in

Hoe werk je met HDR in je fotografie?12 december 2017, 10:00

HDR is een van de meest populaire bewerkingen die op foto’s wordt toegepast. Wat is het, welk effect heeft het en hoe kan je het zelf ook gaan gebruiken?

Wat is HDR?

HDR staat voor High Dynamic Range oftewel; een hoog dynamisch bereik. Bij een foto met een hoog dynamisch bereik is er nauwelijks sprake van grote contrastverschillen in de belichting. Er zijn geen diepe schaduwen of felle hooglichten, maar alle delen in de foto zijn gelijkwaardig belicht. Je ziet hierdoor ontzettend veel details!

HDR kan je heel goed toepassen in situaties met een extreem licht-donker contrast. Denk bijvoorbeeld aan een hele donkere ruimte met daarin een klein raam. Als je die situatie wilt fotograferen, dan heb je al snel een probleem. Ofwel de ruimte is zwaar onderbelicht en je ziet het uitzicht achter het raam, óf je ziet de meubels in de ruimte en een volledig uitgebeten wit vlak op de plek waar het raam zich bevindt. Onze eigen ogen kunnen zó snel schakelen, dat we zelf nauwelijks last hebben van het contrastverschil. De camera kan dat echter niet. Daarvoor zijn gelukkig wel twee manieren om in de nabewerking een HDR-effect te geven aan je foto.

colourbex

De klassieke HDR-bewerking

De eerste manier is de traditionele HDR-aanpak, waarbij je meerdere foto’s met een verschillende belichting met elkaar combineert. Eigenlijk werkt het heel erg simpel. Je maakt eerst een foto waarbij de meest donkere gebieden in je foto, neutraal belicht zijn. Gebruik hiervoor een lange sluitertijd of een open diafragma. Waarschijnlijk is nu een groot deel van je foto overbelicht. Je gaat je belichting steeds verder aanpassen en blijft foto’s maken, tot de laatste foto waarbij je de meest felle delen in je foto neutraal belicht. Een groot gedeelte van het beeld zal nu flink onderbelicht zijn. Deze foto’s combineer je uiteindelijk met behulp van je nabewerkingssoftware. Alle over- en onderbelichting filter je eruit en je creëert uiteindelijk een eindresultaat waarbij de volledige foto neutraal belicht is.

Voor deze techniek is het erg belangrijk om een statief te gebruiken, zodat in iedere foto de beeldelementen op exact dezelfde plek worden afgebeeld. Daarnaast moet je voorkomen dat er een groot verschil in scherptediepte of bewegingsonscherpte in het beeld ontstaat. Landschapsfotografie en urbex daarom ook zeer populaire en geschikte onderwerpen voor HDR-fotografie.

christophe0410

Een subtiel HDR-effect creëren

Een tweede manier om een HDR effect na te streven, wordt vaak onbewust al toegepast tijdens het nabewerken. Als je in RAW-fotografeert, dan wordt en nog behoorlijk wat informatie opgeslagen over de lichte en donkere gebieden in de foto. Door de hooglichten, wittinten, zwarttinten, schaduwen en algehele belichting te corrigeren, kan je alles veel dichter naar elkaar toe trekken. Je zal ook zien dat het histogram in dat geval van één groot blok, in een veel smaller blok verandert. Details in die lichte en donkere gebieden komen dan weer een stuk duidelijker naar voren.

Het nadeel aan deze techniek is dat de kans op ruis in de donkere gebieden groot is en dat in de volledig overbelichte en onderbelichte delen een flinke hoeveelheid aan informatie alsnog verloren zal gaan. Het voordeel is dat je maar één foto hoeft te maken en dat je daardoor het diafragma, sluitertijd en de iso-waarde volledig op de situatie kan afstemmen.

wimdenijs

Handige programma’s

Photomatix
Installeer het programma Photomatix op je computer. Zoek naar de functie ‘Generate HDR image’ en selecteer de vijf foto’s die je hebt gemaakt met de verschillende belichtingen. Wacht even totdat het programma gereed is en klik daarna op ‘Tone Mapping’. Het programma Photomatix zal nu de HDR-foto voor je klaarmaken. Hierna kun je zelf nog aan de slag met andere nabewerking, maar voor zover heb je al een HDR-foto!

Adobe Photoshop
Ga in Photoshop naar Bestand > Automatisch > Samenvoegen tot HDR Pro en selecteer de vijf gemaakte foto’s in het pop-up venster. Na het klikken op Ok gaat Photoshop bezig met het ontwikkelen van de HDR-foto en laat deze zien in een nieuw pop-up venster. Hier kun je de foto nog naar jouw eigen behoefte verder bewerken en wanneer deze klaar is klik je op Ok. Photoshop opent jouw HDR-foto!

Aurora HDR
Alles over het handige programma Aurora HDR lees je in dit artikel!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Download nu gratis de nieuwe Zoom.nl Winter Presets voor Lightroom

Urbexen in een verlaten ziekenhuis en sanatorium – Vlog Marcel Kerdijk