in

Is de lucht in je foto een beetje saai? Zo vervang je hem in Photoshop


24 februari 2020, 09:56

Een van de meest voorkomende Photoshop-klussen is het vervangen van bepaalde delen in een foto door iets uit een andere foto. Denk aan een saaie witte lucht boven een landschapsfoto, die je vervangt door een mooie wolkenlucht. We leggen je uit hoe je dit doet in Photoshop.

Misschien weet je al in theorie hoe je dit zou kunnen doen. Je sleept een selectie van de mooie lucht op de ene foto naar de saaie lucht op de andere foto, zodat die lucht als nieuwe laag boven de foto komt. En dan maak je een masker zodat alleen die saaie witte lucht wordt afgedekt, en niet de rest van de foto. In de praktijk is dat vaak echter lastig, omdat zo’n masker knap ingewikkeld zou worden als je daken met antennes en bomen met (kale) takken in de foto hebt. Die zou je dan dus allemaal heel nauwkeurig buiten dat masker moeten zien te houden.

Gelukkig zijn er technieken die dit werk een stuk gemakkelijker maken. We heb de twee foto’s even naast elkaar gezet (dat doe je via het menu Venster, Ordenen), zodat je goed kunt zien wat het uitgangspunt is.

We beginnen met een rechthoekige selectie te maken van de lucht in de rechterfoto met het Rechthoekig selectiekader, schakelen dan over naar het Verplaatsen-gereedschap en slepen daarmee die selectie naar de linkerfoto. In die linkerfoto kun je de laag die nu ontstaan is nog verder verplaatsen als die niet meteen op de goede plek terecht is gekomen.

De rechterfoto is nu niet meer nodig, dus die sluiten we en we zetten de linkerfoto op volle venstergrootte in beeld. Nu komt het echte werk. Om te beginnen is de nieuwe lucht zo te donker, en past die niet goed bij de andere foto. Dat kunnen we oplossen door eerst de Dekking van de nieuwe laag terug te brengen. Met een Dekking van 50% krijg je een lucht die goed lijkt te passen bij de rest van de foto. Bijkomend voordeel is dat we nu ook goed kunnen zien hoe het masker zou moeten worden. Maar zo’n masker gaan schilderen en dan netjes rondom alle antennes en boomblaadjes heen schilderen, blijft onbegonnen werk. Daarom zoeken we een Overvloeimodus op waarbij die antennes en blaadjes al door de lucht heen komen, zodat je die niet meer hoeft te maskeren. Twee modi blijken daarvoor heel goed bruikbaar: Vermenigvuldigen en Donkerdere kleur. We kozen uiteindelijk voor de laatste.

Nu is het alleen nog een kwestie van een masker toevoegen, het Penseel kiezen, de Voorgrondkleur op zwart zetten als dat niet al het geval was, en dan de delen van de gebouwen waar je nog blauwe lucht overheen ziet zwart schilderen. Dat is uiteraard stukken eenvoudiger geworden, omdat het nu alleen maar om een paar muren en schoorstenen gaat.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Dit is de Bulb-stand voor een extreem lange sluitertijd

voorbeeld histogram

Zo gebruik je een histogram in je fotografie