in

Inspiratie voor macrofotografie: dit kun je fotograferen in huis


4 september 2020, 08:20

Je hoeft niet per se naar buiten om los te kunnen gaan met je macro-objectief. Ook binnen kun je een hele hoop onderwerpen vinden om voor je lens te zetten. Denk bijvoorbeeld aan een doos met kralen of een haarborstel. Zoom.nl-lezers geven je hun tips.

Let op de kleur

Jolanda van Straaten, jolandavanstraaten.zoom.nl

Bij het maken van veel beelden van details binnenshuis, is het vooral belangrijk dat de kleuren en de texturen goed naar voren komen. Zorg ervoor dat je foto goed belicht in en haal de kleuren en de textuur tijdens de nabewerking desnoods nog wat extra naar voren.

Je kunt van allerlei onderwerpen binnenshuis foto’s maken, dus kijk goed om je heen, ook naar wat je huisgenoten aan het doen zijn.

Jolanda van Straaten, jolandavanstraaten.zoom.nl

Blijf spelen

Astrid Sanders, asanders.zoom.nl

Het voordeel van het fotograferen van objecten zoals haarborstels, is dat je alle tijd hebt om verschillende locaties en instellingen uit te proberen. Dat is dan ook zeker een aanrader: kijk welke instellingen en plekken het best voor jouw onderwerp werken. Speel ook eens met reflectie of juist met indrukwekkende schaduwen. Deze foto is in de vensterbank gemaakt, voor een mooie lichtinval. De camera stond op een statief, om bewegingsonscherpte te voorkomen.

Zelfs een ogenschijnlijk simpel object als een haarborstel kun je gebruiken om een redelijk abstract beeld mee te maken.

Astrid Sanders, asanders.zoom.nl

Goed poetsen

Fransisco Dorsman, f-dorsman.zoom.nl

Voor deze foto stond aan beide kanten van de stofzuigerslangen een opzetflitser met daaroverheen een kleurenfilter. Zorg voor een egale achtergrond als je zo’n foto gaat maken. Gebruik mooie contrasterende kleuren en vertrouw daarbij op je eigen smaak, gebruik de kleuren die jij mooi vindt. Vergeet niet al het stof grondig van de stofzuigerslang te poetsen, dat scheelt je later bij de nabewerking een hoop tijd.

Geen zin meer om schoon te maken? Maak dan je stofzuiger wél goed schoon en ga met je camera aan de slag.

Fransisco Dorsman, f-dorsman.zoom.nl

Gordijnen dicht

Anneke van Ruyven, geranna.zoom.nl

De knikker lag op een wit tafelblad met een wit stuk behang daarachter als achtergrond. Over het tafelblad is een zwart draadje wol gelegd en de knikker daarbij. De gordijnen zaten dicht, om weerspiegeling in de knikker te voorkomen. En omdat de knikker geel was, heb ik de foto omgezet naar zwart-wit om een minimalistische foto te krijgen.

Kijk naar welke objecten je in huis hebt om iets mee te creëren, je kunt hier je fantasie helemaal op loslaten.

Anneke van Ruyven, geranna.zoom.nl

Meer inspirerende beelden

Een spiegelend oppervlak, een boek en een lekker lichte high-key belichting, met dit liefdevolle resultaat.

Wout Gilissen, woutling.zoom.nl

De achtergrondkleuren spiegelen hier prachtig in de waterdruppel die aan het potlood is gehangen.

Willems Vincent, willemsvincentphotography.zoom.nl


Je kunt je kijkers ook een beetje voor de gek houden. Is dit een spiegeling of niet?

John Burgmeijer, johma.zoom.nl

Stefanie heeft hier mooi gespeeld met een groot diafragma, waardoor de schitteringen op de voorgrond een mooi bokeh-effect hebben gekregen.

Stefanie van Dijk, stefanie71.zoom.nl

Weet je waar je naar kijkt? Niet direct he … Dit zijn rietjes! Ook met zo’n onderwerp kun je zeer creatieve beelden maken.

Jannie Looge, janniel.zoom.nl

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

5 Redenen om te filmen in 4K

Camera-instellingen voor bij een portret