in

Hier moet je op letten bij het aanschaffen van een macro tussenring


16 mei 2020, 10:01

Macrofotografie opent een totaal nieuwe wereld, waarin kleine zaken opeens groots zijn en perspectief en verhouding je kijk op de werkelijkheid veranderen. Macro-objectieven zijn vaak kostbaar, maar er zijn ook andere mogelijkheden zoals een macro-tussenring. Wat is dat en waar moet je op letten?Macrofotografie opent een totaal nieuwe wereld, waarin kleine zaken opeens groots zijn en perspectief en verhouding je kijk op de werkelijkheid veranderen. Macro-objectieven zijn vaak kostbaar, maar er zijn ook andere mogelijkheden zoals een macro-tussenring. Wat is dat en waar moet je op letten?

Macrofotografie is enorm populair onder fotografen. Dat is niet zo gek, want je kunt op die manier prachtige beelden maken. Onderwerpen waar je normaal gezien aan voorbij zou lopen kun je met een macro-objectief opeens ontzettend interessant maken. Het opent een totaal nieuwe wereld vol met mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld in en rondom je eigen huis al fantastische macrobeelden maken.

Kostbaar

Als je wilt starten met macrofotografie is het kopen van een macro-objectief vaak een hele stap. Ten eerste zijn dit vaak kostbare en vrij specialistische objectieven. Ten tweede is het zo dat je niet zeker weet of dat je veel tijd gaat besteden aan macrofotografie en dus niet kunt zeggen of de aanschaf van zo’n kostbaar objectief het geld wel waard is. Gelukkig zijn er ook andere mogelijkheden beschikbaar waarmee je macrofotografie kunt beoefenen.

Als je een macro-tussenring aanschaft kun je zelfs met je eigen objectief aan de slag, wat de stap natuurlijk een heel stuk minder groot en duur maakt. Zo’n tussenring is in feite een verlenging van je objectief in de vorm van een ring die je tussen de camera en je objectief plaatst. Het is een holle ‘buis’ met aan elke kant de juiste aansluitingen om op je camera en op je objectief te passen. Er zijn al dan niet contacten aanwezig die je camera voorzien van de nodige informatie over belichting en scherpstelling. Door het monteren van zo’n tussenring kun je met je eigen objectief opeens macrofoto’s maken doordat de beeldafstand (de afstand tussen je beeldsensor en je objectief) groter wordt en je scherp kunt stellen op onderwerpen die dichter bij je camera staan. Overigens kun je ook meerdere tussenringen tegelijk gebruiken, om het effect te vergroten.

Kwaliteit

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een tussenring? Het belangrijkste is dat je investeert in een kwalitatief model en niet eentje die je voor een (te) klein prijsje kunt bemachtigen. Bij objectieven is het altijd zo dat de zwakste schakel in het geheel de beeldkwaliteit enorm kan beïnvloeden. Gebruik je bijvoorbeeld een goedkoop filter op een goed objectief, dan keldert de beeldkwaliteit. Nu zit er geen glas in een tussenring en zal de beeldkwaliteit op dat vlak niet veel hinder ondervinden, maar er zijn nog andere zaken die fout kunnen gaan. Zo heb je twee plaatsen waar eventueel licht doorheen kan komen; de plekken waar de tussenring grenst aan je camera en je objectief. Als die overgangen niet goed afgesloten zijn kan daar licht doorheen en dat heeft een negatief effect op je foto’s. Ga dus niet voor het allergoedkoopste model, maar zoek een duurzaam en kwalitatief alternatief. Een geluk is dat tussenringen – ook die met de beste kwaliteit – vaak niet heel erg kostbaar zijn.

Er is nog een factor waar je rekening mee dient te houden: bij het gebruik van een tussenring verlies je in het proces wat licht. Bij het gebruik van meerdere ringen is dat effect natuurlijk nog sterker. Dat betekent dat je meer licht nodig hebt om tot een goed beeld te komen. Dat kun je natuurlijk oplossen via aanpassingen aan de sluitertijd en je iso-waarde. Geen echt probleem dus, maar wel iets om rekening mee te houden.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Hoe en waar reinig je je sensor?

7 tips om te fotograferen met je smartphone