in

Lightroom presets omzetten naar alle formaten zoals xmp en lrtemplate

9 september 2020, 08:56

Adobe Lightroom maakt tegenwoordig gebruik van xmp bestanden voor de presets. Maar wat als je nog een oude versie van Lightroom gebruikt, die lrtemplate bestanden verwacht?

In Adobe Lightroom kun je gebruik maken van voorinstellingen (presets) om een foto direct een bepaalde uitstraling mee te geven. In een preset zitten een reeks aanpassingen opgeslagen wat je een hoop werk uit handen neemt. Je kunt de aanpassingen die je zelf doet op een foto ook als preset opslaan.

Alle versies lager dan Lightroom Classic CC 7.3.1 (dus bv Lightroom 6) werken met het bestandsformaat .lrtemplate voor de presets. Sla je je eigen instellingen dus op als preset dan maakt Lightroom een bestand met de extensie .lrtemplate aan op je computer. Deze kun je vervolgens delen met anderen.

Vanaf Lightroom Classic CC versie 7.3.1 (en dus ook de nieuwste Lightroom CC cloudversie) heeft Adobe het .xmp formaat geïntroduceerd dat het .lrtemplate formaat vervangt. Maak je in deze versie een preset dan maakt Lightroom een .xmp bestand aan. Echter de nieuwere versies van Lightroom kunnen zowel .xmp als .lrtemplate bestanden importeren. De oudere versies lezen enkel .lrtemplate bestanden en dus niet de nieuwere .xmp bestanden.

De presets die je van Zoom.nl kunt krijgen brengen we uit in zowel het .xmp én het .lrtemplate formaat zodat het niet uit maakt welke versie je gebruikt, je kunt onze presets altijd toepassen.

Beschik je niet over een nieuwere versie van Lightroom en heb je toch .xmp formaat presets in bezit die je wilt gebruiken dan zijn er twee manier om deze om te zetten naar het .lrtemplate formaat. We beschrijven ze hieronder:

Lightroom presets omzetten van .xmp naar .lrtemplate, manier 1

De eerste manier om .xmp bestanden om te zetten naar .lrtemplate bestanden is met behulp van de Lightroom Preset Converter van AllievePhotography. Dit is een kleine stukje java software dat presets kan converteren. Het kost € 12 via Paypal of creditcard. Als het programma start zie je de voorwaarden, druk op Enter om door te gaan.
Je geeft eenvoudig aan waar de map met .xmp bestanden staan (Source) en geeft een andere map aan waar de .lrtemplate bestanden aangemaakt moeten worden (Destination). Vink de optie “use Adobe Standard profile” aan en klik op Start. De .lrtemplate bestanden staan nu in de Destination map.

Lightroom presets omzetten van .xmp naar .lrtemplate, manier 2

Voor de tweede manier heb je wel zowel een nieuwe als oude versie nodig van Lightroom, of je moet iemand kennen die over de nieuwe versie beschikt. Je begint in de nieuwe versie van Lightroom. Om zeker te weten dat er geen aanpassingen zijn gedaan op de huidige foto druk je:
* in Lightroom Classic CC: op de knop ‘Opnieuw instellen’ van de Ontwikkelmodule (CTRL-SHIFT-R)
* in Lightroom CC: op de […] knop in de rechterbalk en dan Resetten naar Origineel (SHIFT-R).

Nu druk je op de preset die je wilt converteren. De huidige foto is nu aangepast met de instellingen uit de preset. Nu ga je de foto exporteren als .dng bestand:
* in Lightroom Classic CC: klik met de rechtermuisknop op de foto en kies Exporteren > Exporteren naar DNG
* in Lightroom CC: klik met de rechtermuisknop op de foto en kies Exporteren. Kies hierna voor de optie ‘DNG’ en dan bovenin voor ‘1 foto exporteren’

Het bestand dat je nu opslaat bevat zowel de foto áls de aanpassingen die door de preset zijn gedaan.
Open nu de oude versie van Lightroom en open het .dng bestand. Ga naar de Ontwikkelmodule en selecteer de foto. Je ziet nu de foto met de aanpassingen gedaan zoals in de preset. In het rechtermodulevenster kun je dat ook zien aan de aanpassingen die er staan. Maak nu een nieuwe preset aan door bij Voorinstellingen op het [+] teken te klikken en kies voor ‘Voorinstelling maken’.

Vink nu alle onderdelen of kies voor ‘Alle inschakelen’ en kies ‘Maken’. Zoek de nieuwe preset nu op in de lijst, klik met de rechtermuisknop op de preset en kies voor ‘exporteren’. Nu kun je de preset als .lrtemplate bestand opslaan.

Lightroom presets omzetten van .lrtemplate naar .xmp

Hoewel Lightroom het oude .lrtemplate formaat gewoon kan inlezen wil je misschien toch een oude .lrtemplate preset omzetten naar .xmp zodat je deze bijvoorbeeld in andere software zoals Photoshop. Hiervoor kun je gewoon een .lrtemplate preset importeren in een nieuwere versie van Lightroom. Zodra dat is gebeurd, klik je met je rechtermuisknop op de preset en kies je ‘exporteren’. Nu kun je de preset als .xmp bestand opslaan.

Presets installeren

Gebruikte Zoom.nl Preset: Wintergloed
(Foto © Hans Kluppel )

Preset installeren voor versies lager dan Lightroom Classic CC versie 7.3.1

1. Ga naar de module Ontwikkelen
2. Selecteer een foto
3. In het linker gedeelte van het scherm bij ‘Voorinstellingen’ klik je met de rechtermuisknop in dit venster en selecteer de optie ‘Nieuwe Map’.
(Als het blok Voorinstellingen dichtgeklapt is, klik dan op het kleine pijltje helemaal aan de linkerkant)
4. Kies een naam voor de map waar je je presets in wilt plaatsen en klik op Maken.
5. Selecteer de aangemaakte map in het Voorinstellingen-scherm, klik met de rechtermuisknop op de map en kies: Importeren.
6. Blader naar je presets met het .lrtemplate bestandsformaat. Selecteer alle bestanden in deze map en klik op ‘Importeren’.
7. Nu heb je de presets geïmporteerd.

Of lees onze uitgebreidere handleiding voor het installeren van presets voor Lightroom voor versies lager dan Lightroom Classic CC 7.3.1

Preset installeren voor Lightroom Classic CC versie 7.3.1 en hoger

1. Ga naar de module Ontwikkelen
2. Selecteer een foto
3. In het linker gedeelte van het scherm bij ‘Voorinstellingen’ klik je op het [+] icoon. Selecteer nu ‘Voorinstelling Maken’
(Als het blok Voorinstellingen dichtgeklapt is, klik dan op het kleine pijltje helemaal aan de linkerkant)
4. Selecteer vervolgens bij Groep de optie ‘Nieuwe groep…’. Geef deze de naam van het presetpakket, bijvoorbeeld Zoom.nl Presets.
5. Klik op Maken en klik in het scherm daarna ook op ‘Maken’.
6. Je ziet nu een nieuwe map onder de Voorinstellingen verschijnen met de naam die je gekozen hebt. Open je die map dan zie je een lege voorinstelling met de naam ‘Naamloze voorinstelling’. Deze kun je verwijderen met de rechtermuisknop op de preset en dan kiezen voor Verwijderen.
7. Klik met de rechtermuisknop op de aangemaakte map en klik op ‘Importeren’.
8. Blader naar je presets met het .xmp bestandsformaat. Selecteer alle bestanden in deze map en klik op ‘Importeren’.
9. Nu heb je de presets geïmporteerd.

Of lees onze uitgebreidere handleiding voor het installeren van presets voor Lightroom Classic CC 7.3.1 en hoger

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Lange sluitertijden: de soorten ND-filters en sterktes uitgelegd

Deze speciale software helpt je bij het maken van de ultieme astrofoto