in

Maak je eigen fotografiewebsite (deel 2)29 december 2013, 10:00

Een beetje fotograaf kan tegenwoordig bijna niet zonder een eigen website. Je wilt immers laten zien wie je bent en wat je kunt. Maurice Hertog helpt je in drie delen naar een professionele website met WordPress en de NextGen Gallery plugin. Deel 2: NextGen Gallery plugin, die je in staat stelt om je foto’s op een overzichtelijke en mooie manier tentoon te stellen,

Je eigen foto’s online, deel 2

In mijn vorige artikel liet ik je zien hoe je een website kunt bouwen in WordPress. Maar voor een mooie fotografiewebsite wil je meer. Omdat de mediaviewer in de standaard WordPress software redelijk beperkt is, heb ik gekozen voor de NextGen Gallery plugin. Deze gratis plugin bied je een makkelijke en overzichtelijke manier om je foto’s te uploaden, organiseren en te laten zien op je website.

Waarom NextGen Gallery?

Met meer dan 8 miljoen downloads tot nu toe mag deze plugin wel als zeer succesvol bestempeld worden. De plugin werd ontwikkeld omdat de mediaviewer mogelijkheden in WordPress redelijk beperkt zijn. Je kunt niet goed organiseren en hebt maar één mogelijkheid om je foto’s te laten zien, en dat is onder elkaar op een pagina of op een blogartikel. NextGen Gallery gaf de mogelijkheid om galerijen en albums (een verzameling galerijen) te maken en deze via een screenshow of een thumbnail grid (allemaal kleine foto’s waarop je kunt klikken) te presenteren.

Installeren en beheren van de plugin

Je kunt de plugin hier gratis downloaden, Ook kun je de plugin vanaf de NextGen website downloaden en via een FTP programma uploaden naar je website als je dat wilt. Na installatie en activatie krijg je in je menustructuur van je WordPress administratiepaneel een tabje voor NextGen te zien. Hierin kun je nieuwe foto’s uploaden, gallerijen en albums beheren en organiseren en de algemene instellingen beheren.

Beheren van je galerijen

Het aanmaken van galerijen spreekt voor zich, je upload een aantal foto’s en geeft de galerij een naam. Vervolgens kun je in de plugin zelf, of via het gewone WordPress menu, een nieuwe pagina aanmaken om je gallerij te presenteren. Sinds de 2.0 update klik je op het icoontje Attach-to-Post waarna je een overzichtelijk en uitgebreid menu krijgt. Hierin kies je de soort presentatie (thumbnails, slideshow, tagcloud of imagebrowser), welke galerij je wilt laten zien om vervolgens optioneel wat extra instellingen na te lopen. Nadat je op Opslaan hebt geklikt, verzorgt NextGen zelf dat je foto’s op de juiste manier getoond worden.
Heb je ondertussen veel galerijen, dan kun je ze organiseren in verschillende albums. Ook hier biedt NextGen de mogelijkheid om je album(s) op een pagina te laten zien, zodat je ook al snel een portfolio kunt maken waarin de bezoeker verder kan klikken door je foto’s.

De Attach-to-post interface

Pro versie

NextGen Gallery biedt sinds kort ook een Pro versie aan. Deze kost $ 40,- (ongeveer € 30,-) per jaar en biedt behalve betere en persoonlijke support ook een aantal andere voordelen. Zo krijg je een mooiere presentatiemogelijkheden erbij, zoals de Masonry gallery die ik erg mooi vind. Ook kun je nu de Pro Lightbox gebruiken die je foto’s, als je doorklikt in een gallerij, beter vertoont en de bezoeker de mogelijkheid geeft om de reageren per foto en via sociale media te delen.

Ik heb recent deze versie gekocht en ben wel blij verrast met de extra functionaliteit van de Pro versie. Datgene wat ik miste in de standaard versie, heb ik nu in de Pro versie. Aangezien mijn portfolio toch mijn visitekaartje is, is het me de investering meer dan waard.

Drieluik

Heb je het vorige deel gemist? Lees hier deel 1: Installeren van WordPress en dingen die je moet weten voordat je je website af is.

In het volgende en laatste artikel zal ik laten zien hoe je met een plugin voor Lightroom moeiteloos je foto’s in NextGen Gallery kan beheren, zodat het nog makkelijker wordt om een mooi portfolio online te tonen!

Wie is deze auteur?
Ik ben Maurice Hertog, landschapsfotograaf uit het Zuidlimburgse Heuvelland. Ik ben altijd op zoek naar kleuren en sfeer om zo de schoonheid van het landschap vast te leggen. Kijk op mijn website voor mijn portfolio en mijn workshop aanbod! Ook ben ik actief op Facebook.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

9 tips om vuurwerk te fotograferen

Review: Fujifilm X-A1