in

Hoe breng je de lente in beeld? – 5 Tips voor prachtige lentefoto’s


9 maart 2017, 14:43

We zitten er allemaal met smart op te wachten; het voorjaar! Na een lange periode van kou, regen en winterweer zijn we als natuurfotografen altijd weer blij als de natuur weer groen kleurt, vol nieuwe flora en fauna. Wij geven je 5 tips om dit bijzondere seizoen prachtig in beeld te brengen.

1. Lees je in en bereid je voor

In de lente moet je weer met andere dingen rekening houden dan in de winter. Denk aan de zonsopkomst, want deze vindt weer steeds vroeger plaats. Gebruik apps als WeatherPro of Windfinder om het weer beter in te schatten.

Heb je een bepaald dier of een bepaalde plant in je hoofd om te fotograferen? Op www.waarneming.nl staat wanneer bepaalde dier- of plantsoorten weer gezien worden.

Roelie Steinmann

Natuuragenda
Maart. Bosanemoon, speenkruid en sleutelbloemen staan in bloei. De padden- en kikkertrek is begonnen.
April. Vanaf half april bloeien de boshyacinten. Ook de mooie kievitsbloemen staan in bloei. Blauwborsten en rietgorzen zitten volop te zingen. De eerste vlinders, waaronder het oranjetipje, verschijnen. De vogeltrek is in volle gang. Ondergelopen akkers en weilanden zijn ideaal om steltlopers te fotograferen. De ijsvogel is volop aan het nesten.
Mei. Daslook staat in bloei. Alle bomen en struiken staan in het blad. Zonnige dagen met mistige ochtenden komen in deze periode vaak voor. Vochtige graslanden met grote ratelaar en boterbloemen zorgen voor mooie gele bloemenweides. De landbouw draait op volle toeren en op het platteland valt er heel wat te beleven.
Juni. Vlinders en libellen vliegen volop. De gerst- en tarwevelden worden volwassen. Waterlelies en klaprozen staan in bloei. Juni is tevens de maand voor orchideeën.

Jeta

2. Gebruik nieuwe voorjaarskleuren, bloesem en bloemen(velden)

De natuur vult zich weer met veel voorjaarkleuren, nieuwe bloemen, bladeren aan de bomen en velden met bloesem en planten. Gebruik deze frisse kleuren voor in je fotografie. Focus je op nieuwe bloemen en planten of wellicht op de lang uitgestrekte bloemenvelden in natuurgebieden.

Jolief

3. Lentelandschappen

De zon is gelukkig weer meer aanwezig en zonnige dagen worden gevolgd door koele en windstille nachten. Deze zorgen voor de vorming van nevel en mist, en gecombineerd met de zonsopgang zijn dit de ideale omstandigheden voor elke landschapsfotograaf. Zoek locaties uit waar je wilt gaan fotograferen en houdt de weersvoorspellingen in de gaten (onder andere door het gebruik van de apps uit tip 1). Met landschapsfotografie fotografeer je juist met veel scherptediepte, omdat je het hele landschap natuurlijk mooi scherp op de foto wilt hebben.
De zon staat in het begin van de lente nog niet heel hoog, dus dit levert met zonsopgang mooie sfeervolle plaatjes op met zacht licht.

Nicoz

4. Geboorte van dieren

De lente staat in het teken van de geboorte van de dieren om ons heen. Kalfjes, veulens en lammetjes op de boerderij zijn daarom ook een favoriet onderwerp om te fotograferen. Houdt de kinderboerderij in de buurt in de gaten en vraag af en toe of en wanneer de lammetjes en geitjes eraan komen.

Tip: Gebruik voor het fotograferen van jonge dieren een korte sluitertijd, omdat je de snelle onverwachte bewegingen natuurlijk scherp wilt hebben op de foto. Heb geduld, maar wees ook voorzichtig met de pasgeboren beestjes en schrik ze vooral niet af.

Lucille-Ball

5. Speel met compositie en scherpte/diepte

Als alle bloemen en kleine beestjes tevoorschijn komen in de natuur, is dit de perfecte gelegenheid om weer op de grond te gaan zitten (wellicht nog op een vuilniszak) en deze kleine wereld vast te leggen. Ook de nieuwe bloesem in de bomen is mooi om te gaan fotograferen.

Door te spelen met je scherptediepte kun je totaal verschillende foto’s maken van het onderwerp. Gebruik veel scherptediepte om een boom of alle takken ervan in beeld te krijgen en gebruik weinig scherptediepte om de aandacht te leggen op dat ene bloesemtakje met roze bladeren. Vaak geeft de blauwe lucht als achtergrond een mooi contrast in kleur met de bloesem.

Kobal

Nog geen idee waar je de lente moet gaan fotograferen? In dit artikel geeft Toine Westen een locatie-tip voor het ultieme lentegevoel!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Rijdende rechter beslist over auteursrecht fotograaf

Basiscursus patronen in de natuur herkennen