in

Honden fotograferen in de dierenwinkel18 oktober 2014, 16:08

Lilian Verhappen werd door de plaatselijke dierenwinkel gevraagd om honden op de foto te zetten. Alhoewel ze veel ervaring heeft met menselijke portretten waren deze dierenfoto’s nieuw. Ze legt uit hoe ze het heeft aangepakt.

Begin oktober was ik uitgenodigd om in de plaatselijk dierenwinkel honden op de foto te zetten. Er was van alles te doen zoals je hiernaast op de flyer ziet. Een paar dagen van te voren ben ik langs geweest en heb ik met de eigenaar het een en ander besproken. Zaken die in zo'n voorgesprek aan bod komen zijn wat hij van mij verwachtte en wat ik van hem kon verwachten. Ook niet onbelangrijk; waar ik mijn mini studiootje neer kon zetten.Begin oktober was ik uitgenodigd om in de plaatselijk dierenwinkel honden op de foto te zetten. Er was van alles te doen zoals je hiernaast op de flyer ziet. Een paar dagen van te voren ben ik langs geweest en heb ik met de eigenaar het een en ander besproken. Zaken die in zo’n voorgesprek aan bod komen zijn wat hij van mij verwachtte en wat ik van hem kon verwachten. Ook niet onbelangrijk; waar ik mijn mini studiootje neer kon zetten.

Oefenen

Omdat ik nog niet heel veel ervaring heb met dierenfotografie heb ik eerst nog geoefend met mijn logeerhond MacKenzie. Die dag had ik een nieuwe achtergrond gekocht, maar na de oefensessie vond ik de structuur toch iets te druk. Goed dat ik dit van te voren getest heb dus. Van deze snelle oefenshoot leerde ik ook dat je heel snel moet reageren en dat ik assistentie nodig heb van een baasje om de aandacht te trekken. Tijdens de oefensessie liep mijn kat ook in de studio. Dat kun je zien bij MacKenzie, ze blijft naast me of over me heen kijken om de kat te kunnen zien.

Instelling camera: ISO 100 – F8 – 1/125 SEC – lampen beiden 3.2

Shoot

Op vrijdagmiddag heb ik mijn auto vol geladen met achtergrondrol plus de statieven hiervoor, twee studioflitsers met de statieven, verlengsnoer, piepbeest ( om de honden te laten focussen) en mijn camerakoffer. In de koffer zat mijn Canon 5D Mark lll camera met Tamron objectief 24 – 70 mm F2.8. Deze zoomlens koos ik vanwege het ruimtegebrek, anders had ik misschien wel met een vast brandpunt objectief gewerkt. Door te zoomen kun je op je plaats blijven en met de vaste 50 mm lens moet je zelf op en neer bewegen om iets vol in beeld te kunnen krijgen.

Zoals jullie zien heb ik de softboxen in zijn geheel ingeladen. Dit puur om tijd te winnen omdat ik het nogal een klus vind om ze in elkaar te zetten. Moet ik toch ook eens tijd voor inplannen om hier mee te oefenen.

Ik had een kleine ruimte om mijn studio op te bouwen. Onder de hond had ik 2 pallets gelegd, zodat ik beter oogcontact kon maken met de honden. In eerste instantie had ik witte achtergrond in gedachten maar omdat die snel vies is en ook omdat middengrijs eigenlijk bij elke hond past had ik die ingeladen, achteraf een goede keuze. Mijn hoekje was erg klein achter de vrieskisten met de verse worsten en de aquariumbakken met vissen. Zelf zat ik op de grond, in kleermakerszit en soms bij een grotere hond op mijn knieën. Volgende dag vreselijke spierpijn van al dat zitten en opstaan, maar je moet er wat voor over hebben om mooi plaatjes te maken.

Opstelling

De opstelling van de lampen is eigenlijk ontstaan uit puur ruimtegebrek. De lampen stonden niet op de achtergrond maar in een hoek van 45° gericht op de hond gericht. Was ik voor een witte achtergrond gegaan, dan had ik een derde lamp nodig gehad om de achtergrond nog uit te lichten om hem mooi wit te houden. Ik had vanaf de vrieskisten nog een haarlichtje naar zij-achterkant op de hond kunnen richten. Maar zoals ik al zei vanwege de smalle plek en misschien bange hondjes had ik voor deze manier van werken gekozen met ook minder apparatuur.

Net kleine kinderen

Op de avond stonden de honden in een rij te wachten met hun baasjes. Maar helaas was er ook veel afleiding met al die geurtjes en lekkernijtjes. Het is dan een hele klus om ze op de foto te zetten. Soms lukte het ook niet. Jammer maar dat heb je met kleine kinderen ook. Als ze niet willen gaat het ook echt niet lukken.

MacKenzie en Niels. Ik heb de kleuren iets gebleekt. De aandacht wordt door een derde persoon getrokken die links naast me staat maar helaas te hoog. Uiteindelijk heeft het wel een grappig effect doordat ze allebei een andere kant in kijken.

En omdat het zo heet was waren bijna overal de roze tongen naar buiten, wat niet heel erg was maar om afwisseling in de beelden te krijgen was het lastig. Na een hele avond fotograferen leer je ook weer dingen voor een volgende shoot. Meer ruimte voor de studio en water om af te koelen. Want ik had er een hond bij die niet kon gaan zitten, die viel gewoon door mijn achtergrond. Later bleek dat hij ernstige rugklachten had en echt niet kon gaan zitten. Och, arm beestje en dat allemaal voor een mooie foto. Je moet tijdens zo’n shoot dus ook een beetje stressbestendig zijn.

Bo met haar maatje. Dit was het braafste setje van de avond! Geen assistentie nodig.

Instellingen

De instellingen op mijn camera waren ISO 100 – F8 – 1/125 sec. De lampen waren beiden gelijk en bij mijn lampen was de instelling 2.6. Deze waarde bepaal ik door middel van een lichtmeter, welke de waarde voor het diafragma geeft. Voor alle foto’s dezelfde instellingen gebruikt.

Bram en Bing – Hier staat de assistent ook weer links naast me maar te hoog.

De zwarte broertjes. Assistent stond perfect achter me.

Pepper had zijn neus al in iets Lekkers gestoken. Na het oppoetsen, bleef hij heel parmantig staan en kon ik wel 30 foto’s achter elkaar nemen zonder dat hij bewoog. Een apart geval dat kun je ook wel bij dit portretje zien.

Wie is deze auteur?
Mijn naam is Lilian Verhappen, Zoomer sinds 2011. Gescheiden, troste moeder en oma en woonachtig in Brabantse Bergeijk. Fotografie en Photoshoppen is voor mij een heerlijke creatieve uitlaatklep. Tekst is voor mij nog nieuw en een beetje onwennig maar wel fun om te doen, dus hopelijk tot ziens. Bekijk meer van mijn foto’s op www.blog11.nl of www.lilianverhappen.nl.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

8 tips voor de beste vogelfoto

Review: Sony Alpha 5100