in

Landscape Pro – een andere kijk op foto bewerken15 februari 2017, 10:00

Sinds een aantal maanden wordt er op internet flink reclame gemaakt voor het nieuwe software pakket LandscapePro. Volgens de reclames kun je makkelijk de lucht uitwisselen van een foto in een intuïtieve interface. Nieuwsgierig geworden besloot landschapsfotograaf Maurice Hertog deze software eens aan de tand te voelen.

Anthropics is een Brits bedrijf die al sinds 1997 actief is in de foto editor wereld. Ze zijn bekend geworden met ProtraitPro en dezelfde lay-out hebben ze nu ingezet voor een softwarepakket voor landschapsfoto’s. Totaal onbekend met dit product installeerde ik de trial versie en ging eens kijken wat het kan.

Beginscherm


Het beginscherm is overzichtelijk en ik besloot een voorbeeld van hun te gebruiken. Na de keuze van de foto (of het openen van een eigen foto), dien je elke onderdeel van je foto te labelen (bijvoorbeeld lucht, gras, bomen en gebouw in dit geval).

Labels

Daarna vult het programma de gebieden zelf in. Dat gaat niet altijd goed, maar daarna kun je zelf de vlakken corrigeren.

Daarna moet je de horizon definiëren door de horizonlijn te verschuiven.

Vervolgens krijg je bewerkingsopties voor de globale foto en per label. Deze bewerkingsgopties lijken op de bewerkingsopties uit je favoriete fotobewerker. Maar veel interessanter is natuurlijk of je gemakkelijk de lucht kunt uitwisselen met een andere lucht, dus ik ging eens kijken naar alle voorinstellingen.

Ik koos in deze voorbeelden eens voor een nachtfoto en een zonsopgang. De omzetting gaat vlot en is totaal zoals je ziet.

Daarna kun je de foto opslaan in elk gewenste formaat. In de trial versie kun je dat niet, daarvoor moet je eerst de licentie kopen.

Natuurlijk kun je ook elk label apart bewerken, zowel met voorinstellingen als met sliders.

Conclusies

Landscape Pro Studio is een leuk en innovatief stukje softwarebewerker die het over een hele andere boeg gooit dan de klassieke bewerkers. Je kunt ook de klassieke bewerkingsmethodes met de bekende schuifjes gebruiken, maar ook los gaan met makkelijker voorinstellingen om je foto radicaal te veranderen.

Voor mij persoonlijk zijn de voorinstellingen wel erg radicaal, maar met wat meer geduld en wat bijwerken van de voorinstellingen qua kracht, kun je volgens mij hele leuke resultaten boeken waarvoor je anders serieus Photoshop werk moet doen.

De opgeslagen files zijn gemiddeld zo’n 3 MB groot, dus meer dan voldoende om er wat leuks mee te doen. Ook is er een photoshop plugin die leuke resultaten biedt. Zo heb ik deze sneeuw foto van de Hoge Venen snel bewerkt van een grijze mistige foto naar een heldere ochtend

Concluderend: een leuk stukje software om snel en bijna spelenderwijs je hele foto te veranderen.

LandscapePro is te koop via hun eigen website en kost tijdelijk maar € 39,95. Hier kun je ook de trial versie downloaden.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Wat voor soort fotograaf ben jij? Doe de test!

Top 15 fotolocaties op de wereld die je gefotografeerd moet hebben