in

Lightroom Quick Tip – Versterk de herfstkleuren in een foto


20 september 2017, 22:56

Nu de herfst langzaam tevoorschijn komt, is het weer hoogtijd om prachtige bosfoto’s te maken! Maar aangezien sommige delen nog helemaal groen zijn, kun je de natuur een handje helpen in Lightroom. In deze Lightroom Quick Tip laten we zien hoe je gemakkelijk de herfstkleuren in een foto kunt accentueren.

Van deze foto willen we de herfsttinten versterken:


Foto: Renelaar (jpg van onbewerkt rawbestand)

In Lightroom is het heel makkelijk om de kleuren van een foto aan te passen. In de ontwikkelmodule kun je onder het tabje HSL individueel de kleurtoon van elke kleurtint in de foto veranderen. In dit geval richten we ons op Groen, Geel, Oranje en Rood als kleuren die we ‘richting de herfst’ willen trekken.

Schuif de groene tinten richting geel, geel richting oranje en oranje tot slot iets richting rood. Je ziet nu diepe herfstkleuren ontstaan in de foto, zelfs al heb je hem aan het eind van de zomer gemaakt. Als we opschuiven naar het Verzadiging-tabje, kunnen we nogmaals alle tinten extra kleur geven.

Tot slot is de Luminantie een interessant tabje, aangezien we hier de herfstkleuren wat donkerder kunnen maken. Dit heeft ongeveer hetzelfde effect alsof je ter plekke een polarisatiefilter zou hebben gebruikt: het maakt een felle reflectie van zonlicht minder fel, waardoor de kleuren sterker naar voren komen.

Het resultaat

Bekijk hieronder het resultaat van de bewerking. Uiteraard is dit wat overdreven gedaan om het effect goed te laten zien. Ons advies is om de kleuren zelf naar smaak aan te passen.

Lightroom Quick Tip Video

Bekijk hieronder de Lightroom Quick Tip video, waarin we de bovenstaande uitleg in de praktijk brengen:

Zoom.nl Herfst Preset

Speciaal voor dit najaar hebben we de Zoom.nl Herfst Presets gemaakt, waarmee je heel makkelijk verschillende hersftfoto’s met één klik kunt verbeteren en verschillende looks meegeven. Je kunt ze nu tijdelijk gratis downloaden op www.zoom.nl/presets.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Download nu de nieuwe Zoom.nl Herfst Presets voor Lightroom

Waarom jij als fotograaf moet gaan netwerken