in

Lensbaby Double Glass Optic


21 oktober 2014, 22:05

Schaf je een Lensbaby aan, dan koop je eigenlijk zowel een lens als een lenshuis aan. Loulou Beavers legt een van de populairste lenzen van Lensbaby uit, de Double Glass Optic.

Lensbaby werkt met het ‘Optic Swap” concept. Een optische lensunit (optic) past in flexibele body (composer) dat op de camera geschroefd wordt. Er zijn verschillende composers en verschillende optics, ik werk met de iets meer verfijnde Composer Pro. Lensbaby is toepasbaar op cropfactor camera’s en op fullframe camera’s. Voor verschillende merken is er een passende vatting.

Double Glass Optic

Deze multi-coated glas doublet is het meest populaire optic van Lensbaby. De sweet spot van scherpte is omring door een waas van onscherpte en dus rond, in tegenstelling tot de horizontale lijn zoals bij regulaire objectieven het geval is. Lensbaby bewandelt hierin een afwijkend en eigen pad en biedt hiermee een alternatief voor creatieve fotografen.

Specificaties
Brandpuntsafstand: 50mm
Diafragmabereik: F2 – F 22, magnetische diafragmaschijven
Minimale scherpstelafstand: 50 mm.

Het objectief werkt mechanisch, middels kantelen wordt de plaatsing van de sweet spot de bepaald, met een ring kan handmatig de scherpstelling ingesteld worden. Het diafragma kan op de meest simpele denkbare manier worden ingesteld: het zijn losse ringen die middels een magneet tegen het glas geplaatst worden. Handmatig verwisselbaar dus. Doordat het diafragma zo makkelijk geplaatst, verwijderd en ook vervangen kan worden, zijn er ook allerlei effecten in de handel en kan je natuurlijk zelf een diafragma fabriceren.

De lichtmeting wordt op de gebruikelijke wijze doorgegeven. In de praktijk vergt het enige handigheid en soms doorzetting om de toepassing van de sweet spot op een fraaie manier in het beeld onder de knie te krijgen. De kwaliteit van de onscherpte is groot.

Dat is natuurlijk de technische kant, belangrijker is wat het optische effect hiervan in de foto is. Omdat bij mijn macrofotografie de onscherpte het uitgangspunt is, heb ik met behulp van reguliere tussenringen de double glass optic gebruikt als macro objectief. Gebruik van tussenringen verkorten de scherpstelafstand.


Het optic leent zich uitermate om soft focus beelden te maken.


Vrij typisch bleek de overstraling te zijn die door buigen van de composer (het tilten waarmee de sweet spot geplaatst wordt) bij tegenlichtopnames voor een bijzondere lichtinval zorgt. Dat is bij het maken van deze foto het uitgangspunt geweest om de steel nog zachter in te beeld te hebben.


“Waves” een deelopname van een zonnebloem waar ook de kwaliteit van de onscherpte goed uit komt.

Conclusie

Het vergt enige oefening om handigheid te verkrijgen. Zelf ben ik er geen fan van als het effect van de lensbaby de foto bepaald, dat is een trucje dat volgens mij snel gaat vervelen. Het effect kan subtiel en smaakvol worden toegepast, waardoor het totaalbeeld een fijne uitstraling kan hebben. Uitgangspunt voor mij om een foto geslaagd te noemen is dat ik de foto in principe op grote print aan de muur zou willen hebben. En dat kan met dit optic zeker!

Wie is deze auteur?
Mijn naam is Loulou Beavers en ik ben professioneel natuurfotograaf. Mijn foto’s en artikelen worden regelmatig gepubliceerd in diverse tijdschriften en boeken. Tevens organiseer ik verschillende fotoworkshops en fotoreizen. Bekijk hier mijn website.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotograferen in de storm

Fotodokter: Haar retoucheren