in

Hoe krijg je mooie huidtinten in Lightroom?


20 juli 2018, 16:00

In de nabewerking kan je je lekker uitleven met kleur en belichting, maar wat doe je als je huidtinten daardoor volledig vertekend raken? We geven je een aantal handige tips voor neutrale huidtinten in Lightroom!

Verzadiging of levendigheid?

In Lightroom heb je twee sliders die allebei je kleuren een stuk feller maken. Maar wat is nu precies het verschil tussen de levendigheid en de verzadiging?

Met levendigheid verhoog je heel erg gericht de kleurintensiteit en felheid van de kleuren in je foto. Zwakkere kleuren met veel grijs worden flink aangepakt, terwijl huidtinten neutraal blijven. Het is een subtielere manier van kleurversterken. Met verzadiging verhoog je de kleurintensiteit en felheid in alle delen van je foto. Delen die al heel erg felgekleurd zijn, kunnen daardoor doorschieten en huidtinten worden ook versterkt. Het is een explosievere manier van kleur versterken.

Links is de verzadiging maximaal en rechts is de levendigheid maximaal. Je ziet heel duidelijk dat de huidtinten een stuk neutraler blijven wanneer je de levendigheid verhoogt.

Luminantie

In het HSL/Kleur menu in Lightroom, kan je heel gericht de huidskleuren aanpakken, ongeacht of iemand een donkere, of lichte huidtint heeft. Onder het menu HSL, zie je een klein rondje staan (zie afbeelding). Hiermee kan je in de foto een tint aanklikken en daar direct de luminantie, kleurtoon en de verzadiging aanpassen. Zo hoef je zelf niet te zoeken welke sliders het meeste effect hebben op de huidtinten, maar kan je eenvoudig klikken en omhoog en omlaag slepen tot je zelf het gewenste resultaat terugziet. Vooral de luminantie (licthsterkte) heeft vaak een sterk effect op de manier waarop de huidtinten overkomen.

Huid verzachten

Rimpels, kuiltjes en verkleuringen van de huid geven karakter aan een foto, maar kunnen soms ook storend zijn. Hoe krijg je die dingen weg als je ze tegenkomt? In deze Photoshop Quick Tip laten we je zien hoe je op een simpele manier portretten kunt retoucheren, en dat zonder de textuur van de huid weg te gummen.

Het zomerse weer en de warme zon zijn natuurlijk heerlijk, maar wanneer je mooie portretten wilt maken, kan het zonlicht nog wel eens voor wat moeilijkheden zorgen. Fotograferen in de vol zonlicht zorgt voor hard licht in je foto’s. Hoe zorg je toch voor mooie portretten met hard licht? Wij geven je vijf tips.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Tips om natuur te fotograferen per maand | Natuurfotografie

Expertuitdaging: Macro ogen