in

Inspiratie voor macrofotografie: deze onderwerpen vind je in je huiskamer


11 september 2020, 08:26

Het fijne van macrofotografie is natuurlijk dat je het eigenlijk overal kunt beoefenen. Je hebt vaak helemaal geen bijzondere of moeilijk vindbare onderwerpen nodig. Zo kun je ook in je eigen huiskamer fantastische macrobeelden maken. We leggen je uit hoe.

Op het eerste gezicht zul je misschien denken dat er helemaal geen interessante onderwerpen te vinden zijn in je huiskamer. Niets is echter minder waar. Eigenlijk zijn er zelfs bijna geen spullen, materialen of meubelstukken die zich níet lenen voor een fraaie macrofoto.

Het vereist natuurlijk wel de nodige creativiteit en inventiviteit om ze te vinden, maar dat moet voor jou als fotograaf ongetwijfeld geen enkel probleem zijn. Om je op weg te helpen hierbij een aantal onderwerpen die garant staan voor interessante en verrassende macrobeelden die je kunt maken in je eigen huiskamer.

Creatief met gordijnen

Gordijnen en raambekleding in het algemeen zijn een dankbaar onderwerp voor de (macro)fotograaf die graag creatieve beelden maakt in zijn of haar eigen huiskamer. We geven toe, het fotograferen van je gordijnen klinkt misschien wat saai. Toch is het dat allerminst, want je hebt te maken met licht, textuur, vorm, contrast en kleur; allemaal in hetzelfde beeld.

Denk maar eens aan een gordijn dat mooi in plooien gevouwen is en waar spaarzaam licht doorheen valt. Fraai toch? Zeker als je dat gordijn dan ook nog eens van heel erg dichtbij benadert door je macrolens.

Of kijk eens naar het interessante lichtspel bij je lamellen of jaloezieën. Speel met patronen, kleuren en lijnen en voor je het weet heb je een hele serie met interessante beelden te pakken.

Een gordijn creëert schitterende effecten. Perfect om wat tijd door te komen met creatief fotograferen vanuit huis!

Cees Buitendijk, kb.zoom.nl

Details van schilderen of andere kunst

Waarschijnlijk heb je in je huiskamer ergens een schilderij of een ander kunstwerk hangen. Gebruik deze kunst eens in je eigen fotografie! We bedoelen uiteraard niet dat je het kunstwerk in z’n geheel moet reproduceren. Nee, gebruik vooral gedeeltes of details die je interesseren en intrigeren voor je fotografie.

Zoals bij alle onderwerpen kun je met een macro-objectief eenvoudig kiezen voor abstractie of vervreemding door een klein gedeelte van een schilderij uit te vergroten. Combineer de kunst vooral ook met een interessante lichtval en probeer er vooral even op een andere manier naar te kijken dan dat je normaal gesproken zou doen.

Creatief met etenswaren

Eten is voor de macrofotograaf altijd een dankbaar onderwerp. Denk dan overigens niet meteen aan een maaltijd of een prachtige taart van de banketbakker, maar ook aan een schaal vol met kleurrijke snoepjes of een glazen pot vol met dropjes. De herhaling en het kleurenspel zorgt dan al snel voor een prachtig schouwspel in je macrofoto.

Ook de fruitschaal is een prettig onderwerp voor de macrofotograaf. Fruit ziet er van dichtbij heel anders en bijzonder uit, denk maar eens aan aardbeien of aan een ananas. Ook het samenspel tussen verschillende stukken fruit kan een interessant beeld opleveren.

Planten en bloemen doen het altijd goed

Bloemen en planten zijn van oudsher een inspiratiebron voor de macrofotograaf. Dat kon je ook al lezen in het deel Tuin. Je kunt er ook binnenshuis allerlei kanten mee op, waardoor je van één bos bloemen tientallen verschillende foto’s kunt maken. Zo kun je ervoor kiezen om één bloem uit het boeket te isoleren en een hoofdrol te geven, maar zou je ook een totaalbeeld kunnen maken waarin je met scherpte en onscherpte speelt. Daarnaast heb je ook nog de bladeren of de stammen waarmee je heel grappige beelden kunt maken. En je kunt nog gebruikmaken van de lichtval van van het zonlicht dat door het raam valt, bijvoorbeeld.

Ga je nog dichterbij dan ontdek je dat bladeren soms de meest fantastische patronen of kleuren bevatten, waardoor je ook op dat vlak prachtige resultaten kunt behalen. Kortom: een bloem of plant geeft je uren macro-plezier!

Een bloem is binnen nog mooier dan buiten als je hem op de juiste manier fotografeert. Hier is de enige belichting het zonlicht schuin van boven door het raam.

Ed Kamerling, foto60.zoom.nl

Creatief met speelgoed

Speelgoed is vaak kleurrijk en bijzonder van vorm. Ideaal dus voor een creatieve macrofoto. Een doos vol met legoblokjes kan bijvoorbeeld al interessant zijn, zelfs zonder dat er van die blokjes iets fraais gebouwd is. Maar ook miniatuur-auto’s, treinen, poppen en andere attributen kunnen creatieve foto’s opleveren. Kijk dus vooral even in de speelgoedkist als je die hebt, want wie weet maak je daarna een serie met prachtige macrofoto’s van het speelgoed dat je daarin vindt.


Je kunt ook op internet struinen naar creatieve mogelijkheden. Zoek maar eens op: ‘mother wrench feeding her young’. En dat kun je op een heel eigen manier in beeld brengen!

Peter Breukelman

Laat glaswerk shinen

Glas zorgt voor sprankeling, spiegeling en fraaie glinsteringen. Kortom: een prachtig onderwerp voor macrofoto’s. Het leuke is dat je daarbij geen heel speciaal glaswerk nodig hebt, maar dat je al het glaswerk in je huiskamer hiervoor kunt gebruiken. Dat kan gewoon met theelichtjes, windlichten, glazen, kopjes, onderzetters, spiegels, flessen en kunstvoorwerpen.

Doordat je ze van heel erg dichtbij benadert zie je vaak helemaal niet meer wat voor een voorwerpen het eigenlijk zijn en geef je de kunstige eigenschappen van het glas zelf de hoofdrol in je beeld. Gebruik bij voorkeur één lichtbron als je met glaswerk aan de slag gaat. Invallend licht van buiten is in dat geval vaak prachtig, maar ook een lamp kan prima dienstdoen. Experimenteer en combineer er vervolgens op los voor de meest creatieve macrofoto’s.


Glaswerk schittert en glanst, ideaal voor close-ups en macro. Dit is in het museum Glasblaserij in Leerdam gefotografeerd.

Dick van Schagen, dickvanschagen.zoom.nl

Gebruik de meubels en de details in je interieur

Een groot gedeelte van je huiskamer wordt uiteraard bezet door je meubels. Sla deze dus vooral niet over als je met je macro-objectief op pad gaat. Veel meubels hebben erg interessante details die je natuurlijk uitstekend kunt gebruiken voor creatieve macrofoto’s. Denk bijvoorbeeld aan constructies, verbindingen, schroeven, bijzondere materialen, houtnerf, handgreepjes, lamp-armaturen, meubelstoffen en stoel-onderstellen.

Kijk maar eens een paar minuten rond in je huiskamer en je zult zien dat er voldoende onderwerpen te vinden zijn voor uren macro-plezier. Zorg uiteraard weer voor mooi invallend natuurlijk licht of een gemakkelijk te verplaatsen lamp voor creatieve belichting.

Zoek naar patronen

Macrofotografie is vaak gebaat bij abstractie en in je huiskamer zijn genoeg onderwerpen te vinden op dat vlak. Denk vooral eens aan patronen en herhaling. Zie meubelstoffen, vloeren, stukwerk, tegels of bijvoorbeeld het rooster van je convectorput. Gebruik deze herhaling van vormen, structuren en kleuren vooral in je beelden. Je zult zien dat er bijna geen vormen of structuren in je huiskamer te vinden zijn die zich samen met wat creativiteit niet tot een mooi macrobeeld laten combineren. Blijf daarom vooral niet binnen je eigen comfortzone en experimenteer erop los!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Tips voor druppelfotografie in de natuur

Lange sluitertijden: de soorten ND-filters en sterktes uitgelegd