in

Maak de mooiste foto’s in de tropen

Regenwoud

Zoals beloofd, gaan we in deze blog naar de regenwouden. De mooiste foto’s van het landschap, de flora, de fauna en de mensen die daar wonen. Als je denkt aan regenwouden, dan denk je snel aan de tropen. Aan warme plekken. De Amazone, Indonesië, Centraal Afrika. Aan apen, papagaaien en koppensnellers. Maar wist je dat je ook in het noordelijk halfrond regenwouden hebt? De Pacific Rim op Vancouver Island, in British Columbia (Canada) is bijvoorbeeld zo’n plek. Niet tropisch warm maar voor de rest toch echt een regenwoud. En een hele mooie ook. Tips voor alle reisfotografie naar elke locatie vind je hier.

Pacific rim

Waar moet je rekening mee houden, en kan je je voorbereiden?

Vocht

Ten eerste moet je rekening houden met een enorme luchtvochtigheid. En dat is dan ook direct het grootste probleem voor je camera, objectieven en andere toebehoren. Als je van te voren geen rekening houdt met vocht, vraag je om problemen. Vocht kan funest zijn voor een camera. Helemaal nu de camera’s zoveel elektronica bevatten, ligt een storing of erger op de loer. Kies dus voor een goede waterdichte fototas. En dan echt een waterdichte want voordat je het weet krijg je een flinke regenbui op je kop en zeul je binnen een paar minuten een aquarium mee waar je camera in drijft. Die regenbuien duren soms een flinke tijd, het is dus ook zeker aan te raden om niet in de regenperiode op reis te gaan. Of je moet echt van uitdagingen houden natuurlijk…

Wanneer ik als reisfotograaf de regenwouden in trek, weet ik zeker dat ik de volgende zaken bij me heb om ervoor te zorgen dat mijn camera zo droog mogelijk blijft (of zo min mogelijk nat).
1 Een waterdichte fototas (of heel goed geïmpregneerd) met een flinke flap over het hoofdcompartiment
2 Plastic hoesjes voor over de camera en de objectieven
3 Silicagel zakjes in de fototas
4 Een poncho
5 Extra bescherming in de fototas
6 Microvezeldoekjes die een boel water kunnen opnemen

Voordat ik ga beginnen aan een trekking de regenwouden in, laat ik eerst de camera wennen aan de luchtvochtigheid. Ik zet mijn fototas met inhoud een half uurtje voor de trekking buiten de hotelkamer zodat met name het glaswerk een beetje op temperatuur komt. Een te groot verschil zorgt geheid voor een flinke laag condens.

Condens

Tijdens een trekking hou ik zoveel mogelijk de camera in de tas, maar wel zo dat ik hem snel tevoorschijn kan toveren. Elk moment dat hij in de fototas zit is een moment dat hij minder in aanraking komt met vocht. Sluit de fototas trouwens niet helemaal af. Laat je camera wel een beetje luchten. Sluit je hem helemaal af, dan zal je zien dat het moment dat je hem tevoorschijn tovert, deze helemaal beslaat. En mocht het heel hard gaan regenen dan trek ik een poncho over mezelf en mijn cameratas heen. Dat houdt de extreme vocht buiten, maar dat betekent natuurlijk niet dat je camera droog blijft. Het is een regenwoud.

Regen

De extra bescherming in de fototas zit er in omdat ik (ik moet eerlijk zijn) nogal onhandig kan zijn. Reken maar dat als er ergens een gladde tak op de grond lig, ik hem onbewust weet te vinden. De bodem van een regenwoud heb ik vaak van dichtbij kunnen bekijken. Een beetje extra bescherming kan meestal geen kwaad.

Sarawak

Terug van een trekking en uitblazend in een droge hotelkamer, dan laat ik de body en de objectieven zo goed mogelijk luchten en drogen. Daar waar ik vocht zie, haal ik het er uiteraard uit of dep het droog. Als ik na de reis weer thuis ben haal ik de camera zoveel mogelijk uit elkaar en laat alle onderdelen een dag of twee helemaal drogen.

Donker

Het is niet alleen erg vochtig, maar ook erg donker. Daar wordt vaak niet bij stil gestaan. Loop je tussen de bomen dwars door het regenwoud, dan zie je niet veel zonlicht. Soms zie je amper een hand voor ogen. En dat betekent dat je keuzes moet maken want hoe kan je onder die omstandigheden toch foto’s maken?

Ten eerste kan het een keuze zijn om de ISO omhoog bij te stellen. Bijvoorbeeld naar 400 of 600. Voordeel is een kortere sluitertijd, nadeel is ruis op je foto. Dat kan je weer oplossen in Photoshop, maar hoe je het went of keert, een hogere ISO gaat ten koste van de details. Zonde als je landschapsfoto’s wil maken. Maar soms neem je het voor lief. Dan moet je gewoon die foto maken. Zelf kon ik ooit alleen een foto maken van een wild orang-oetan mannetje in de top van een huizenhoge boom. Dat kon alleen door de ISO op 1600 te zetten en in te zoomen naar 300 mm. De ruis is enorm, maar je hebt wel die plaat die je zo graag wilde. Bedenk in zulke gevallen dat je een reisfotograaf bent en het moet doen met het materiaal dat je hebt. Probeer je niet te vergelijken met de professionals als Frans Lanting, Paul Nicklen, of Steve Bloom en geniet van zulke momenten.

Orang-oetan

Je kan een statief gebruiken. Voordeel daarvan is dat je lange sluitertijden, een klein diafragma en een lage ISO kan gebruiken. Nadeel is wel dat je een statief mee moet sleuren. Ander nadeel is dat een regenwoud veel in beweging is. Bewegingsonscherpte ligt op de loer. En uiteraard niet handig als je wildlife wilt fotograferen. Wil je toch een statief gebruiken, kies dan voor een klein statief, een gorillapod of een bean bag (rijstzak).

Sabah tea

Gebruik maken van een flitser. Wil je een flitser gebruiken, kies dan voor een externe flitser. Ook die moet je weer meezeulen, maar die interne flitsers heb je amper wat aan. Weinig bereik en te dicht bij te dikke schaduwen die je foto helemaal ‘dood’ slaan. Het voordeel van een flits is wel dat je die prachtige bloemen of insecten haarfijn op de foto kan krijgen. Maar gebruik ze niet om groter wildlife te fotograferen. In Borneo heb je bijvoorbeeld prachtige kleine aap-achtingen met enorme ogen (tarsier). Die grote ogen hebben ze om genoeg licht op te vangen in het donker. Daar wil je geen flitser op richten, daar beschadig je de dieren.

Western tarsier

Maar mijn beste tip is: Zoek de bosrand op. Het beste en snelste vind je die door er om te vragen bij de lokale bewoners. Meestal zullen ze je wijzen op, of meenemen naar de volgende plekken:

In de buurt van water. Laat je begeleiden naar een rivier, meer of de kust. Kies bijvoorbeeld voor een tocht met een kano, jetti of ander vaartuig. De kans op wildlife is hier het beste. Het is daar een stuk lichter waardoor je met een lagere ISO toch die mooie bewoners op de plaat kan krijgen. Tijdens een vaartocht kan je foto’s maken van het leven in en naast het oerwoud. Mensen en dieren. Ze hebben allemaal het water nodig.

Kate longboat + makaken

Het is ook heerlijk om aan de rand van een rivier te genieten van de eeuwenoude bomen. Kijken hoe de lokale bevolking de rivier gebruikt om te koken, als transport. En tot slot; de kust is ook een prachtige plek. Daar waar het regenwoud overgaat in de mangrovebossen of in het strand.

In de buurt van wegen. Natuurlijke of aangelegde wegen. Ze hebben allebei absoluut hun charme. Zoek hier dan ook naar de menselijke maat. Zoek naar het contrast. Een voertuig naast huizenhoge bomen toont de grootsheid van een regenwoud. Mensen voelen klein en kwetsbaar aan als je ze portretteert in of rondom het primaire regenwoud.

Zoek naar uitzichtpunten, kijk of je ergens een plek kan vinden waar je boven de bomen uit kijkt. Dat kan een natuurlijk uitzichtpunt zijn, een uitkijktoren of hangbruggen. Vraag er naar bij de lokale bewoners. Er is niks mooier dan een zonsopkomst meemaken met uitzicht over het regenwoud. Sluiers met mist die zorgen voor prachtige lagen met zachte kleurnuances. Of een oneindige zee van groene boomtoppen. Wil je echt ‘all the way’, wat dacht je van een hangglider of een klein vliegtuigje? Toegegeven, het is niet het goedkoopste of het meest veilige maar wel een ervaring die je nooit meer vergeet.

Regenwoud overzicht

Kortom, een regenwoud vraagt om vastgelegd te worden. En ook in het regenwoud geldt: bereid je goed voor. Weet zeker dat je je camera en toebehoren zo goed mogelijk beschermt tegen vocht. Helemaal voorkomen zal je niet lukken dus weet wat je moet doen bij calamiteiten. En oefen alvast, dat kan zelfs in ons kikkerlandje. Bezoek de vlindertuin in het Noorder Dierenpark of de Burger’s Bush in de Burger’s Zoo. Een stap in die wereld en je weet hoe vervelend condens is. Oefen met lange sluitertijden en kijk hoe je zelf reageert op een hoge luchtvochtigheid in combinatie met een hoge temperatuur.

Tot slot: denk goed om je zelf. Hoe mooi een regenwoud ook is, het is niet zonder gevaar. Vlijmscherpe doornen aan bamboetakken, gladde stenen en boomwortels en malariamuggen. Neem Deet mee maar gebruik het spaarzaam, vergeet je anti bloedzuiger sokken niet en laat je angst voor spinnen thuis. Maar ben je goed voorbereid, dan ben je klaar voor de reis van je leven. Als een Livingstone of een Indiana Jones leg je de mooiste herinneringen vast.

Longhouse

Veel plezier!
De volgende keer gaan we de Himalaya in. Zet je bergschoenen maar klaar. Ik neem je mee naar Nepal.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Camera’s die van water houden

Review: Sony A7R II