in

Lightroom Quick Tip – Gebruik het masker om je foto slim te verscherpen


8 oktober 2017, 10:00

Als je helemaal klaar bent met de bewerking van een foto, kun je hem nog verscherpen voor een extra punch. Standaard wordt echter ook de ruis in je foto verscherpt en dus benadrukt! In deze Lightroom Quick Tip leggen we uit hoe je selectief je foto kunt verscherpen.

Foto verscherpen met een masker in Lightroom

Deze foto willen we verscherpen. Aangezien er wat ruis in de donkere delen zit, is het niet de bedoeling om deze gebieden mee te nemen

In Lightroom kun je gemakkelijk aangeven welke delen wel en niet verscherpt moeten worden. Allereerst ga je naar het tabje Detail, waar je de verscherping kunt instellen. Via Masker bepaal je wat wel en wat niet verscherpt moet worden

Houd de alt-toets (of de option-toets op een Apple-computer) ingedrukt en beweeg het schuifje naar rechts. Je zult zien dat je een zwart-wit weergave te zien krijgt. Dit geeft aan welk gebied verscherpt wordt. De witte delen worden verscherpt, de zwarte niet. Standaard staat Masker op nul en is de hele foto wit. Alles wordt dan verscherpt.

In dit geval willen we de gitarist iets scherper hebben, maar mag de donkere achtergrond blijven zoals hij is.

Nu kunnen we gaan verscherpen. Door ook bij het schuifje Hoeveel de alt-toets ingedrukt te houden, krijg je een zwart-wit weergave van de foto te zien, zodat je beter ziet wat je doet.

Als het verscherpen klaar is, kun je nog de ruisreductie inschakelen. Hiermee onderdruk je eventuele ruis. Te veel reductie haalt echter ook details weg, dus let goed op met wat je doet. De vuistregel voor een goede balans tussen verscherpen en ruisreductie is dat beide waarden opgeteld het getal 100 moeten vormen. In dit geval hebben we gekozen voor 72 verscherping, dus voegen we een ruisreductie-waarde van 28 toe.

Het resultaat

Bekijk hieronder het resultaat van de bewerking. Het is een subtiel verschil, maar kan net dat verschil maken tussen een leuke foto en een knallende plaat. We raden je aan om alle instellingen onder het Detail-tabje flink uit te proberen voor het beste resultaat.

Lightroom Quick Tip Video

Bekijk hieronder de Lightroom Quick Tip video, waarin we de bovenstaande uitleg in de praktijk brengen:

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De leukste en mooiste huisdieren van Zoomers!

Hoe een kleine wereld groot wordt: LAOWA 60 mm 2:1 Macro