in

Hoe fotografeer je zacht water?


4 april 2017, 09:00

Water kom je in de natuur overal tegen; van de zee tot kleine beekjes en uitgestrekte meren. Hoe zorg je ervoor dat het zijdezacht lijkt? We geven je een aantal tips!

Lange sluitertijd voor dromerig water

Als je water melkachtig-wit wilt fotograferen, zal je een lange sluitertijd moeten gebruiken. Het beste fotografeer je dit dus vanaf een statief. Heb je die niet bij je? Zoek dan een muurtje, stevige steen of boomstronk waar je je camera tijdelijk op neer kan leggen. Zet je camera op zelfontspanner, of gebruik een afstandsbediening om te voorkomen dat de camera beweegt bij het indrukken van de sluiter. Hoe langer de sluitertijd, des te meer water er voorbij stroomt tijdens het maken van de foto. Druppels die met een korte sluitertijd haarscherp zijn, veranderen door de beweging in een witte streep.

jaap70

Instellingen voor zacht water

Naast de lange sluitertijd, zijn ook de iso-waarde en het diafragma van groot belang bij het fotograferen van water. Zet je camera op M (manual) om alle instellingen zelf te kiezen. Door de iso-waarde zo laag mogelijk in te stellen, zal je het minste last hebben van ruis. Het diafragma kan heel ver gesloten worden (hoge diafragmawaarde), waardoor je volledige landschap scherp wordt. Met deze instellingen voorkom je bovendien ook dat de foto flink overbelicht raakt door de lange sluitertijd.

fransvanhoogstraten

ND-filters voor golven en meren

Bij de zee en bij grote meren is er veel minder beweging in het water dan bij een stromende rivier of beek. Je sluitertijd zal dan ook veel langer moeten zijn om voldoende beweging vast te kunnen leggen om te zorgen voor die mistige sfeer. Vaak wordt de sluitertijd in zo’n geval zó lang, dat je foto volledig overbelicht raakt. ND-filters zijn hiervoor de perfecte oplossing. Je kan dit type filter zien als een soort zonnebril voor je camera; een flinke hoeveelheid licht wordt er namelijk door geblokkeerd. Het resultaat is dat je met veel langere sluitertijden kan fotograferen, zonder dat je foto overbelicht raakt.

glam

Geen beweging in het water?

Is er totaal geen beweging in het water terug te zien? Gooi het dan over een andere boeg! Volledig stilstaand water vormt namelijk vaak een perfecte spiegel. Zoek dus een fotogenieke plek aan het water en fotografeer de symmetrie die ontstaat door de reflectie.

marbraam

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Hähnel Modus 600 RT : Flitsgeweld voor weinig geld

Review: Pentax KP