in

Leer jezelf vernieuwen15 februari 2018, 12:00

In deze blog daagt fotograaf Erwin Verweij je uit om jezelf te vernieuwen en vooral te blijven experimenteren.

Vernieuw jezelf

Een nieuw jaar dus ook weer een kans om te vernieuwen. Als fotograaf doe je er goed aan om jezelf uit te dagen. Om grenzen te verleggen en nieuwe dingen uit te proberen. Toch zijn er veel fotografen die in herhaling blijven vallen en die het lastig vinden om nieuwe stappen te zetten en nieuwe inspiratie op te doen. Nu is het niet aan mij om je te vertellen wat je moet doen. Maar ik kan je wel vertellen wat je beter kunt afleren en achter je kunt laten eenvoudig omdat het achterhaald is en niet meer van deze tijd.

1. Zwart/wit met een enkele kleur. Je kent het wel alle kleur is weg behalve die rode roos of die rode lippen. Een zwart/wit foto van een gezicht met alleen blauwe ogen. Niet doen.

2. Een wit soft kader rond je foto. Of sterker nog met nabewerking een witte softe sfeer. Dat was leuk in de jaren 80 maar nu niet meer.

3. Watershoots. Model liggend op een stukje zwart landbouwplastic. Tuinslang erop, Blauw en rood licht van achter. En proberen die druppels te pakken en als je geluk hebt een paar stijve tepels door een nat t-shirt. Zo fout dat het er van opdroogt

4. Je foto bewerken met verkeerde achtergronden. Engeltjes, eenhoorns, vuur, draken en allerlei andere zooi. Vergeten dat er zoiets is als schaduw en correcte belichting zoals licht op het model van rechts en op de toegevoegde onderdelen van links. Zorg dat het klopt en eigenlijk niet doen.

5. Treinrails modellen. Leuk hoor. Een treinrails die aan de horizon samenkomt en een model die op de voorgrond ertussen ligt. What the fuck doet ze daar. Ook hier kun je niet meer mee aan komen zetten.

6. Alles scherp. Mooi dat je een studio hebt maar die plant links van het model. Vouwen in de achtergrond en die lelijke stoel hoeven echt niet scherp te zijn. Ook van je lokatie hoeft niet alles scherp te zijn. Leg de focus op waar het om gaat en speel met je diafragma.

7. Poseer foto’s. Dit is een lastige want je zal altijd wel een pose nodig hebben. Maar zorg dat ie klopt. Een hand achter het hoofd en kijk mij eens leuk staan. Goed om los te komen maar dergelijke poses stralen niets uit. Zorg dat je scene en verhaal kloppen.

8. Je logo in de foto. Niets mis met een heel klein naamsvermelding in een hoek maar geen grote letters door je beeld. Je werk is al beschermd en eigenlijk moet je je meer zorgen maken als mensen het niet willen jatten dan wel.

9. Sepia en duotoon. Moet ik hier nog iets over zeggen. Het was populair in 1900 maar we zijn ondertussen wel wat verder.

10. Chocolade, honing, vla, snoepjes en ga zo maar door. Is allemaal al een keer gedaan en je zal toch echt met iets nieuws moeten komen.

Dit is even mijn top 10. Maar ik denk dat je een aardig beeld kunt vormen met wat ik bedoel. Maar hoe dan verder want een beetje vertellen wat niet meer kan is makkelijk, maar hoe vernieuw je jezelf. Wat ik vaker zeg. Ga op onderzoek uit. Kijk films, lees boeken en bladen.

Maar vooral goed om je heen kijken. Laat je inspireren door nieuwe dingen. Zie licht en gebruik je fantasie. Daag jezelf vooral flink uit. Wees niet bang als het dan niet gelijk lukt, in creeeren mag je ook falen want daar leer je juist weer van. En kijk vooral ook heel goed naar je eigen werk. Wat kan er beter, anders, nieuwer en hoe leg je de lat voor jezelf weer een stuk hoger. Namaken is goed maar vernieuwen is mooier. Het is net als muziek. Er zijn maar een beperkt aantal noten maar toch ontstaan er iedere dag nieuwe composities. Met fotografie heb je licht, reflectie, spiegeling, onderwerp, compositie, lens, instellingen, bewerking, mensen, emotie, beweging, diafragma en camera. Genoeg elementen om te kunnen componeren. Je moet alleen wel bereid zijn nieuwe liedjes te zingen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Panasonic Lumix TZ200: Nog meer zoom!

De resultaten van de expertuitdaging bevroren zeepbellen fotograferen