in

Let hierop voordat je overstapt naar een ander cameramerk


19 oktober 2019, 12:40

Er zijn talloze interessante en prachtige camera’s te koop anno 2019. Overstappen naar een ander en voor jou onbekend cameramerk kan daarom soms aanlokkelijk zijn. Er is echter een aantal aandachtspunten voor als je die stap wilt wagen. Let daarom hierop als je de overstap gaat maken.

Compatibiliteit met je objectieven

Het meest voor de hand liggende aandachtspunt is natuurlijk de compatibiliteit met je objectieven. Een ander cameramerk betekent meestal – maar niet altijd – een andere vatting en dus andere objectieven. Maak niet de fout een nieuwe camera aan te schaffen en er pas achteraf achter te komen dat je nog flink moet investeren in een set nieuwe objectieven. Een overstap naar een ander cameramerk betekent dus een flinke investering; niet alleen in een body, maar ook in één of meerdere objectieven. Bekijk dus goed of deze investering bij je past en of dat deze te verantwoorden is als je kijkt naar de te verwachten resultaten.

Onderzoek

Als je de overstap gaat wagen is het verstandig om je nieuwe camera eerst grondig te bekijken, vast te houden en als het even kan uit te testen. Een nieuwe set apparatuur is vaak erg kostbaar en dan wil je natuurlijk wel weten wat je precies koopt. Achteraf kun je pas zeker weten of dat je keuze de goede is geweest, maar dat neemt niet weg dat je vooraf gedegen onderzoek moet doen. Kijk naar grip, omvang, gewicht, bedieningswijze, bouwkwaliteit en specificaties. Belangrijk: kijk ook naar de beelden die uit de camera komen rollen. Let op de kleuren, de contrasten en het dynamisch bereik. Is dit wat je zoekt? Vaak kun je camera’s en objectieven in de fotowinkel uitproberen. Daarnaast zijn er ook andere mogelijkheden om te kijken naar welke camera de juiste is, zo kun je een potentiële kandidaat ook eens een paar dagen lenen of huren.

Gewenning

Overstappen naar een ander cameramerk vraagt gewenning. Het kost even tijd om de camera te leren kennen, alle functies te vinden en een nieuwe workflow ‘in de vingers’ te krijgen. Opladen, instellen, inladen: vaak is het allemaal nét anders dan dat je gewend was. In het menu zijn instellingen bijvoorbeeld anders genoemd of op andere plekken te vinden. De verschillen worden nooit ontzettend groot – het blijft een digitale fotocamera – maar ben je ervan bewust dat een nieuwe camera gebruiken desalniettemin een tijd van gewenning vraagt. Neem dus de tijd om aan je nieuwe camera en objectieven te wennen. Dan ben je iets zekerder van je zaak.

Reservecamera?

Je hebt dus een prachtige nieuwe set apparatuur. Maar, wat doe je met je oude vertrouwde camera en objectieven? Natuurlijk kun je ze inruilen, maar dan krijg je vaak niet het onderste uit de kan wat inruilprijs betreft. Verkopen op een online kanaal kan natuurlijk ook, al kost dat natuurlijk tijd en moeite. Qua prijs is dat vaak wel de meest aantrekkelijke optie, zeker bij objectieven. Maak niet de fout om te denken dat oudere objectieven niets meer waard zijn, vaak zijn het juist de objectieven die hun waarde goed behouden en – mits zeldzaam of gewild – zelfs in prijs stijgen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Tanden witter maken in Lightroom – Simpel uitgelegd

Naar welk bestandsformaat kun je het beste exporteren vanuit Lightroom?