in

Hoe maak je een goede panoramafoto?

Vier tips voor het perfecte breedbeeld

Op reis zie je de mooiste landschappen die erom vragen gefotografeerd te worden. Maar hoe vaak is het al voorgekomen dat de foto’s saai uitpakken? Soms schuilt die saaiheid in het beeldformaat. Als je een weids landschap fotografeert in de verhouding 2:3 of 3:4, dan fotografeer je relatief veel lucht of veel voorgrond. In zo’n situatie kan een panoramaformaat een mooiere foto opleveren.

Om een panorama te maken, heb je net als bij HDR meerdere foto’s nodig die je later op de computer samenvoegt tot één brede afbeelding. Ga hierbij als volgt te werk:

1. Kantelen

Bij een breed landschap dat je graag horizontaal in beeld wilt brengen, kun je het beste je camera draaien zodat je hem in portretstand vasthoudt. Je krijgt hierdoor meer in beeld in de verticale richting.

2. Scherpte

Om het samenvoegen vlot te laten verlopen, gebruik je tijdens de opnames geen autofocus. Als de foto’s een verschillende scherpstelafstand hebben, is het lastig om ze aan elkaar te plakken. Stel daarom éénmalig scherp en zet daarna de autofocus uit.

3. Belichting

Wat voor tip 2 geldt, geldt ook voor tip 3, de belichting. Gebruik het liefste hetzelfde diafragma, sluitertijd en witbalans.

4. Overlap

Zorg voor voldoende overlap tussen de foto’s. Om de beelden aan elkaar te kunnen plakken, moet de software genoeg aanknopingspunten hebben: gedeeltes die in twee foto’s hetzelfde zijn. Houd daarom voor elke opname een overlap aan van een derde deel. Voor de zekerheid zou je de beelden elkaar voor de helft kunnen laten overlappen.

Tip: Een statief is gemakkelijk bij het uitlijnen van de foto’s, maar uit de hand te nemen kan ook. Maak in dat geval de beelduitsnede wat ruimer, omdat je bij een panorama uit de hand achteraf vaak meer beeld moet wegsnijden.

Panorama van het Dunrobin Castle in Schotland
Foto: HaroldSpierenburg.zoom.nl

Beelden samenvoegen

De beelden voeg je later met een programma samen. De meeste bewerkingsprogramma’s ondersteunen panorama’s. Door goede software te gebruiken maak je mooiere panorama’s op een makkelijkere manier. Je hebt dan namelijk meer mogelijkheden om het beeld te beïnvloeden. PTGui en Autopano zijn veelgebruikte programma’s. Hierbij krijg je een preview te zien, waardoor je kleine fouten nog tijdens het stitchen (samenvoegen) kunt wegwerken.

Panoramafunctie op camera

Steeds meer camera’s hebben ook een panorama-functie aan boord. Is dat op jouw camera ook het geval, dan kun je direct controleren of het stitchen goed gegaan is en er geen vreemde overgangen in de foto zitten.

Panorama’s kunnen maken komt vooral van pas bij reis- of landschapsfotografie. Wil je je hier meer in bekwamen, volg dan op de Zoom Academy (een van) deze cursussen:

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De groepsfoto: een technische uitdaging

De beste export instellingen voor Lightroom