in

In de stijl van Henk Meeuwes – Bijzondere macrofotografie


18 november 2016, 12:00

Het is als fotograaf belangrijk om je eigen stijl te ontwikkelen. Op die manier kan een kijker je herkennen aan de stijl van je foto’s. In de rubriek ‘In de stijl van’ zetten we elke week een Zoomer in de spotlight. Deze week is Henk Meeuwes met zijn bijzondere macrofoto’s aan de beurt.

Henk Meeuwes is 57 jaar en woont in Nieuwegein. Al ruim dertig jaar is hij verantwoordelijk voor ‘het groen’ binnen een zorginstelling. Hij begon met fotograferen toen hij de Middelbare Tuinbouwschool deed. Onder andere de digitale fotografie en Zoom.nl hebben Henk een boost gegeven en hij leerde ontdekken waar zijn interesse en passie naar uitgaan; de macrofotografie. ‘Ik merk dat de combinatie natuur en macro een ideale combinatie is en mij ontspanning brengt in deze hectische tijd.’

Kun je jouw stijl kort omschrijven?
‘Kenmerken van mijn stijl zijn: beeldend, sfeer, geringe scherptediepte, ruimtelijk, soms sprookjesachtig en natuurlijk een beestje als onderwerp. Ik ben altijd weer op zoek naar verhaaltjes. Vooral kikkers, springstaartjes, juffertjes en mieren laat ik graag een rol spelen in mijn opnames. Met af en toe wat manipulatie, maar altijd met respect voor de natuur. Ze kunnen soms op een bepaalde manier best vertederend overkomen, zeg ik als gevoelsmens.’

Wat doe je eraan om je eigen stijl te behouden?
‘Toch door zoveel mogelijk bij mijn eigen gevoel te blijven en me niet te veel negatief laten beïnvloeden door wat anderen ervan vinden. Het verder ontwikkelen door te kijken naar andere macrofotografen, bijvoorbeeld op Zoomdagen. Fotobladen vind ik ook belangrijk. Tevens verdiep me veel in diverse bewerkingssoftware, want dat kan je foto net dat extraatje geven. Als laatste het blijven zoeken in dat bijzonder mooie macrowereldje naar “de momentjes”, want die zijn er nog zoveel. Tot slot: blijf gaan voor die ene ultieme foto. Mijn vrouw verklaart mij wel eens voor gek als ik weer door het bos tijger of langs het water lig, maar dat is nou eenmaal de passie!’

Heb je altijd al een voorkeur gehad voor een bepaalde soort fotografie?
‘In het begin was ik best wel zoekende en had ik geen echte voorkeur totdat ik jaren terug een macrolens aanschafte en merkte dat dit het helemaal was voor mij. Daarbij gaf de aankoop van tussenringen een extra dimensie. Het is zo’n bijzondere wereld die zich kan openbaren door de macrolens en als je goed blijft zoeken is deze volgens mij eindeloos.’

Zou je ooit nog een andere fotografiesoort of stijl willen oefenen?
‘Urban- en landschapsfotografie, daarin zou ik me nog weleens willen verdiepen. Een bezoek aan IJsland is voor mijn landschapsfoto’s een zeer inspirerende ontdekking geweest.’

Heb je nog tips voor andere Zoomers om een eigen stijl of handtekening te ontwikkelen?
‘Kijk goed om je heen, wat boeit je? Ondanks dat ik een doener ben, is het lezen van o.a. fotobladen en boeken goed geweest voor mij om inspiratie op te doen en wat van de techniek en het bewerken op te steken, zonder dit echt goed uit te diepen. Zoom.nl is een ideaal platform om te ontdekken wat voor soort fotografie je het meeste aanspreekt. Blijf dicht bij jezelf en dan komt je eigen stijl vanzelf.

Persoonlijk vond ik de Zoomdagen ook inspirerend en leerzaam. Zoveel dat ik het nu ook erg leuk vind om de kennis over te dragen op twee Zoomdagen die ik zelf organiseer en waar ik dan ook weer van andere Zoomers leer door goed naar hun stijl te kijken.’

Heb je nog een ultieme fotografie droom?
‘Ik had als ultieme droom IJsland en Het Noorderlicht.
Inmiddels heb ik IJsland in augustus dit jaar bezocht met twee topfotografen, maar helaas was Het Noorderlicht geen optie. Verder blijft De Melkweg me enorm boeien. Ik heb deze in Toscane al eens mogen vastleggen maar de ‘Yess!’ foto moet ik nog maken. Gelukkig heb ik nog meer ultieme fotografie dromen!’

Is er een Zoomer met een geheel eigen stijl die jij bewondert op Zoom.nl en wie jij een keer ‘In de stijl van..’ zou willen zien?
‘Ik bewonder Zoomer WimdeNijs. Hij maakt zeer boeiende landschapsopnames waarin zijn standpunten weloverwogen gekozen zijn en de sfeer heel bijzonder is. Vooral IJsland weet hij zo verschrikkelijk mooi ’te vangen’. Ik kan er soms ‘uren’ lang naar kijken, erg inspirerend!’

Geinspireerd door Henk? Bekijk zijn Zoom-profiel voor veel meer mooie foto’s! Bekijk ook de collectie met mooiste foto’s uit Henks portfolio!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Hoe foto’s bij vol daglicht mooi kunnen zijn

Google Foto’s app update