in

Hoe zorg je voor waarheidsgetrouwe kleuren?


10 september 2017, 15:00

Vind je het soms lastig om de kleuren in je foto overeen te laten komen met hoe de situatie er in het echt uitziet? We geven je een aantal tips om sterke realistische kleuren te creëren.

Wil je juist met extreme kleuren werken, zonder dat je foto te druk oogt? Probeer dan eens bewust aan de slag te gaan met het gebruik van kleurcontrast!

Het belang van een realistische kleurweergave

Waarom is het belangrijk om waarheidsgetrouwe kleuren te hebben? Zo lang de foto er ‘mooi’ uitziet, is er toch niks aan de hand? Zo werkt het helaas niet. Er zijn tal van redenen om ernaar te streven om je kleuren zo realistisch mogelijk te fotograferen. Een tak van fotografie waarbij het echt essentieel is, is productfotografie. Stel jij koopt een rood shirt via een webshop en wanneer deze thuis arriveert, blijkt het shirt knaloranje te zijn. De fotograaf heeft het dan af laten weten en jij als klant bent hierdoor teleurgesteld.

Ook bij andere onderwerpen zijn realistische kleuren van belang. Het merendeel van de computer, smartphone en tablet-gebruikers werkt namelijk niet met gekalibreerde schermen. Als de weergave van jouw kleuren al afwijkt in het bestand, kan dat op een niet gekalibreerd scherm nog verder uit zijn verband worden gerukt. Een foto van een gele bloem, die een groenige kleur heeft gekregen op de foto, kan op een slecht display nóg groener worden afgebeeld. Bij een foto van een bloem lijkt dat misschien niet zo erg, maar als het om een portretfoto gaat met een rare vertekening van de huidtinten, dan kan dat erg lelijke resultaten opleveren. Hoe dichter jij als fotograaf bij de oorspronkelijke kleuren blijft, des te minder de afwijking zal zijn bij het merendeel van de beeldbekijkers.

Het verschil tussen Jpeg en RAW

Als je je kleuren realistischer wilt maken, is het allereerst heel belangrijk om te weten of je in RAW of in Jpeg fotografeert. In het eerste geval slaat de camera namelijk alle informatie op die de sensor aan de camera doorgeeft. Je krijgt een groot bestand met veel informatie, waarvan de kleuren op het eerste gezicht nogal flets ogen. In de nabewerking heb je echter door al die informatie enorm veel mogelijkheden om alle kleuren te corrigeren zoals jij dat wilt.

In het geval van Jpeg, combineert de camera de gegevens van de sensor met een aantal gekozen instellingen en maakt daar één eindresultaat van. Met een groot gedeelte van de sensorinformatie wordt niks gedaan en deze informatie wordt door de camera ‘weggegooid’. Het resultaat is dat de Jpeg bestanden al direct een beter afgewerkt beeld geven, maar dat je in de nabewerking veel minder mogelijkheden hebt om nog zaken aan te passen.

Als je dus in Jpeg fotografeert, is het extra belangrijk om de camera continu goed in te stellen. Juist met die instellingen kan je veel verschillende kleurweergaven bepalen. Een onderdeel hiervan is de ‘picture style’ die staat ingesteld (ook wel Picture control, Creative style of Picture mode genoemd). Je hebt redelijk extreme stijlen, die je foto direct in zwart-wit of monochrome kleuren omtoveren. Daarnaast heb je de stijlen die allemaal op verschillende wijze een kleurenfoto afleveren. De meeste camera’s beschikken over stijlen zoals levendig, portret en landschap. De portretstijl legt bijvoorbeeld vooral de nadruk op neutrale huidtinten. De levendige-stijl zorgt voor fellere kleuren, zoals blauwe luchten en groen gras. Als je per ongeluk een portretfoto maakt met de levendige-stijl ingesteld, krijg je vaak rare oranje huidtinten. Experimenteer een keer met de verschillende stijlen die jouw camera heeft, zodat je weet in welke situaties je ze kan toepassen!

andre-sonderman

De juiste witbalans

Ook de witbalans is een instelling die je vooraf kan instellen. Op het display van je camera kan je wijzigingen aan de witbalans direct terugzien, zodat je redelijk goed kan inschatten welke instelling de meest neutrale kleuren oplevert. Bij fotograferen in Jpeg is het zeker belangrijk om hier goed de tijd voor te nemen! Fotografeer je in RAW? Dan heb je het voordeel dat je achteraf nog altijd de witbalans kan aanpassen, zonder kwaliteitsverlies!

De witbalans pas je aan, wanneer het licht om je heen verandert. Als je met verschillende lichtbronnen fotografeert, is er namelijk een groot verschil in kleur tussen daglicht, TL-verlichting, neon-verlichting, LED- en hallogeenverlichting. Als je de witbalans aanpast, help je de camera om een kleurtemperatuur te kiezen die ervoor zorgt dat het licht zoveel mogelijk lijkt op de manier waarop we dat met het menselijk oog waarnemen. Wil je zien hoe dit in de praktijk werkt? Bekijk dan de volgende video:

Je camera kalibreren

Veel professionele fotografen werken met gekalibreerde computer en televisieschermen, om ervoor te zorgen dat de kleurweergave zo nauwkeurig en realistisch mogelijk is. Bij het kalibreren meet je de weergave van de kleuren en corrigeer je deze, zodat ze weer waarheidsgetrouw zijn. Het kalibreren van een computerscherm doe je vaak met een klein apparaatje dat je voor het scherm hangt.

Er is daarnaast ook een mogelijkheid om je camera te kalibreren. Door een kleurkaart te fotograferen onder verschillende lichtomstandigheden; kan je met bijbehorende software diverse presets creëren die je in je nabewerkingssoftware kan gebruiken. Je corrigeert hiermee direct de kleurafwijking van de camera én de afwijking die wordt veroorzaakt door het gekozen objectief. Als je echt nauwkeurig wilt werken, zorg je ervoor dat je de kleurcorrectiekaart altijd bij je hebt en fotografeer je deze iedere keer wanneer de lichtomstandigheden veranderen.
Een kleurcorrectiekaart van X-rite

De herfst komt er natuurlijk ook weer aan en dan verandert het kleurenpallet ons heen. Prachtige herfstkleuren krijg je dankzij deze tips!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Vijf redenen om in je objectieven te investeren

Winnaar Djoser Fotowedstrijd – De andere manier van reizen