in

Kleine camera’s met grootse prestaties



1 augustus 2015, 10:00

Wil je mooiere en betere foto’s maken, dan krijg je al snel het advies een spiegelreflex te kopen. Maar ja, dat is nogal wat. Zo’n camera is groot, zwaar en duur. Dan heb je ook nog een lens nodig, misschien wel twee of meer. Kan het niet anders? Jazeker, want ook camera’s op zakformaat zijn tegenwoordig krachtpatsers.

Waarom sjouwen als het licht kan

Vaak wordt gedacht dat je een spiegelreflex nodig hebt om mooie foto’s te maken. Dat is allang niet meer zo. Tegenwoordig bestaan er allerlei kleinere en lichtere camera’s waarmee je ook heel mooie plaatjes schiet. Vroeger was de compactcamera erg geliefd, maar sinds de opkomst van de smartphone zijn die aardig in populariteit gedaald. Daar is een nieuw soort camera voor in de plaats gekomen. Ze worden ook wel top-compacts genoemd, omdat ze wat betreft beeldkwaliteit en mogelijkheden heel dicht in de buurt van een spiegelreflex komen. Extra voordeel is dat deze camera’s vaak zo klein en licht zijn, dat je ze gewoon in je zak of handtas bij je kunt dragen. Je hebt ze zodoende altijd en overal bij de hand, terwijl je die grote en zware spiegelreflex meestal alleen meeneemt als het echt moet. Lees hier welke camera het best bij jou past.

Zo’n kleine edelcompactcamera neem je makkelijk overal mee naar toe.

Moderne snufjes

In een top-compact zit een beeldsensor die flink groter is dan bij een traditionele compactcamera. Daarom is de beeldkwaliteit ineens stukken beter. Toch passen veel modellen nog steeds in je handpalm, zo klein zijn ze. Het is bijna onvoorstelbaar hoe dat gelukt is. Voordeel van een top-compact is dat er een echte zoomlens opzit. Anders dan bij een smartphone die vrijwel altijd alleen maar digitaal zoomt, heb je nu optische zoom waarbij de fotokwaliteit hoog blijft. Verder worden deze camera’s uitgerust met de modernste snufjes. Zoals een kantelbaar scherm dat soms aanraakgevoelig is, WiFi en NFC om foto’s draadloos te versturen of je camera op afstand te bedienen en beeldstabilisatie. Soms is er zelfs GPS aan boord, zodat je weet waar je foto’s gemaakt zijn. Top-compacts zijn dus kleine, krachtige en veelzijdige camera’s. Een aantal modellen heeft een extra grote beeldsensor van maar liefst één inch en dat komt de beeldkwaliteit ten goede. Liever nog groter? Ook dat kan. De topmodellen hebben zelfs een beeldsensor die even groot is als in een spiegelreflex. Dat zorgt voor uitmuntende foto’s.

De Sony DSC-RX100 III heeft een 20 megapixel, één inch sensor voor een hoge beeldkwaliteit. Lees onze review van deze camera hier.

Super zoombereik

Om een top-compact ook echt compact te houden, is het zoombereik beperkt gehouden tot bijvoorbeeld drie of vier keer. Dat is ruim voldoende om er een veelzijdige camera van te maken. Een grote telelens past er natuurlijk niet in, dan gaat de compactheid verloren. Wil je toch meer zoombereik, zonder dat je meteen moet overstappen op een spiegelreflex? Dan is een superzoom of bridge-camera iets voor jou. Dan heb je een camera in handen met een enorm zoombereik, dat loopt van groothoek tot super-tele. Een zoombereik van zestien keer of meer is hierbij geen uitzondering. Zo wissel je snel en comfortabel tussen weidse overzichten en foto’s waarop je inzoomt op fraaie of afgelegen details. Zonder dat je hoeft te slepen met losse lenzen die je vervolgens steeds moet verwisselen. Alles wat je nodig hebt zit keurig in één behuizing. Zo’n camera is natuurlijk wel iets groter dan de top-compacts van daarnet, maar het geheel is nog steeds lekker compact en licht. Ze bestaan ook met een grote één-inch sensor.

Met de Nikon Coolpix S9900 heb je maar liefst 30x optische zoom op zakformaat.

Verwisselbare lenzen

Het grootste verschil met een spiegelreflex, is dat je met een top-compact of bridgecamera (superzoom) niet van lens kunt wisselen. Je moet het doen met de zoomlens die erop zit. Dat kun je als een beperking zien, maar het is ook een leuke uitdaging om daar creatief mee om te gaan. Hoe breng je iets zo mooi mogelijk in beeld met de camera die je hebt. Je zult dan al snel ontdekken dat je met weinig middelen toch fantastische foto’s maakt. Hoe mooi de foto’s ook zijn, het moet gezegd dat de beeldkwaliteit van een spiegelreflex nog wel beter is. Al wordt het verschil met de dag kleiner. Je kunt je ook afvragen of je het verschil wel ziet als je nooit foto’s op billboardformaat afdrukt. Vind je het leuk om met scherptediepte te spelen, dan ben je ook beter af met een spiegelreflex en de gespecialiseerde lenzen die ervoor te koop zijn. Want alleen dan kun je foto’s maken waarop slechts een klein deel van je onderwerp scherp is en de rest van de foto mooi wazig blijft.

Op een gegeven moment ga je kiezen. Ga je voor een hoogwaardige zakformaat edelcompact camera zoals de Canon PowerShot G1 X Mark II of kies je toch voor een spiegelreflex met bijbehorende objectieven?

Het een én het ander

Top-compacts en superzooms zijn ideaal voor wie niet wil slepen met een zware spiegelreflex en een fototas vol met lenzen en andere accessoires. Dat wil niet zeggen dat je het niet kunt combineren. Veel enthousiastelingen en zelfs beroepsfotografen gebruiken er juist eentje naast hun spiegelreflex. Omdat de beeldkwaliteit zo goed is en de camera’s enorm veelzijdig zijn. Zodoende hebben ze altijd een kleine, lichte en vooral goede camera op zak, zodat ze ook onverwachte fotomomenten kunnen vastleggen en nooit meer unieke kansen mislopen.

Met de Samsung WB351F heb je 21x optische zoom én kun je gemaakte foto direct delen via WiFi of NFC.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Verhoog je niveau in 9 stappen

Foto-toerist in de dierentuin