in

Leuke effecten: creatief met Lightroom


17 februari 2020, 10:10

In Adobe Lightroom kun je je foto helemaal bewerken naar eigen inzicht en stijl. In het paneel Effecten vind je meer populaire ‘special effects’ die je nog aan je foto kunt meegeven.

Vignet

Vignetten na uitsnijden biedt de mogelijkheid om een vignettering aan te brengen in een beeld waarin je een uitsnede hebt gemaakt. Je zou ook het Vignetten in het Lenscorrecties-blok kunnen gebruiken, maar dat werkt alleen op het hele beeld omdat het een lenscorrectie is. Je hebt binnen Vignetten na uitsnijden ook wat meer mogelijkheid om de vorm en de ‘hardheid’ aan te passen, dankzij de schuifjes Ronding, Doezelaar en Hooglichten. Daarnaast heb je nog extra mogelijkheden met de Stijl: je kunt een vignet maken met Prioriteit hooglichten, dan worden de hoeken donkerder gemaakt via het verlagen van de Helderheid (of lichter bij het verhogen van de Helderheid). Met Kleurprioriteit worden de kleuren in de hoeken geïntensiveerd (of juist niet) en met de derde optie Verfbedekking is het net alsof je met verf gesmeerd hebt. Het is lastig om precies aan te voelen wat het verschil daartussen is, dus schakel gewoon een keertje heen en weer om te zien wat het op een bepaalde foto doet en te bepalen welke methode jouw voorkeur heeft.

Ouderwetse korrel

Met Korrel geef je een ‘ouderwets’ korrel-effect aan de foto mee, alsof het een scan van wat gevoeligere film was. Sommige fotografen vinden digitaal ’te glad’ en hebben zo het beste van twee werelden. Zowel de grootte van de korrel als de ruwheid is in te stellen. Vooral in combinatie met zwart-wit of gesplitste tonen kun je hier heel fraaie effecten mee bereiken.

Vignetten na uitsnijden is bedoeld om donkere hoeken te maken, en met korrel zorg je dat je foto lijkt op een ouderwetse opname op korrelige film. Dit werkt vooral goed in combinatie met zwart-wit of monochroom. Hier is het ook gecombineerd met Gesplitste tinten, waarmee een lichte kleur aan de zwart-wit foto is toegevoegd.

Kalibratie

Het laatste paneel is Kalibratie. Dit is nogal verouderd, omdat de functie hiervan grotendeels is overgenomen door de profielen. Je ziet hier vier schuifjes die op de HSL-schuifjes lijken, maar die iets anders werken. Ze werken namelijk niet op een bepaalde kleur in de foto, maar op het hele ‘kleurkanaal’. Met andere woorden: als je bijvoorbeeld aan het schuifje voor Primair Blauw trekt, dan veranderen niet alleen de blauwe kleuren in de foto, maar wijzigt ook de blauw-component van alle andere kleuren. Bij een camera die een hardnekkige kleurzweem heeft kan dat soms nuttig zijn, maar verder zul je dit paneel vermoedelijk niet gebruiken.


Het paneel Kalibratie is wat verouderd. Dit zal je niet vaak meer gebruiken.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres
windmolens in storm

Foto’s maken tijdens een storm

Het geheim van een sterk beeld: de nadruk op één onderwerp