in

Leuke effecten in Lightroom creëren


9 oktober 2019, 09:46

Lightroom heeft ook een aantal mogelijkheden om speciale bewerkingen te maken. Zo kun je een fotoreeks tot panorama samenvoegen en mooie HDR-beelden creëren. Én we leren je hoe je een foto mooi omzet naar zwart-wit.

Panorama en HDR

Lightroom biedt naast alle basis en lokale bewerkingen mogelijkheden om bijvoorbeeld een fotoreeks automatisch tot een schitterend panorama te laten samenvoegen. En je kunt via HDR en tonemapping uit meerdere losse opnamen een foto samenstellen, waarin alle gebieden optimaal belicht en daarmee goed zichtbaar zijn: zowel de plekken die fel verlicht zijn als waar diepe schaduwen zijn. Je kunt tegenwoordig zelfs een HDR-panorama maken met Lightroom.

Luce
Een panorama-foto

Voor een panorama maak je tijdens het fotograferen meerdere beelden die deels overlappen. Die plak je in Lightroom aan elkaar met de Panorama-functie.

HDR staat voor ‘High Dynamic Range’ en is de methode om hele hoge contrasten te overbruggen door een aantal foto’s met verschillende belichtingen te combineren tot één foto met een enorme contrastomvang.

De HDR-optie in Lightroom werkt echter wat anders dan die in Photoshop en de meeste andere HDR-programma’s. In Lightroom is het beter om niet een hele serie van vijf of misschien wel zeven belichtingen tot HDR te combineren, maar om zorgvuldig te zoeken naar het beste beeld voor de hoge lichten en het beste beeld voor de diepe schaduwen, en dan alléén die twee foto’s uiteindelijk te kiezen.

Zwart-wit

In Lightroom maak je van elke kleurenfoto in een handomdraai een prachtige zwart-witfoto. Overschakelen naar zwart-wit werkt sinds de nieuwste versie van het programma iets anders dan in voorgaande versies. Vroeger ging je in de Ontwikkelen-module naar het onderdeel HSL / Kleur / Zwart-wit en daar klikte je op het tabblad Zwart-wit.

Het onbewerkte raw-bestand

Tegenwoordig zie je zolang de foto in kleur wordt weergegeven alleen een onderdeel genaamd HSL / Kleur waarmee je kleuren optimaliseert. Zwart-wit is daar dus uit verdwenen. Het werkt nu iets anders: je moet eerst helemaal naar boven om in het onderdeel Standaard de foto om te toveren in een zwart-witbeeld. Dat doe je door meteen onder het kopje Standaard achter de tekst Behandeling te klikken op Zwart-wit (standaard is Kleur geselecteerd).

Omzetten naar zwart-wit

Nu je dit hebt gedaan heeft het onderdeel HSL/ Kleur plotseling plaatsgemaakt voor een compleet ander onderdeel: en dat is (je raadt het vast al) Zwart-wit. Hier vind je alles wat je nodig hebt om de mooiste zwart-witfoto’s te maken. Net als vroeger, het is alleen van plek veranderd.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Verschillende bestandsformaten exporteren in Lightroom

Canon M200 – Instapper met 4K