in

Lichtende nachtwolken fotograferen: bijzonder natuurfenomeen in de zomer

We noemen ze lichtende nachtwolken: flinterdunne bewolking die zich op extreme hoogte in de atmosfeer bevindt. Deze fraaie zilverblauwe golfpatronen zijn heel soms na zonsondergang te zien in de zomer, grofweg van mei t/m juli.

Nachtwolken bevinden zich op ongeveer tachtig kilometer hoogte. Dat is enorm hoog, want gewone bewolking komt niet verder dan een kilometer of tien tot vijftien. De wolken geven zelf natuurlijk geen licht. Wat dan wel? Ze weerkaatsen zonlicht!

Vandaar dat vlak na zonsondergang de lage wolken als eerste donker worden, terwijl hoge sluierbewolking nog steeds oplicht.

In de nieuwste Zoom Academy Cursus Fotograferen in de Zomer leer je meer over hoe je de mooiste foto’s maakt aan de kust, van bijzondere natuurfenomenen en natuurlijk als je op pad bent en bijvoorbeeld een stad of natuurgebied bezoekt.

René fotografeerde deze prachtige lucht. Zijn tip: houd goed de weersomstandigheden in de gaten. En zoek een mooie locatie die dichtbij is.

René Vierhuis (renevierhuis)
Nikon D610 · ISO 100 · F 3,2 · 3 SEC · 14 MM

Waar kun je ze zien?

Lichtende nachtwolken verschijnen pas veel later. Vanaf ongeveer een uur na zonsondergang kunnen ze in noordwestelijke richting te zien zijn. Meestal laag aan de horizon, dus je hebt vrij zicht nodig. Ook ruim voor zonsopkomst is er kans op lichtende nachtwolken, maar dan in noordoostelijke richting. Kortom: altijd daar waar de zon onzichtbaar onder de horizon staat.

Lichtende nachtwolken fotograferen

Het fotograferen van lichtende nachtwolken is niet ingewikkeld. Je zet je camera op statief, neemt ze met of zonder landelijke of stedelijke voorgrond in beeld en stelt handmatig scherp. Nachtwolken zijn continu in beweging. Kies daarom een niet al te lange sluitertijd om de prachtige structuren en wervelingen die je met het blote oog ziet op de foto te krijgen. Maximaal 15 seconden is een goede richtlijn. Ook tonen de patronen fraaier met een (milde) telelens dan met een groothoeklens. Kies eventueel een plek langs de waterkant voor een schitterende reflectie van het verschijnsel.

Deze foto is een kwartier na middernacht gemaakt op het strand van Schiermonnikoog.

Yoeri Timmerman (yoeritimmerman)
Sony A7 III · ISO 800 · F 10 · 13 SEC · 24 MM


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Op naar de zee: zo maak je de mooiste foto’s van kustlandschappen

Bliksem en onweer fotograferen: donders mooi