in

Is je accu snel leeg? 8 tips voor een langere accuduur


3 maart 2020, 07:28

Met deze tips gaat je accu langer mee!

Gebruik zo min mogelijk je interne flitser

Ondanks het kleine formaat van de interne flitser in je camera, gebruikt hij alsnog flink wat batterij. Gebruik een externe flitser als deze voorhanden is, of probeer je setting aan te kleden met extra lamplicht.

Je display-instellingen aanpassen

Als je in accunood zit, kun je in principe een vergelijkbare aanpak hanteren als wanneer je smartphone bijna leeg is. In dat geval zul je namelijk al snel de helderheid van het display aanpassen. Dit kun je ook bij je camera doen. Bovendien kun je ‘playback’ uitschakelen, waarmee het display niet na iedere foto wordt ingeschakeld om de zojuist gemaakte foto weer te geven. Ook de tijd die het display nodig heeft voordat deze zich automatisch uitschakelt, kun je verkorten.

Vermijd video

Video is ook een echte batterijenslurper. De sensor moet voor video namelijk continu beelden en geluid registreren én wegschrijven naar de geheugenkaart. Is het tóch nodig om een bepaald moment op video vast te leggen, houd het dan zo kort mogelijk en schakel (in het geval van een systeemcamera) de liveview-mogelijkheid uit.

Handige noodoplossing

Sommige camera’s kunnen zonder speciale camera-oplader de accu opladen. Als je dan geen extra accu of oplader bij je hebt, maar wel een powerbank, kun je deze aan je camera hangen en zo direct je accu opladen!

Draadloze verbindingen uitschakelen

Veel camera’s met draadloze verbindingen zijn ‘op de achtergrond’ continu aan het zoeken naar apparaten om verbinding mee te maken. Dit kun je eenvoudig uitzetten door in je cameramenu de vliegtuigstand op te zoeken. Hiermee zet je alle draadloze verbindingen direct stop, wat je al snel zult merken aan je accuverbruik.

Stabilisatie uitschakelen

Beeldstabilisatie heb je in veel gevallen nodig, maar er zijn ook genoeg situaties waarbij je prima zonder kunt. Zeker als je accuproblemen hebt, is het de moeite waard om zonder beeldstabilisatie te fotograferen. Het verschilt per cameratype hoe geavanceerd de stabilisatie werkt, maar over het algemeen kun je er flink wat stroom mee besparen als je de functie niet gebruikt.

Houd je accu’s warm

Is het koud en heb je nog een aantal back-up-accu’s voorhanden? Bewaar ze dan in de binnenzak van je jas of op een andere warme plek! Door de kou neemt het vermogen van de accu’s razendsnel af. Een paar graden verschil zul je enorm snel merken aan het batterijpercentage.

Schakel je camera niet te vaak uit

Het voelt tegenstrijdig, maar schakel je camera tussendoor niet te vaak uit. Het afsluiten en opnieuw opstarten kost bij veel camera’s namelijk meer stroom dan wanneer je deze de hele tijd op stand-by laat staan.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Stitchen: zo voeg je foto’s samen tot een panorama

Inspiratie nodig? 7 onderwerpen om een stilleven te fotograferen