in

Maak je eigen fotografiewebsite (deel 1)21 december 2013, 10:00

Een beetje fotograaf kan tegenwoordig bijna niet zonder een eigen website. Je wilt immers laten zien wie je bent en wat je kunt. Maurice Hertog helpt je in drie delen naar een professionele website met WordPress en de NextGen Gallery plugin. Deel 1: Installeren van WordPress en dingen die je moet weten voordat je je website af is.

Je eigen foto’s online, deel 1

Er zijn tientallen manieren voor het maken van een website; van het compleet zelf bouwen in talen als PHP of HTML tot en met volledig vooraf gedefinieerde templates die je alleen maar hoeft te vullen. De ene is gratis en de andere kost geld, soms zelfs veel geld.

In deze drieluik van artikelen wil ik je stap voor stap meenemen in het maken van een fotografiewebsite met behulp van WordPress en de NextGen Gallery plugin. In dit eerste deel zullen we het hebben over het installeren van WordPress en dingen die je moet weten voordat je je website af hebt.

Waarom een eigen website?

Die vraag wordt vaak gesteld, je hebt immers al zoveel sociale media en forums om je werk te vertonen. Ook hier bij Zoom.nl wordt je ruimschoots en gratis de kans gegeven om je werk tentoon te stellen aan iedereen die je maar wilt. Voor veel mensen is dat meer dan voldoende en dan moet je daar vooral bij blijven.
Wil je echter meer mogelijkheden zoals een blog of het aanbieden van workshops dan schiet je bij zulke forums en sociale media vaak te kort. Ook ben je gedwongen om de kleurenschema’s en opties van zulke platformen te gebruiken, of je ze nu mooi vind of niet.

WordPress

Ik kies ervoor om in deze drieluik het publiceren via WordPress te behandelen, omdat ik het zelfs met veel plezier en succes gebruik op mijn eigen website en er ook andere websites mee bouw en onderhoud. Je hebt ook vergelijkbare platformen, zoals bijvoorbeeld Joomla, die soms meer kunnen maar ook complexer zijn. Het was voor mij toendertijd een keuze, waar ik tot nu toe geen spijt van heb.

Softwarepakket

WordPress is een zogenaamd open-source softwarepakket dat je installeert op je server. Zo’n 20% van alle websites ter wereld worden via WordPress beheerd en gebouwd. Hoewel sommige plugins en thema’s betaald zijn, is WordPress zelf gratis te downloaden en zijn er honderden, zoniet duizenden plugins en thema’s gratis te vinden op het internet.

Hoe installeer je WordPress op je server?

Je kunt WordPress downloaden vanaf wordpress.org en installeren op je serverruimte via een FTP programma. Dit is vrij eenvoudig en wordt ook goed uitgelegd op de website van WordPress. Je moet er dan wel voor zorgen dat je provider PHP, Apache en SQL ondersteunt. Is je dit al abracadabra, dan kun je vaak ook gebruik maken van speciale installers van je provider. Zo levert mijn provider Installatron gratis bij je serverruimte, waarmee je makkelijk en zonder omkijken tientallen soorten open-source software kunt installeren, waaronder WordPress.

Domeinnaam

Je zult dan natuurlijk wel eerst een domeinnaam moeten registreren. Het is belangrijk om goed na te denken over de te kiezen domeinnaam. Je wilt een makkelijk te onthouden naam, maar wel eentje die bij je past. Je kunt kiezen voor een .nl naam, maar ook .com, .eu zijn opties. Deze laatste zijn echter wel duurder.

Vullen van je website

Heb je WordPress eenmaal geïnstalleerd en ben je voor de eerste keer ingelogd, dan kun je beginnen met vullen. Daar horen natuurlijk een startpagina, een menu en andere pagina’s bij. Je moet echter ook denken aan andere dingen. Een van de belangrijkste acties die bij een eigen website horen, is Search Engine Optimization (SEO) oftewel zoekmachineoptimalisatie. Dit betekent dat je moet nadenken hoe wordt jouw website gevonden door je lezers en hoe houd je ze op je website en geïnteresseerd in wat je te zeggen hebt?

Plugins

Voor dit en een heleboel andere dingen, kun je plugins gebruiken. Plugins zijn stukjes code en functionaliteit die je apart kunt downloaden en naar keus kunt activeren. Er bestaan duizenden plugins die je vanaf je WordPress administratiepaneel kunt doorzoeken. Ik gebruik een aantal plugins eigenlijk bij elke website en vind deze zo belangrijk of handig dat ik ze toch ga noemen:

SEO Plugin by Yoast
Deze plugin regelt met enkele simpele stappen je zoekmachine vindbaarheid
Contact Form 7 en Really Simple CAPTCHA plugin
Met deze twee plugins kun je eindeloos contactformulieren maken die je meteen beveiligd met een captcha code
Google Analytics Plugin
In deze plugin zet je de code die je nodig hebt om goede statistieken te kunnen zien op Google Analytics. In deze statistieken kun je bijvoorbeeld zien hoeveel bezoekers je website heeft, met welke zoekwoorden ze op jouw website terecht komen en hoe lang ze op jouw website blijven.
W3Total Cache
Zelfs als je niks instelt, zal deze plugin er voor zorgen dat je website sneller laadt
Akismet
Standaard bij WordPress geleverd zorgt deze plugin na gratis activatie voor een spamfilter op de reacties van je blog of pagina’s

En zo zijn er dus nog duizenden meer voor alles wat je je maar kan bedenken. Zo kun je zelfs hele webwinkels bouwen met plugins, hoewel de plugins dan wel betaald zijn.

Thema’s

Net zoals plugins kunnen de WordPress thema’s een grote impact hebben op hoe je website er uitziet. Vaak ga ik voor een simpel thema die ik zelf uitbreid, maar je kunt ook voor specifieke fotografiethema’s gaan, zoals Deep Focus, Focal en Photocrati. Photocrati geeft een mooi overzicht van verschillende thema’s. Veel van deze zijn niet gratis, maar bieden wel veel opties. Het ligt er helemaal aan hoeveel tijd, energie en geld je er in wilt steken.

Informatie op je website

Nu heb je je thema en je plugins, dus kun je beginnen met teksten maken en foto’s toevoegen. Dat gaat in de editor van WordPress redelijk gemakkelijk. Je hebt een simpele editor waar je foto’s en hyperlinks makkelijk kunt toevoegen. Wil je wat meer controle daarover, dan kun je de HTML viewer kiezen en de code aanpassen. Uiteindelijk klik je op publiceren en kan men je nieuwe pagina, artikel of foto bekijken!

Webpagina’s

Vaak gebruik je een aparte hoofdpagina met een welkomsboodschap en een aparte weblog pagina waar je je berichten plaatst, tenzij je een pure weblog wilt hebben natuurlijk. Dit is allemaal in te stellen in de Instellingen. Ook kun je eventueel meerdere gebruikers aanmaken, zodat je samen met een groep foto’s en teksten kunt plaatsen. Dit is ideaal voor bijvoorbeeld een fotoclub of een groep vrienden.

Schreeuw het van de daken!

Nu heb je je basiswebsite gebouwd met WordPress, wat nu? Schreeuw het van de daken zou ik zeggen. Je kunt je nieuwe website op visitekaartjes laten drukken en bekendmaken op Facebook. Ook kun je overal je website achterlaten, zoals hier op je Zoom.nl profiel. Na een tijdje beginnen mensen je te vinden op Google en naarmate je meer plaatst, kunnen mensen langer op je website blijven. Ook zijn er plugins beschikbaar om je berichten direct op Facebook of Twitter te laten publiceren.

Foto’s

Zo begin je met je eigen website en je eigen publiek. Maar we hadden het nog niet eens over foto’s gehad! Standaard biedt WordPress een fotoviewer aan via het ‘Media’ tabje, maar deze is in mijn ogen vrij beperkt. Wil je toch wat meer opties, dan kom je al snel uit bij plugins. Al snel werd me duidelijk dat er een plugin toch wel marktleider is op dat gebied en dat is NextGen Gallery. In het deel 2 ga ik hiermee verder.

Wie is deze auteur?
Ik ben Maurice Hertog, landschapsfotograaf uit het Zuidlimburgse Heuvelland. Ik ben altijd op zoek naar kleuren en sfeer om zo de schoonheid van het landschap vast te leggen. Kijk op mijn website voor mijn portfolio en mijn workshop aanbod! Ook ben ik actief op Facebook.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Eerste stap in nachtfotografie

Review: Olympus Stylus 1