstil) weer kun je de sluitertijd ook iets verlengen. Zo heb je ’s morgens zacht licht en de mogelijkheid voor een perfect belichte foto. Als er tot slot ook nog dauwdruppeltjes in het veld staan, heb je een recept voor een sfeervolle en scherpe macrofoto.

Varieer in je onderwerp

Onderbelichting zorgt voor verzadigde kleuren en overbelichting voor pasteltinten. Met tegenlicht fotograferen levert contrastrijke situaties op, terwijl een foto met het licht in de rug een veel vlakker beeld schetst. Door te fotograferen vanuit verschillende hoeken en perspectieven, krijg je meer inzicht in de wereld van de insecten. Het is belangrijk dat je een eigen smaak en voorkeur ontwikkelt, maar blijf kritisch op je werk en zorg dat je creatief geprikkeld blijft.

Gebruik het licht

Een hulpmiddel om het licht over het onderwerp te verdelen, is een klein reflectiescherm. Meestal gebruik je er in de macrofotografie twee: een wit en een goudkleurig exemplaar. Het goudkleurige geeft wat warmer licht. Door het reflectiescherm heen en weer te bewegen zie je in de zoeker van de camera duidelijk het effect van het veranderde licht. Een klein spiegeltje kan trouwens ook helpen. Zo kun je het zonlicht op een onderwerp in de schaduw laten vallen. Het merendeel van de dag veroorzaakt de zon vaak te hard licht met harde contrasten en minder fraaie kleuren. Toch kun je dan als macrofotograaf nog fotograferen, omdat je de kwaliteit van het licht naar je hand kunt zetten. Met een lichtdoorlatende witte paraplu kun je het harde zonlicht op je hoofdonderwerp temperen. Het zonlicht valt dan wel op de achtergrond, waar het in de onscherpe delen van het beeld de kleuren ophaalt.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Dierengedrag in de lente: Tips van Arjan Postma!

Storytelling – Hoe creëer je met fotografie een verhaal?